Μηδενικές ροές μεταναστών και προσφύγων στην Λέσβο- Από τους 160… μόνο οι 60 απελαθηκαν τελικά στην Τουρκία σήμερα

Τέταρτο συνεχές 24ωρο, από χθες Πέμπτη έως σήμερα Παρασκευή πρωί, χωρίς πρόσφυγες και μετανάστες για τους νομούς Λέσβου και Χίου ενώ στη Σάμο, οι αφίξεις έφτασαν στους 75 το τελευταίο 24ωρο.



Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι, στη Λέσβο ανέρχονται σε 5.250, στη Χίο 4.167 και στη Σάμο 1.982. Συνολικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 11.399.

Στο μεταξύ, 60 μετανάστες κυρίως από χώρες της βόρειας Αφρικής επαναπροωθούνται σήμερα το πρωί σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο Δικελί της Τουρκίας. 

Αν και χθες έφτανε τους 160 ο αριθμός των ανθρώπων που επρόκειτο να επαναπροωθηθούν, οι περισσότεροι υπέβαλαν αίτημα ασύλου και σταμάτησε για αυτούς κάθε διαδικασία.

Επίσης χθες επαναπροωθήθηκαν αεροπορικώς από τη Μυτιλήνη στα Άδανα της Τουρκίας 17 Σύροι που παραιτήθηκαν του δικαιώματος ασύλου, στο πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ