Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στις 15/9 παρέστησαν μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Στις τοποθετήσεις τους για τα 2 θέματα (δακοκτονία, κτηνίατρος  εκτροφής ) που έβαλε προ ημερησίας διάταξης  ο επικεφαλής  της Λαϊκής Συσπείρωσης  Βορείου Αιγαίου Στρατής  Κόρακας  τόνισαν μεταξύ άλλων

Για τον κτηνίατρο εκτροφής ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καραγιάννης Δημήτρης :

«Η πολιτική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις οδηγίες της Ε.Ε και την νέα ΚΑΠ και έχει  σκοπό να εξαθλιώσει τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους , να τους πετάξει έξω από την παραγωγή και τη γη τους, προς όφελος των μεγαλοαγροτών -  μεγαλοκτηνοτρόφων και μεγάλων αγροτικών-κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.  Την ίδια πολιτική ακολουθεί και η περιφερειακή αρχή της κ. Καλογήρου αφού με έγγραφο της κτηνιατρικής υπηρεσίας που έστειλε στα σφαγεία και στους εμπόρους κρεάτων ο κάθε κτηνοτρόφος που έχει ζώα για σφαγή πρέπει να έχει  συνάψει σύμβαση με  ιδιώτη κτηνίατρο (κτηνίατρος εκτροφής )για τον οποίο πληρώνει 500 ευρώ. Σε μια εποχή που ο κτηνοτρόφος έχει να αντιμετωπίσει αυξημένο κόστος εκτροφής, χαμηλές τιμές σε κρέας και γάλα, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών,  ΕΝΦΙΑ, δυσβάσταχτη φορολογία και  ένα σωρό αλλά χαράτσια  έρχεται κι αυτό να δώσει τη χαριστική βολή στη παραγωγή του. Καλούμε την περιφερειακή αρχή να παλέψει μαζί μας έτσι ώστε να καταργηθεί ο θεσμός του κτηνιάτρου εκτροφής, να στελεχωθεί η κτηνιατρική υπηρεσία με κτηνιάτρους και άλλο βοηθητικό προσωπικό έτσι ώστε να καλύπτονται δωρεάν οι   ανάγκες των κτηνοτρόφων του νησιού μας».

Για το θέμα της δακοκτονίας ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Στεφανής Δημήτρης :

 Η φοροληστεία   που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση  στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους κατ  επιταγή της Ε.Ε. δεν έχει τελειωμό. Καλούνται να πληρώσουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που μαζί με τη  φορολογία  θα φτάσουν σταδιακά στο 80% του συνολικού εισοδήματος.  Την ίδια στιγμή απαξιώνεται με κάθε τρόπο η αγροτική παραγωγή.  Η καταπολέμηση του δάκου δεν γίνεται σωστά με αποτέλεσμα την μεγάλη δακοπροσβολή – καρπόπτωση στους ελαιώνες του νησιού μας. Το πέρασμα της δακοκτονίας σε εργολάβους , οι  περικοπές  στις  μέρες      ( από 48 σε 28), οι περικοπές σε προσωπικό (ενδεικτικά για την περιφέρεια της Αγιάσου  από 110 άτομα που απασχολούνταν στη δακοκτονία σήμερα είναι 20 -25), είναι  οι αιτίες της καταστροφής μεγάλου τμήματος  της παραγωγής  μας εξαιτίας του  δάκου. Εδώ να σημειώσουμε τους χαλασμένους αγροτικούς δρόμους  με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση  σε πολλά αγροκτήματα, τα χαμηλά μεροκάματα για μια τόσο επικίνδυνη για την υγεία των εργατών δουλειά  αλλά και την απληρωσιά. Καλούμε την περιφερειακή αρχή να παλέψει μαζί μας  ώστε να  σταματήσει η ανάθεση του έργου της δακοκτονίας σε εργολάβους,  να   περάσει η δακοκτονία στην περιφέρεια,  να σταματήσουν οι περικοπές και να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα  των εργατών. Η περιφερειακή αρχή δεσμεύτηκε να συζητήσει τα δυο θέματα και να απαντήσει σ αυτά   σε επόμενη  συνεδρίαση,  ενώ  για τον κτηνίατρο εκτροφής έδωσε 10ημερη παράταση  ως το επόμενο συμβούλιο στο οποίο καλούμε να παραστούν  τα  Δ.Σ. των αγροτικών συλλόγων αλλά και αγρότες-κτηνοτρόφοι ώστε ενωμένοι να παλέψουμε για τα δίκαια αιτήματά μας.     
   
Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας

Μυτιλήνη 16/9/2016