Ο φόβος και ο τρόμος στην περιοχή Κιόσκι Μυτιλήνης

Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, αλλά εκατόν δύο, τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή Κιόσκι. Θύματα, συμπολίτες μας κάθε ηλικίας και θύτες, τα αδέσποτα της περιοχής που τυγχάνουν της φροντίδας ολίγων «φιλόζωων» ταΐζοντάς τα.

Έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής. Ουδείς μπορεί να διαβεί τους δρομίσκους που περνούν μέσα από το αλσύλλιο και συνδέουν το Κιόσκι, την Λέσχη των Αξιωματικών με τον Περιφερειακό του κάστρου και τα πλακόστρωτα που οδηγούν στις γύρω γειτονιές. Είτε είσαι εχθρικά διακείμενος, είτε φιλικός, είτε ξέρεις από τετράποδα, είτε όχι, είτε έχεις δικό σου σκυλί, είτε απέχεις απ' αυτού του είδους την σχέση, είσαι πάντα το θύμα.

Περνώντας, νιώθεις την λαχανιασμένη ανάσα του αγριεμένου σκύλου που σε πλησιάζει επικίνδυνα, άσχετα αν δείχνεις ή όχι φόβο, αν αισθάνεσαι το άσχημο αυτό συναίσθημα ή όχι, αν το βάζεις στα πόδια λειτουργώντας υποσυνείδητα ή αν επιβραδύνεις δείχνοντας αδιαφορία, προκειμένου η κίνηση και η απότομη αντίδραση να μην ενεργοποιήσουν τα επιθετικά ένστικτα του ζώου. Η αντίδρασή τους είναι ίδια: Η μουσούδα συσπάται τρεμάμενη και τα δόντια τους φαντάζουν... καλοακονισμένα.
Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, οι καταγγελίες για επιθέσεις πληθαίνουν ανησυχητικά.


Χαρακτηριστική η αφήγηση νεαρής προ δύο ημερών, που μαζί με τον φίλο της έξω από την Λέσχη Αξιωματικών, δέχτηκαν την επίθεση της γνωστής αγέλης.
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει: «Ένα σκυλί απ' αυτά, δάγκωσε το φίλο μου, με αποτέλεσμα να τρέχουμε για αντιτετανικό ορό σε φαρμακείο της πόλης μας, όπου ο φαρμακοποιός μάς καθησύχασε λέγοντας: Ευτυχώς κύριε, περιστατικό λύσσας δεν έχει υπάρξει στο νησί για πολλά χρόνια. Εννοείται ότι οι δύο κυρίες που τάιζαν τα σκυλάκια πάνω στο πάρκινγκ, αλλά σε σημείο που σχεδόν δεν φαινόταν, δίπλα στην παιδική χαρά και στο νέο αρχαιολογικό μουσείο, χώρο όπου κινούνται αμέριμνοι πολλοί ντόπιοι και ξένοι, ούτε που αντέδρασαν για να τα διώξουν, να προστατέψουν τον άνθρωπο, να κάνουν μία κίνηση, που έστω θα δείξει ότι ενδιαφέρονται... Αντιθέτως, με γοργό βήμα εξαφανίστηκαν, όταν τους είπαμε ότι θα χρειαστεί να πάμε στο φαρμακείο».
Και καταλήγει με την έκκληση, απευθυνόμενη στους φιλόζωους: «Μην ταΐζετε τα αδέσποτα σε χώρους όπου κυκλοφορεί κόσμος. Νομίζετε ότι κάνετε έργο, αλλά αντίθετα τα εξαγριώνετε. Δεν είναι δυνατόν να αλλάζουμε δρόμους, για να πάμε στα σπίτια μας!».
Έκκληση απευθύνει στο Δήμο: «Μαζέψτε τα σκυλάκια. Βάλτε τα σε περιορισμένους χώρους μακριά από την πόλη! Στειρώστε τα αδέσποτα!!!».

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ
Η κατάσταση, όμως, φαίνεται ότι είναι ανεξέλεγκτη, ουδείς ασχολείται και οι αρχές υπερασπιζόμενες την νομοθεσία περί ζώων και τα δικαιώματα των τετράποδων, εκμηδενίζουν και αδιαφορούν για τους ανθρώπους.
Τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο και το ερώτημα είναι πού θα βρεθεί και πώς θ' αποδοθεί δικαιοσύνη.
Το αποκορύφωμα της γκετοποίησης της περιοχής, όχι μόνο στον περιφερειακό του κάστρου, αλλά πλέον και σε εγγύτερους δρόμους στο κέντρο της πόλης, αφού τα τετράποδα και οι «προστάτες» τους επεκτείνουν τα όρια της δικαιοδοσίας τους, σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.
Τριαντάχρονος εξερχόμενος τρομοκρατημένος, από τον πλακόστρωτο δρόμο που οδηγεί από το κάστρο στον κεντρικό δρόμο των δικαστηρίων, καταδιωκόμενος σύμφωνα με πληροφορίες από τα τετράποδα της περιοχής που δεν δέχονται «εισβολείς», έπεσε σε διερχόμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε 62χρονος. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα και αστραπιαία. Αποτέλεσμα, το θύμα, Τούρκος υπήκοος τουρίστας από το κρουαζιερόπλοιο, να μεταφερθεί στο Βοστάνειο νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση. Ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο άνθρωπος νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Ευχή όλων μας, να εξέλθει ο 30χρονος από το νοσοκομείο υγιής και να επιστρέψει στα πάτρια.
Όμως, πολύ θα θέλαμε το θύμα να κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για ν' αποδοθούν ευθύνες, όχι σε βάρος του οδηγού που τον παρέσυρε, αλλά σε βάρος εκείνων που ευθύνονται για τα βαθύτερα αίτια του ατυχήματος. Γι' αυτά, που τον έκαναν έντρομο να πεταχτεί στη μέση του δρόμου.
Γιατί απλά και η ζωή των ανθρώπων έχει αξία.
Από τις φιλοζωικές που επιδίδονται σε διατριβές περί επιθετικής συμπεριφοράς των ζώων, δεσποζόμενων και αδέσποτων, δεν περιμένουμε τίποτα διαφορετικό.
Μήπως ο δήμος είναι καιρός να κάνει ό,τι και όλοι οι άλλοι δήμοι της χώρας και να προστατέψει τουλάχιστον τους πολίτες του;
εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ