Πληρώνονται οι εργάτες της δακοκτονίας στο Βόρειο Αιγαίο

Τις επόμενες 10 μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των εργατών δακοκτονίας που συμμετείχαν κατ αρχήν στην πρώτη διαβροχή του Ιουνίου.


Από το τμήμα αγροτικής οικονομίας της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσης τιμολογίων για την πρώτη φάση όπου θα διανεμηθούν  400. 000 ευρώ και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αποπληρωμή τμηματικά και του υπόλοιπου ποσού.

Για το σύνολο της δακοκτονίας στη Λέσβο αναλογεί 1.517.000 ευρώ , για τη Χίο 117.000 και για τη Σάμο 307.000 ευρώ.

Στη Λέσβο εργάστηκαν για τη δακοκτονία συνολικά πάνω από 800 άτομα και η περιφέρεια θα ξεκινήσει τις πληρωμές από τους εργαζόμενους που πληρώνει η ίδια (γεωπόνους, παγιδοθέτες κ.τ.λ) καθώς διαφορετικά κινδυνεύει να μείνει χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα  αν δεν αποδώσει εγκαίρως τα οφειλόμενα για την ασφάλιση των εργαζομένων. Στη συνέχεια θα αποδώσει τα ποσά που υπολείπονται στον εργολάβο για να πληρωθούν και οι ψεκαστές.

Πάντως παρά την έγκαιρη έναρξη φέτος του προγράμματος της δακοκτονίας, οι κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξή του δάκου και αυτό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην ποσότητα όσο και την ποιότητα του παραγόμενου φέτος ελαιολάδου.

Οι χαμηλές σχετικά με την θερινή περίοδο θερμοκρασίες και η αυξημένη υγρασία , ευνόησαν την ανάπτυξη του δάκου. Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι οι ιδιοκτήτες των βιολογικών καλλιεργειών σε ένα μεγάλο μέρος τους δε φρόντισαν να τοποθετήσουν παγίδες για την βιολογική καταπολέμηση του δάκου, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να προσβάλει τον ελαιώνα παρά τους ψεκασμούς.


Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ