Σε αναβρασμό οι κάτοικοι της Μοριας- Κλειστά σήμερα τα σχολεία- Κάτοικοι: «Οι ΜΚΟ ξεσηκώνουν τους μετανάστες» (pics, vid)

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι της Μόριας μετά τα χθεσινά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών και επεκτάθηκαν μέχρι το χωριό.


Οι κάτοικοι όπως δηλώνουν στο protothema.gr βγήκαν από τα σπίτια τους και μαζί με την αστυνομία έκλεισαν τις εισόδους του χωριού προκειμένου να μην επεκταθούν τα επεισόδια εντός του χωριού.

Από τη χθεσινή διαμαρτυρία των προσφύγων και μεταναστών καταστράφηκε το 60% του κέντρου φιλοξενίας καθώς και τουλάχιστον 20 στρέμματα με ελαιόδεντρα κάηκαν.

«Φοβηθήκαμε. Μπορείς να μην φοβηθείς με αυτή την κατάσταση που επικρατεί; Πώς να μην φοβηθείς; Δεν ξέρω τι ήθελαν να κάνουν. Φωτιές και φασαρίες. Χθες έκαψαν τις εγκαταστάσεις που έμεναν, τη νύχτα βγήκαν και γύριζαν στους δρόμους και φώναζαν. Δεν κοιμόμαστε τη νύχτα για να βλέπουμε μην μπουν μέσα στα σπίτια μας, αυτό κάνουμε μόνο. Κάηκε μεγάλο κτήμα με ελιές, με αγώνα αγορασμένο. Το αγόρασε ο άντρας μου με μεγάλο αγώνα ήταν εργάτης. Σήμερα δεν ξέρω να σας πω, αλλά ξέρω ότι μένουν στα χωράφια, τα σχολεία δεν λειτούργησαν γιατί φοβήθηκαν μην μπουν μέσα. Τώρα ηρεμούν λίγο. Τι θα γίνει δεν ξέρουμε» είπε μεταξύ άλλων η κυρία Κομνηνάκη μιλώντας στο protothema.gr.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι κάτοικοι, όλα ξεκίνησαν ως αντίδραση στη διαμαρτυρία των κατοίκων του χωριού στη Μυτιλήνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά από την υπέρ-συμφόρηση του Camp.

«Χθες έγινε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κατοίκους του χωριού γιατί είναι υπερφορτωμένες οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Δηλαδή είναι για 600 άτομα και εκεί βρίσκονται έως 5.000 άνθρωποι. Πήγαμε στη Μυτιλήνη και έγινε ό,τι έγινε, κάποιοι μπήκανε μέσα στο Camp, κάποιοι λένε ότι είναι οι αλληλέγγυοι, δεν ξέρω ακριβώς να σας πω. Αυτοί αγρίεψαν, ξεσηκώθηκαν έκαψαν τις εγκαταστάσεις, έκαψαν όλα τα χωράφια γύρω-γύρω. Δεν έμεινε τίποτα μέχρι το βράδυ έκαιγαν» είπε μεταξύ άλλων η κυρία Αντιγόνη Τσακίρη.

«Το βράδυ ξεκίνησαν με άγριες διαθέσεις να κατεβαίνουν προς το χωριό και να κάνουν ζημιές. Τα ΜΑΤ έξω από το χωριό τους σταμάτησαν και επέτρεπαν να περνούν μόνο οι γυναίκες και τα παιδιά. Τα ασυνόδευτα τα πήγαν πιο κάτω γιατί δεν μπορούσαν να γυρίσουν πίσω και μέχρι τα μεσάνυχτα κάτοικοι και αστυνομία φύλαγαν το χωριό. Θεωρώ ότι υπεύθυνοι για όλα αυτά είναι οι διάφορες ΜΚΟ, ενώ το χωριό έχει δείξει τρομερή αλληλεγγύη με όλα τα μέσα, αυτές είναι στη συμπεριφορά τους λίγο περίεργες» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Αντιγόνη Τσακίρη.

Ο πρόεδρος του χωριού κ. Νίκος Τρακέλλης τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση του κέντρου και ότι η Πολιτεία πρέπει να κοιτάξει το σοβαρό πρόβλημα των λυμάτων που χύνονται στο ποτάμι και μετά στη θάλασσα καθώς εμπεριέχουν μεγάλο κίνδυνο στην υγεία των φιλοξενούμενων αλλά και των κατοίκων.

«Πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση στο κέντρο φιλοξενίας. Χθες έκαψαν γύρω στα 20 στρέμματα. Έχουν πληγεί 60-70 οικογένειες. Είναι αμαρτία αυτό το πράγμα. Το νησί είναι αγροτικό και ζούμε από την αγροτιά. Ο καθένας έχει το χωράφι του, το μπαξέ του δεν μπορείς εσύ να μου τα καταστρέφεις. Κάναμε μια διαμαρτυρία ειρηνική πολύ ήσυχα για τα θέματά μας. Δεν μπορεί τα λύματα τόσων ανθρώπων να πέφτουν στο ποτάμι και να ξεχειλίζουν. Είναι εστία μολύνσεως. Και για αυτούς που αναπνέουν καθημερινά εκεί και για μας που η μυρωδιά έρχεται μέσα στο χωριό. Οι οργανώσεις, είναι άλλο αγκάθι πάλι. Οι οργανώσεις έχουν κάνει για διαφόρους λόγους ένα κλοιό να τους έχουν μαζί τους, και αυτές τα κινούν όλα. Λέγοντάς τους "θα σας διώξουν, θα σας γυρίσουν πίσω στην Τουρκία" και διάφορα και χθες, το λέω με επιφύλαξη βέβαια πιστεύω ότι έτσι έγινε. Όταν εμείς κάναμε τη διαμαρτυρία στη Μυτιλήνη αυτοί με σκοπό διαμαρτυρήθηκαν και μετά από μια ώρα έπιασαν και έβαζαν φωτιές. Για ποιο λόγο; Άρα κάποιος τους υποκίνησε».

Πηγη protothema.gr