Στην Βουλή ερώτηση από 8 βουλευτές της Ν.Δ και τον Χ. Αθανασίου για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος

Συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη επερώτηση, προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, 9 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, με θέμα την εκ μέρους της Κυβέρνησης διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.


Ο βουλευτής στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι, στο πλαίσιο της κυρίαρχης πολιτείας μας αλλά και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, έχουμε δυνατότητα, εφόσον συντρέχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όπως είναι ο υπερκορεσμός των κέντρων φιλοξενίας, να μεταφέρουμε πρόσφυγες και μετανάστες σε άλλα φυλασσόμενα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 1 του συμφώνου της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, αναφέρεται ότι «οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα καταγράφονται δεόντως και τυχόν αιτήσεις ασύλου θα διεκπεραιώνονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές» και όχι υποχρεωτικά από τα ελληνικά νησιά.  Το επιχείρημα αυτό ενισχύεται και από τον μεταγενέστερο νόμο 4375/2016, που η Κυβέρνηση ψήφισε στις 3 Απριλίου του 2016, δηλαδή μετά από το σύμφωνο της 18ης Μαρτίου, όπου σαφέστατα αναφέρεται - στην παράγραφο 2 του άρθρου 14 - η δυνατότητα που δίνεται στο διοικητή του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης, στα σύνορα της χώρας, να παραπέμπει, μετά από απόφασή του, τον πολίτη τρίτης χώρας ή ανιθαγενή σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην ενδοχώρα λόγω επειγουσών αναγκών, εξαιτίας αύξησης των αφίξεων ή για την προσήκουσα ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο “Μέγαρο Μαξίμου», για το προσφυγικό ζήτημα στη Λέσβο, ζήτησε από την Κυβέρνηση να παρουσιάσει τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ή έχει σχεδιάσει να προβεί ώστε να πραγματοποιηθούν τα συμφωνηθέντα, όπως η αποσυμφόρηση της Λέσβου, η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, η συνεχής και με ένταση παρακολούθηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, ο αποτελεσματικός έλεγχος των ΜΚΟ και τα μέτρα ανακούφισης των νησιωτών, όπως είναι ο μειωμένος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.

Επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση για την επιστολή του τουριστικού πρακτορείου “Ξυλούρης” προς τους ξενοδόχους της Λέσβου και ζήτησε τη διερεύνηση της σχέσης αυτού του εγγράφου με τις “σκιές” στη διαχείριση του προσφυγικού, τις οποίες ανέφερε ο κ. Βουδούρης. “Γνωρίζατε αυτήν την πρωτοβουλία του κ. Ξυλούρη; Αν ναι, τότε ήταν εμπαιγμός η σύσκεψη στο Μαξίμου και μας υποτιμά όλους. Αν όχι, τότε οι ΜΚΟ δρουν ως κράτος εν κράτει, εν αγνοία του κυρίαρχου ελληνικού κράτους; Ή όλα είναι γνωστά και γίνονται με την ανοχή της Κυβέρνησης; Πάντως, ο ίδιος ο κ. Ξυλούρης ισχυρίζεται – όπως με πληροφορούν από τη Μυτιλήνη - ότι για τις ενέργειες του αυτές είχε την άδεια και την προτροπή της Κυβέρνησης” είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Στη συνέχεια, τόνισε την ανάγκη άμεσης λύσης στο ζήτημα του προσφυγικού λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο νησί της Λέσβου με τα επανειλημμένα επεισόδια  μεταξύ μεταναστών, τις εξεγέρσεις στη Μόρια και τις φωτιές στο κέντρο της Μυτιλήνης. Το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί στο νησί, η μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά 70%, η καταστροφή της οικονομίας της Λέσβου, έχουν καταλύσει κάθε έννοια νησιωτικότητας.

Απευθυνόμενος στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, τόνισε ότι δεν προσφέρουν λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας με την τακτική που ακολουθούν, να χαρακτηρίζουν δηλαδή ακροδεξιούς και ξενοφοβικούς απλούς πολίτες, που διαμαρτύρονται ειρηνικά και χωρίς βία, ανθρώπους που η καθημερινότητα τους άλλαξε ραγδαία, που φοβούνται ότι η ζωή τους καταστρέφεται μαζί με την οικονομία τους.

Κλείνοντας την ομιλία του μεταξύ άλλων είπε τα εξής: “Το 2016 έχουμε πράγματι, όπως είπατε και μάλιστα με καμάρι, μειωμένες ροές από την Τουρκία. Αυτό είναι πράγματι αλήθεια. Όμως, πού οφείλεται; Δεν οφείλεται οπωσδήποτε στις συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά στο γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί να μπει σε καθεστώς ελεύθερης βίζας και για αυτό το καθεστώς πιέζει.”

Τέλος, στη δευτερολογία του, ο κος Αθανασίου πρότεινε για τη διάσωση των νησιών τα εξής:

Την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.
Την άμεση στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου, και κυρίως των Επιτροπών Προσφυγών, με συνταξιούχους διοικητικούς δικαστές, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.
Την ύπαρξη αποτελεσματικού ελέγχου των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο, κυρίως από Ελληνικές δυνάμεις.
Τη διενέργεια ελέγχου (οικονομικού, δημοσιονομικού και των αδειών λειτουργίας) των ΜΚΟ με σύμφωνη γνώμη Περιφέρειας και Δήμου.

Την άμεση λήψη μέτρων οικονομικής ανακούφισης των νησιών (π.χ. μειωμένος ΦΠΑ κ.α.).