Αναστολή απέλασης στην Τουρκία, Σύρου πρόσφυγα από το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης

Την προσωρινή αναστολή απέλασης στην Τουρκία Σύρου πρόσφυγα, του οποίου η αίτηση για άσυλο είχε κριθεί απαράδεκτη σε δεύτερο βαθμό, αποφάσισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης.


Η απόφαση του Πρωτοδικείου ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αίτησης αναστολής, που ορίστηκε για τις 27 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για τον Σύρο πρόσφυγα M.F., η υπόθεση του οποίου έγινε γνωστή ως η πρώτη περίπτωση πρόσφυγα, που η αίτησή του κρίθηκε απαράδεκτη από τις δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγών. Η σχετική απόφαση τού είχε κοινοποιηθεί την 1η Ιουνίου.

Σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), που ανέλαβε τη δικαστική εκπροσώπηση του αιτούντα σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Προστασίας Προσφύγων στο Αιγαίο, εκφράζει την ικανοποίηση του για την απόφαση αυτή, «η οποία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένων μάλιστα των πρόσφατων δραματικών εξελίξεων στην Τουρκία».

Όπως σημειώνεται, πριν την προσωρινή αναστολή της απέλασης του πρόσφυγα στην Τουρκία από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, είχε προηγηθεί η απόρριψη από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, στις 4 Ιουλίου, της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, επί του αιτήματος ασύλου του. Όπως σημειώνει το ΕΣΠ, «με την απορριπτική του απόφαση το Δικαστήριο έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι οι λόγοι που προέβαλε ο πρόσφυγας σχετικά με την εν γένει εφαρμογή στην Τουρκία της Σύμβασης της Γενεύης, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων δεν είναι προδήλως βάσιμοι, έλαβε δε επίσης υπ’ όψιν του – όπως και η Επιτροπή Προσφυγών- την από 5-5-2016 επιστολή του Γενικού Διευθυντή Μετανάστευσης της ΕΕ προς τις ελληνικές αρχές, σύμφωνα με την οποία στην Τουρκία παρέχεται επαρκής προστασία για τους πρόσφυγες, ισοδύναμη με αυτή της Σύμβασης της Γενεύης και ότι τηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης».

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Σύρου πρόσφυγα επικαλέστηκαν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, μεταξύ άλλων, την έλλειψη ουσιαστικών και διαδικαστικών εγγυήσεων προστασίας των προσφύγων στην Τουρκία, τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, τη μη τήρηση της αρχής της μη επαναπροώθησης και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που λαμβάνουν χώρα εκεί, όπως αυτές έχουν καταγραφεί σε δηλώσεις, εκθέσεις και κείμενα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ τόσο πριν όσο και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Τέλος, το ΕΣΠ υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη μη επαναπροώθησης προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές, ενωσιακό και ελληνικό δίκαιο.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ