Καθυστερεί η δρομολόγηση πλωτού hot Spot στην Λέσβο- Με περσινή ημερομηνία ο διαγωνισμός ναύλωσης πλοίου-Συνέντευξη Δρίτσα

H λήξη ενδιαφέροντος ήταν την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου του 2015


- Δεν ενημερώθηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, δηλαδή το  αρμόδιο θεσμικό όργανο 
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις η χθεσινή διαδικασία που ακολούθησαν οι αρμόδιοι για τη δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για ναύλωση πλοίου με σκοπό τη φιλοξενία 1.000 προσφύγων, μετά τη δημιουργία συνθηκών εκτάκτου ανάγκης που έχει δημιουργηθεί στη Μυτιλήνη, έπειτα από την καταστροφή του στρατοπέδου φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema.gr οι αντιδράσεις ακτοπλόων εστιάζoνται στα εξής:

-από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΝΑ δεν έστειλαν την πρόσκληση στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας που είναι το αρμόδιο θεσμικό όργανο ενημέρωσης όλων των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων ενώ αντιθέτως την έστειλαν σε όλα τα αναρμόδια επιμελητήρια.

Για το ίδιο θέμα εκκρεμεί αντίστοιχος διαγωνισμός που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

 Από 16:01 που δημοσιεύθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος έως και 21:30 που έληξε η πρόσκληση οι περισσότερες ώρες είναι μη εργάσιμες.

Η δε πρόσκληση εντός του κειμένου αναφέρει στην 9η σελίδα ότι η λήξη ενδιαφέροντος είναι η Τρίτη, 20/09/2015 και 21:30 δηλαδή έναν χρόνο πριν.

Όσοι το είδαν θεώρησαν ότι ήταν μια παρατυπία η οποία θα διορθωνόταν σήμερα. Αντ' αυτού υπήρξε κατακύρωση σήμερα.

Ο  ΣΕΕΝ έστειλε στο υπουργείο επιστολή με την οποία εκφράζει τα παράπονα του κλάδου για την όλη διαδικασία αφού υπήρξαν εταιρείες μέλη οι οποίες ήθελαν να συμμετάσχουν, όμως δεν ενημερώθηκαν σχετικά.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ναυτιλίας μετά τις αντιδράσεις θα προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Δείτε εδώ την πρόσκληση ενδιαφέροντος

Πηγη protothema.gr

Συνέντευξη Θοδωρή Δρίτσα στο ΒΗΜΑ FM 99,5 και το Μπάμπη Παπαπαναγιώτου

Κύριε Δρίτσα, βγάλατε μια προκήρυξη χθες στις 4 το μεσημέρι μέχρι στις 09:30 το βράδυ διαρκούσε, έτσι δεν είναι ;

Έτσι είναι.

Καταρχήν είναι ένας αντικειμενικά πολύ μικρός χρόνος , δεν είναι;

Όντως, αλλά αυτό έχει το νόημα του κατεπείγοντος και αμέσου επιδόσεως.

Μάλιστα. Ο στόχος αυτών των πλοίων δεν είναι να κοιμίζουνε όσο περισσότερους ανθρώπους μέσα;

Είναι, πράγματι. Πρωτευόντως.

Ακριβώς . Αυτό σκέφτηκε ο κοινός νους….

Αλλά και όπως λέει η πρόσκληση, εφόσον μπορούν να τηρηθούν οι διατάξεις της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. και της απαρέγκλιτης τήρησης της Συμφωνίας της Ε.Ε.- Τουρκίας, να μπορούν να είναι σε θέση, εφόσον χρειαστεί και εφόσον δύναται και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, να κάνουν και μεταφορά.

Μεταφορά τι;

Μεταφορά προσώπων. Προς εκτόνωση της πίεσης των νησιών.

Α, πολύ λογικό αυτό. Αυτό επομένως οδηγεί στη σκέψη ας πούμε ότι ένα κρουαζιερόπλοιο μπορεί να κοιμίσει πολύ περισσότερους ανθρώπους από ένα οποιοδήποτε άλλο πλοίο. Γιατί μπήκε η διάταξη που λέει να μπορούν αυτά τα πλοία να μεταφέρουν φορτηγά οχήματα; Αποκλείουν τα Κ/Ζ έτσι δεν είναι;

Όχι, όχι. Όλοι οι διαγωνισμοί που έχουν γίνει μέχρι τώρα και αυτός που είναι στον αέρα από το Υπουργείο μας εδώ και ένα διάστημα μερικών μηνών και τρέχει, - δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού - αναφέρονται σε Ε/Γ –Ο/Γ. Ακριβώς γιατί, η πείρα και της περσινής χρονιάς και όλης αυτής της περιόδου, έδειξε ότι οι ανάγκες ναυλώσεων πλοίων, όποτε προκύπτουν και όποτε δημιουργούνται πιεστικές καταστάσεις, αφορούν στη μεταφορά όχι μόνο προσώπων, αλλά και εξοπλισμού των δομών στα νησιά. Έχουμε μεταφέρει με αυτά τα πλοία πολλές φορές όλα αυτά τα σπιτάκια , όλες αυτές τις κατασκευές…

Κύριε Υπουργέ μισό λεπτάκι για να βγάζουμε άκρη και να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις ούτε από εμένα ούτε από εσάς. Δικαιολογήσατε τον κατεπείγοντα χαρακτήρα και τις μόλις 5,5 ώρες που διήρκησε ο διαγωνισμός, υποθέτω επειδή κάποιοι άνθρωποι πρέπει να κοιμηθούν κάπου και όχι για να μεταφερθούν οχήματα, έτσι δεν είναι;

Ναι, αλλά προνοεί κανείς.

Προνοεί τι;

Δηλαδή τι; Οχηματαγωγά ή πλοία να κοιμηθούν οι άνθρωποι ψάχνουμε; Τι ψάχνουμε;

Ε/Γ – Ο/Γ, όπως ακριβώς χρησιμοποιήσαμε όλο αυτόν τον καιρό. Και παλιότερα, άλλο πλοίο το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Λέσβο, αρχικά είχε λειτουργήσει ως ξενοδοχειακή υπηρεσία..
Άρα λοιπόν εκ των πραγμάτων κ. Υπουργέ αποκλείονται τα Κ/Ζ, έτσι δεν είναι;

Δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο θέμα …

Όχι, αλλά τα Κ/Ζ δεν μεταφέρουν οχήματα.

Όχι , δεν μεταφέρουν οχήματα κι όμως εμείς…

Άρα αποκλείονται .

Ναι. Σας λέω λοιπόν, ότι για τις σύνθετες ανάγκες που προκύπτουν από τη διαχείριση του προσφυγικού -μεταναστευτικού στα νησιά, πρέπει κανείς να έχει δυνατότητα να μην τρέχει την τελευταία στιγμή. Όταν βγάζει μια πρόσκληση ενδιαφέροντος ή ένα διαγωνισμό , να μπορεί τουλάχιστον, να έχει προνοήσει-αν θα προκύψει ανάγκη ή όχι είναι ένα ζήτημα κάθε φορά, συχνά έχει προκύψει άλλοτε δεν προκύπτει-να μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα των αναγκών και όχι μόνο μια. Γιατί μετά δεν θα είχαμε νομιμότητα, να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή ένα Ο/Γ και να μεταφέρουμε κοντέινερ. Στη Μόρια κάηκαν κοντέινερ. Αν θελήσουμε να μεταφέρουμε καινούργια, δεν θα είχαμε τρόπο.

Να ρωτήσω κάτι. Η μεταφορά των κοντέινερ δεν προβλέπεται να γίνεται από το Π.Ν;

Όχι βέβαια. Το Π.Ν. είναι αρωγός, πολλές φορές σ’ αυτές τις προσπάθειες, αλλά δεν είναι δεσμευτικό και υποχρεωτικό.

Έχω την εντύπωση ότι τα κοντέινερ έχει αναλάβει να τα μεταφέρει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω του ΠΝ.

Βεβαίως το έχει αναλάβει και βεβαίως το κάνει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ανάγκες που προκύπτουν είναι κάθε φορά τέτοιες, που οι διαθέσιμες δυνατότητες να είναι επαρκείς. Και το είδαμε στην πράξη πολλές φορές αυτό. Σας λέω πέρυσι το καλοκαίρι, και στις αρχές του ‘16 ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες μεταφοράς των οικίσκων, των κοντέινερ και πολλών άλλων….

Αυτά τα μετέφερε το ΠΝ

Όχι, όχι. Τα μεταφέραμε με τα πλοία αυτά, γιατί ακριβώς αξιοποιήσαμε τις συμφωνίες που είχαμε κάνει και τα χρήματα του ελληνικού κράτους, όσο γίνεται επωφελέστερα. Εάν τα μετέφερε δηλαδή το ΠΝ, ενώ εμείς ήδη πληρώνουμε λεφτά, θα είχαμε δύο φορές κόστος για το ίδιο πράγμα.

Σωστό είναι αυτό που λέτε. Τώρα στη προκήρυξη αναφέρετε να μπορούν να κοιμίσουν μέχρι χίλια άτομα τα πλοία αυτά;

Παραπάνω από χίλια.

Βρέθηκαν τελικά πλοία; Γιατί έληξε ο διαγωνισμός , φαντάζομαι το ξέρετε.

Ο διαγωνισμός έληξε και να επανέλθω αν μου επιτρέπετε στο κατεπείγον. Το κατεπείγον δεν προέκυψε από μια δική μου αυθαίρετη εκτίμηση. Ήταν το αίτημα του Δημάρχου Λέσβου και της Περιφερειάρχου Βορείου Αιγαίου. Κάποιοι παράγοντες μάλιστα, όχι ο Δήμαρχος ή η Περιφερειάρχης, με προέτρεπαν να παρανομήσω κιόλας. Να στείλω ένα πλοίο έτσι, χωρίς Σύμβαση. Να το στείλω εκείνη την ώρα. Το οποίο βέβαια δεν μπορούσε να γίνει. Το βράδυ ήδη, ξεκίνησε η διαδικασία διαμόρφωσης - συγκρότησης του κειμένου για την πρόσκληση ενδιαφέροντος που βγήκε στον αέρα την άλλη μέρα το πρωί, με ταχύτητα όχι ρεκόρ, αλλά ασύλληπτη. Γιατί ακριβώς αυτή ήταν η ανάγκη. Η ανάγκη λοιπόν, που οι ίδιοι οι νησιώτες έθεταν. Την άλλη μέρα, ομαλοποιήθηκαν τα πράγματα. Αλλά εν πάση περιπτώσει, εμείς έπρεπε να ανταποκριθούμε. Και μπορέσαμε να ανταποκριθούμε ακριβώς επειδή, έχουμε διαγωνισμό στον αέρα. Και να σας πω και κάτι; Ο νόμος ο οποίος ρυθμίζει όλα αυτά τα ζητήματα, ο 4366 του 2016, μας έδινε το δικαίωμα, ακόμα και απευθείας ανάθεση να κάναμε, απ’ τη στιγμή που είχαμε ανοιχτό διαγωνισμό.

Για τόσο μεγάλο κόστος; Για δύο μήνες είναι πολλά τα λεφτά.

Κι εμείς αξιολογούμε ότι, δεν μπορεί ένα Υπουργείο να κάνει ελεύθερη χρήση, τέτοιων διατάξεων και προχωρήσαμε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος. Όμως, εκτός από την ανάρτηση της πρόσκλησης, εκδώσαμε δελτίο τύπου για να ενημερωθούν οι πάντες. Το στείλαμε σε όλα τα Επιμελητήρια και στο Ναυτικό Επιμελητήριο, βέβαια.

Έχω δει ένα μεγάλο κατάλογο κοινοποιήσεων που έχετε κάνει, ο οποίος είναι όντως μεγάλος.

Για να είμαι ειλικρινής απολύτως και δεν έχω να κρύψω τίποτα, δεν το προέβλεπε ο νόμος, αλλά θα ήταν σωστό και το δέχομαι, το να το είχαμε στείλει και στην Ένωση των Ακτοπλόων. Αλλά προφορικά εγώ, είχα ενημερώσει το προεδρείο της Ένωσης.

Έλειπε η Ένωση Ακτοπλόων , ναι.

Δεν είναι εκ του νόμου αυτό. Δεν προβλέπεται απ’ το νόμο, αλλά πολιτικά και διαχειριστικά, θα ήταν ωφέλιμο να σταλεί κι εκεί θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμο.

Να ρωτήσω τώρα το εξής , να ‘μαστε λίγο πρακτικοί. Πόσες υποψηφιότητες υπήρχαν τελικά και ποιες εταιρίες πήραν το διαγωνισμό.

Είναι δύο. Από στιγμή σε στιγμή αναμένω να μου έρθει η εισηγητική πρόταση της Επιτροπής που αξιολογεί αυτά, δεν έχω ιδέα ποιες και τι. Και δεν πρέπει να’ χω ιδέα.

Μάλιστα. Δηλαδή εμφανίστηκαν δυο υποψήφιοι;

Δύο υποψήφιοι. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι έχουν εμφανιστεί δύο. Και περιμένω την αξιολόγηση και την πρόταση, για να υπογράψω τη σχετική απόφαση.
Να ρωτήσω κάτι άλλο πάνω σ’ αυτό; Εάν ω μη γένοιτο και ειλικρινά το απευχόμαστε , το αντιλαμβάνεστε. Ποιος θα φέρει ευθύνη για τη φύλαξη των προσφύγων αυτών εάν γίνει ατύχημα κατά τη μεταφορά αυτή; Προβλέπεται αυτό;
Προς το παρόν δε μιλάμε για μεταφορά. Μιλάμε για φιλοξενία. Ο κύριος στόχος για τον οποίο αποστέλλεται το πλοίο αυτό στη Λέσβο είναι εφόσον χρειαστεί, όπως χρειάστηκε προχθές το βράδυ, να φιλοξενήσει κόσμο. Να μπορεί η ελληνική πολιτεία να συγκεντρώσει κυρίως οικογένειες και να μπορέσει να τις φιλοξενήσει, ώστε η κοινωνία η τοπική και το νησί, να μη δεχτεί πίεση και να μπορεί η πολιτεία να ελέγχει τα πράγματα.

Ίσως δεν το διατύπωσα εγώ το ερώτημά μου σωστά. Βλέπουμε να γίνονται επεισόδια μεταξύ προσφύγων σε καταυλισμούς σε κοντέινερ σε hot spot κτλ. Εάν ω μη γένοιτο γίνει κάτι μες στο πλοίο, ποιος φέρει την ευθύνη για την εκεί φύλαξη και την ασφάλειά τους .

Κοιτάξτε, κάθε πλοίο έχει τους δικούς του κανόνες ασφαλείας και καταρχήν την ευθύνη την έχει ο Πλοίαρχος και το πλήρωμα. Αλλά εμείς, δεν θα αναθέσουμε στον Πλοίαρχο και το πλήρωμα αστυνομικά καθήκοντα, για ένα πλοίο που ναυλώνεται γι’ αυτό το πράγμα. Αν προφανώς, επειδή έχει ξαναγίνει αυτό, το Λιμενικό Σώμα είναι παρών και ελέγχει. Εκείνο που έχει σημασία εδώ, είναι η Πρόνοια. Δε θα βάλουμε ανεξέλεγκτη σύνθεση ανθρώπων εκεί. Θα βάλουμε τους ανθρώπους κυρίως που έχουν ανάγκη. Τα μικρά παιδιά, τις οικογένειες, τους ασθενείς, τους ανθρώπους που κυρίως έχουν ανάγκη και δε θα μπορούσαν να στεγαστούν αλλού, εκείνες τις ώρες.

Οι άνθρωποι που είναι από το τη Μόρια , στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας 
τσακώθηκαν μεταξύ τους και έγινε αυτό που έγινε.

Ναι, εκεί είναι πολυποίκιλη η σύνθεση. Εκεί έχει οικογένειες, έχει «εργένηδες», έχει και νέα παιδιά που βράζει το αίμα τους, έχει και διάφορα στοιχεία που δε λειτουργούν πειθαρχημένα, τα έχει όλα, το καταλαβαίνει ο καθένας. Στο πλοίο δε θα βάλουμε ότι να’ ναι. Θα βάλουμε επιλεγμένα πρόσωπα που κυρίως έχουν ανάγκη προστασίας. Σας λέω και πάλι, οικογένειες, παιδιά, εγκύους γυναίκες…

Κύριε Υπουργέ δώσατε απαντήσεις, δεν ξέρω αν θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο.

Θα ήθελα να προσθέσω δύο πράγματα, πολύ σύντομα. Το ένα είναι ότι στην επιτακτικότητα και στο επείγον του πράγματος μέτρησε και το γεγονός ότι από αύριο τα ξημερώματα έχουμε απεργία της ΠΝΟ και επομένως κανένα πλοίο δε θα μπορούσε να αναχωρήσει, ούτε και αυτό, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ναυτικών. Αυτό έγινε και τις προηγούμενες φορές ας κρίνουμε ότι αυτά τα πράγματα, έτσι είναι. Το δεύτερο είναι ότι για οποιοδήποτε λόγο αν η ανάγκη της Λέσβου, σήμερα, αύριο, δεν προβλέπεται επιτακτική και αν το αποτέλεσμα της Πρόσκλησης ενδιαφέροντος δεν είναι επαρκές, το Υπουργείο δεν έχει κανένα λόγο να μην επαναλάβει το διαγωνισμό με οποιουσδήποτε όρους, να προσέλθουν οι πάντες, εάν αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα θεωρείται μικρό.

Δηλαδή δε θα κατακυρωθεί ο διαγωνισμός;


Θα κατακυρωθεί, εφόσον μου έρθει και είναι πλήρης. Αν δεν έχει κανένα κώλυμα και οι δύο προσφορές είναι επαρκείς και πλήρεις, δεν έχω το δικαίωμα να κάνω τίποτα άλλο. Στην περίπτωση όμως που υπάρχει κάποιο θέμα, εδώ είμαστε να επαναλάβουμε την πρόσκληση ενδιαφέροντος.