Συνέλευση για τους ελαιοτριβείς της Λέσβου

Η εκστρατεία που ξεκίνησε την Άνοιξη του 2014 για διόρθωση της νομοθεσίας που διέπει τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων (ΥΑΕ), φαίνεται ότι βαίνει στο τέλος της.


Ήδη πληροφορηθήκαμε, το τελευταίο και ίσως τελικό, σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που τροποποιεί την ισχύουσα νομοθεσία. Είναι το αποτέλεσμα εργασιών της επί τούτου συσταθείσης διυπουργικής επιτροπής το Σεπτέμβρη του 2014.  Δυστυχώς το περιεχόμενο του σχεδίου απέχει πολύ των προσδοκιών μας, τις οποίες μόλις την περασμένη εβδομάδα η σύμβουλος του Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Δ. Λυμπεροπούλου, καλλιέργησε με πληροφορίες δυστυχώς ανεδαφικές.

Με το σχέδιο, στο βαθμό που αφορά στους ελαιοτριβείς, εισάγονται δύο καινοτομίες:
Η δυνατότητα επεξεργασίας του ελαιοπυρήνα και από άλλες μονάδες, πλην των πυρηνελαιουργείων,

Η δυνατότητα διασκορπισμού των υγρών αποβλήτων στον ελαιώνα (φερτάρδευση ή υδρολίπανση).

Για λόγους ιστορίας, η φερτάρδευση προτάθηκε από την Υπηρεσία Ανάπτυξης της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και συμπληρώθηκε από εμάς με την προσκόμιση στην επιτροπή του ιταλικού νόμου 574/1996 περί διασποράς ΥΑΕ , μεταφρασμένου στην ελληνική, μια και στην Ιταλία η φερτάρδευση εφαρμόζεται με απλές διαδικασίες από 20ετίας. Μάλιστα, περιλήφθηκε ως μία από τις έξι προτάσεις που είχαμε καταθέσει στην επιτροπή.

Επειδή γνωρίζουμε ότι για λόγους νησιωτικότητας,  ορεινού αναγλύφου, κακού αγροτικού οδικού δικτύου, μόνο η φερτάρδευση δεν θα λύσει το πρόβλημα και επειδή δεν πρέπει να κατασκευαστεί ούτε μία εξατμισιοδεξαμενή στην αναπτυσσόμενη τουριστικά Λέσβο, αλλά και επειδή με διφασική λειτουργία μικρός μόνο αριθμός ελαιοτριβείων μπορεί να εξυπηρετηθεί, είχαμε ζητήσει να εγκριθούν εναλλακτικές επιλογές διαχείρισης ΥΑΕ. Εντούτοις η επιτροπή περιορίστηκε να εισηγηθεί μόνο τη φερτάρδευση, ως καινοτομία. Επί πλέον, έχει ενδιαφέρον το ότι, αν και χρησιμοποίησε την ιταλική νομοθεσία ως πιλότο για τη σύνταξη του νομοθετήματος, δεν απέφυγε τον πειρασμό κατά τις ελληνικές συνήθειες, να εισαγάγει πολύπλοκες διαδικασίες, ώστε και αυτή η φερτάρδευση να μην είναι εφαρμόσιμη, με αποτέλεσμα η μία και μόνη καινοτομία στη διαχείριση των ΥΑΕ να αυτοακυρώνεται.


Κατόπιν τούτων, οι ελαιοτριβείς της Λέσβου, συνεταιρισμοί και ιδιώτες, θα συναντηθούν  σε συνέλευση στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου Λέσβου την Τρίτη, 20-9-2016 και ώρα 11:00 πρωινή, για να συζητήσουν τις εξελίξεις, αλλά και τρέχοντα θέματα, όπως η αντιμετώπιση της δακοπροσβολής . Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, στη συνέλευση θα κληθούν οι Βουλευτές του νησιού, η Περιφέρεια και ο Δήμος.