Κάτω από 12.000 τόνους θα πέσει η φετινή παραγωγή λαδιού στην Λέσβο

Μικρότερη των προσδοκιών θα είναι η φετινή παραγωγή του λαδιού στη Λέσβο και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγω για πάνω από 15.000 τόνους , απ΄ ότι φαίνεται θα πέσει κάτω από τους 12.000.


Συρρίκνωση του ελαιοκάρπου και  καρπόπτωση παρατηρείται στον ελαιώνα της Λέσβου όπως τόνισε στην ΕΡΑ Αιγαίου ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας Λέσβου Γιώργος Λαγουτάρης , ο οποίος επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα φέτος είναι η εκτεταμένη δακοπροσβολή παρά τους ψεκασμούς. Αύριο Σάββατο θα γίνει η τελευταία διαβροχή ωστόσο η δακοπροσβολή είναι εκτεταμένη και θα επηρεάσει την ποιότητα του ελαιολάδου.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που δεν είχε αποτέλεσμα η φετινή δακοκτονία. Όπως λένε οι αγρότες τα κονδύλια είναι πολύ μειωμένα και δεν επαρκούν για δακοκτονία.

Πράγματι κάθε χρόνο τα χρήματα που προορίζονται γι αυτό το σκοπό είναι και πιό λίγα, φέτος διατέθηκαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ ενώ προηγούμενα χρόνια διατίθεντο 4 και 5 εκατομμύρια. Άλλος ένας λόγος της φετινής εκτεταμένης δακοπροσβολής  ήταν οι καιρικές συνθήκες, το καλοκαίρι δεν είχε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ενώ είχε αυξημένη υγρασία. 

Επιπλέον κακές καλλιεργητικές πρακτικές των αγροτών όπως είπε ο κύριος Λαγουτάρης καθώς αγρότες πότιζαν τα χωράφια τους ενώ άλλοι ψέκαζαν τις ελιές με φυτοφάρμακα που συστατικά τους προσελκύουν το δάκο. Ακόμα ψεκαστές δε μπορούσαν να μπουν σε πολλά κτήματα αφού οι παραγωγοί είτε δεν ενημερώνονταν είτε δεν φρόντιζαν να εξασφαλίσουν πρόσβαση.

Όλα αυτά συντέλεσαν στο να μην έχει αποτέλεσμα η φετινή δακοκτονία, και η διεύθυνση αγροτικής οικονομίας προσανατολίζεται να διοργανώσει μια συνάντηση με όλους τους αρμόδιους φορείς τους παραγωγούς αλλά και τους ελαιοτριβείς , όπου θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για την αντιμετώπιση του δάκου για την επόμενη χρονιά αλλά και να ακούσει τις προτάσεις των ενδιαφερομένων για την όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση για να σωθεί τουλάχιστον η επόμενη παραγωγή.


Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ