Ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.


Μυτιλήνη 16-9-2016

Πληροφορηθήκαμε από πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα «Εμπρός» σχετικά με τη πρόθεση της Δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης 

« Ανάπλαση του εσωτερικού Λιμανιού- Προκυμαίας», καθώς και για άλλες σημαντικές μελέτες που δρομολογούνται.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται από πλευράς Δημοτικής αρχής η εκπόνηση μελέτης με αυτή τη διαδικασία, όπου παρακάμπτεται η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για σημαντικά έργα αυτού του μεγέθους. 

Ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου έχει τοποθετηθεί κατ επανάληψη σε συνάντηση με τη Δημοτική αρχή, αλλά και εγγράφως, δίχως να λάβει απάντηση.

Πρόκειται για πάγια ακολουθούμενη τακτική της Δημοτικής αρχής απέναντι σε ένα φορέα που είναι ο πλέον αρμόδιος να εκφράζει τη γνώμη του σε θέματα που αφορούν το αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης μας . 

Τα μέλη του είναι πολίτες αυτής της πόλης και πρόσθετα, πολλά από αυτά συμμετέχουν στα αρμόδια συλλογικά όργανα γνωμοδότησης ή έγκρισης μελετών είτε σαν εργαζόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες είτε σαν οριζόμενοι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητήριου και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.

Προκειμένου να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής όλων των συναδέλφων του κλάδου μας, που όπως είναι γνωστό μαστίζεται από ανεργία, θα ενημερώσουμε τα αρμόδια όργανα(ΤΕΕ και ΣΑΔΑΣ), προκειμένου να τοποθετηθούν.

Οι μελέτες για τα σημαντικότερα έργα στο νησί μας κατά πάγια τακτική ανατίθενται με παράκαμψη της προβλεπόμενης διαδικασίας του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Προβάλλεται πάντοτε η δικαιολογία του κατ΄ επείγοντος προκειμένου να ενταχθούν τα έργα σε προγράμματα χρηματοδότησης (Ε.Σ.Π.Α).Θα ήμασταν οι τελευταίοι που θα αντιτιθέμεθα σε κάθε θετική πρωτοβουλία που συμβάλει στη βελτίωση της εικόνας της πόλης. 

Διαπιστώνουμε, ότι στο τύπο καθημερινά δημοσιεύονται προκηρύξεις αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ιδεών από όλους τους Δήμους της χώρας με εξαίρεση το Δήμο Λέσβου.

Πιστεύουμε όμως ότι τα έργα θα πρέπει να προγραμματίζονται σε βάθος χρόνου, με βάση ένα συνολικό σχεδιασμό για το μέλλον της πόλης και με κριτήριο την ανταποδοτικότητα.

Τέλος από το δημοσίευμα σχετικά με το έργο προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα που θα θέλαμε να επισημάνουμε:

-Το κυριότερο αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τη μεταφορά του Εμπορικού Λιμανιού της πόλης στη περιοχή της Παναγιούδας Η μεταφορά του λιμανιού θα ελαφρύνει το πρόβλημα του κυκλοφοριακού και θα απελευθερωθούν αστικοί χώροι που μπορεί να αξιοποιηθούν διαφορετικά.

-Τι προβλέπεται από το συντασσόμενο Μaster Plan για το υπάρχον Ιστορικό λιμάνι; Ποια χρήση θα έχει; Διότι από αυτό εξαρτώνται οι στόχοι της μελέτης της ανάπλασης, αν μπορεί να θεωρηθεί ανάπλαση και όχι απλά εξωραϊσμός.

Το εσωτερικό ιστορικό λιμάνι θεωρείται από τα σημαντικότερα σημεία του αστικού ιστού και η περιοχή με τα περισσότερα προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό, επειδή διέρχεται όλη η υπερτοπική κυκλοφορία ενώ παράλληλα προκύπτουν και προβλήματα από τη στάθμευση των αυτοκινήτων. 

-Επίσης το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης απαρτίζεται από σημαντικά ιστορικά - διατηρητέα κτήρια, τα οποία έχουν υποστεί πληθώρα παρεμβάσεων και αλλοιώσεων που δεν συνάδουν με τον ιστορικό και αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα,(επιγραφές στέγαστρα, κλειστοί χώροι κτλ.)

Για τα παραπάνω έχουμε τοποθετηθεί στο παρελθόν ως σύλλογος αλλά και οι συνάδελφοι και μέλη μας ως εκπρόσωποι φορέων προστασίας, αρμόδιοι για την έγκριση μελετών στο ιστορικό τμήμα της πόλης.

Ελπίζουμε το θέμα να αντιμετωπιστεί συνολικά και θα ήταν καλό να γίνει επιτέλους μια δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή των όλων των εμπλεκομένων φορέων και των πολιτών, στην οποία είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε με διαμορφωμένες θέσεις.


Τέλος επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη αναθεώρησης του εδώ και 25 χρόνια του σχεδίου πόλης προκειμένου να δοθούν λύσεις σε σωρεία προβλημάτων που προκύπτουν από τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Αν αυτό δε συμβεί πιστεύουμε ότι και το διαφημιζόμενο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης ή όπως αλλιώς ονομάστηκε και όπως ανατέθηκε θα παραμείνει μια άσκηση επί χάρτου. Ευχόμαστε να διαψευστούμε.