Ανακοίνωση του Αντιπρόεδρου της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου για τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης

Την  Τρίτη 20/09/16 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των φορέων που εμπλέκονται με τον  τουρισμό  στο παλαιό Δημαρχείο για την ίδρυση του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου.


Ένα παλιό όνειρο, η δημιουργία του Οργανισμού φαίνεται ότι είναι πια γεγονός. Ο Οργανισμός Τουρισμού έπρεπε να είχε γίνει πριν από χρόνια.

Χαιρετίζω την στάση του Επιμελητηρίου Λέσβου και ειδικά του Προέδρου κ. Μυρσινιά που παρά τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις που είχε σε ότι αφορά στο Καταστατικό και την Διοίκηση του Οργανισμού  και που άλλωστε  συμμεριζόμαστε πολλοί από όλους εμάς τους επαγγελματίες που ζούμε τις οικογένειες μας από τον Τουρισμό  υποχώρησε από τις θέσεις του προκειμένου να μην τινάξει στον αέρα το εγχείρημα.

Το μείζον αυτή την στιγμή είναι να γίνει ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου διότι η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη και τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη. Στα παλιά χρόνια προβλήματα έχουν προστεθεί και τα νέα που αφορούν στο φόρτωμα της  διαχείρισης του μεταναστευτικού όλης της Ευρώπης αποκλειστικά στην Ελλάδα που με την σειρά της το έχει φορτώσει στη Λέσβο άντε και στη Χίο.

Συνέχεια τα διεθνή μέσα με αφορμή τα συνεχή γεγονότα στη Λέσβο περιγράφουν το νησί μας ως εμπόλεμη περιοχή. Ο τουρισμός στη Λέσβο είναι ετοιμοθάνατος. Μαζί και οι επιχειρήσεις του τουρισμού. Ποιος θα θελήσει να κάνει τουρισμό σε μια εμπόλεμη περιοχή; Στις επαφές που έχω με τους επαγγελματίες του τουρισμού από τους συναδέλφους τουριστικούς πράκτορες μέχρι τους ξενοδόχους του νησιού, τους εστιάτορες και άλλους όλοι εκφράζουν την απόγνωση τους για την κατάσταση του τουρισμού. Πολύ φοβάμαι ότι πολύ σύντομα πολλές επιχειρήσεις που προσφέρουν τουριστικές υπηρεσίες θα αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις προσωπικού προκειμένου να κρατηθούν ζωντανές.  Αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε θυσία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φεύγουν τα παιδιά της Λέσβου στην Αθήνα και στο εξωτερικό, ή να αποτελεί για την Λέσβο η εργασία στο hotspot και τις ΜΚΟ η μοναδική επαγγελματική διέξοδος.

 Σε αυτά τα κρίσιμα θέματα ο Οργανισμός αν διοικηθεί σωστά και αποτελεσματικά μπορεί να δώσει κρίσιμες απαντήσεις και να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο.
Όπως όμως ανέφερα εάν και εφόσον…

Η Λέσβος σβήνει από τον τουριστικό χάρτη, είμαστε τουριστικά ανοχύρωτοι, επηρεαζόμαστε κατά πολύ από τρίτους και εξωγενείς παράγοντες, ανίκανοι να κρατήσουμε έστω και αυτό το μικρό ποσοστό που μας αναλογεί από την τουριστική πίτα,  χωρίς πρόγραμμα, χωρίς τουριστική ταυτότητα με μικρή τουριστική συνείδηση.      

Ϊσως  γιατί όλα αυτά τα χρόνια αποφάσιζαν άλλοι για εμάς, ίσως γιατί διαχειρίζονταν τα τουριστικά πράγματα τα λάθος άτομα. Ίσως και γιατί εμείς οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς του τουρισμού είχαμε απλώς συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν απαιτούσαμε να γίνουν τα αυτονόητα.

Αυτά θεωρώ πρέπει να τα έχουμε στην άκρη του μυαλού μας  για να μην επαναληφθούν  τα ίδια τραγικά λάθη, η ευθύνη όλων το συμμετεχόντων στον Οργανισμό είναι μεγάλη.  Θεωρώ ότι μας δίνεται μια μοναδική  ευκαιρία να προλάβουμε την πλήρη τουριστική καταστροφή, αρκεί βέβαια να υπάρχει σοβαρότητα και συνεργασία. Η ‘Ένωση Τουριστικών & Ναυτιλιακών Πρακτόρων Λέσβου πιστεύουμε  σε αυτό το εγχείρημα, μας δίνεται η δυνατότητα να γίνουμε πιο ευέλικτοι,  διεκδικητικοί και αποτελεσματικοί.                

Και εύχομαι ο Δήμαρχος μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου να τηρήσουν την δέσμευση τους, ότι θα διορθώσουν ότι στραβό προκύψει από το καταστατικό στην εφαρμογή και να  δώσουν   άμεσες απαντήσεις αν χρειαστεί.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να θυσιάσουμε και αυτήν την ευκαιρία. Δεν έχουμε το δικαίωμα να δικαιώσουμε όλους αυτούς τους κακόψυχους και μίζερους που ισχυρίζονται  ότι ο Τουριστικός Οργανισμός γίνεται μόνο και μόνο για να απορροφηθούν τα ευρωπαϊκά χρήματα και όχι για να σωθεί η τουριστική βιομηχανία της Λέσβου.


Χατζηκυριάκος Παναγιώτης
Αντιπρόεδρος
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ & ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ.