Γ. Μουζάλας: Δεν έχουν αυξηθεί οι προσφυγικές ροές- Υπάρχει μια συμφόρηση με ιδιαίτερη ένταση στη Μυτιλήνη

Γ. Μουζάλας: Δεν έχουν αυξηθεί οι προσφυγικές ροές


Αυτό που χρειάζεται είναι η καθημερινή επιβεβαίωση ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τηρείται και γι’ αυτό παλεύουμε, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό, απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία και ψυχραιμία.

Μεταφορά προσφύγων-μεταναστών με παραβατική συμπεριφορά σε προαναχωρησιακά κέντρα υπό κράτηση, μεταφορά σε camp προσφύγων που κρίθηκαν μη επιστρέψιμοι, εντατικοποίηση του έργου των επιτροπών ασύλων και προσφυγών και ενίσχυση της αστυνόμευσης σε νησιά όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς, είναι τα μέτρα που «τρέχει» η κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση και αποσυμφόρηση στα νησιά.

Ως προς τις προσφυγικές ροές, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια αύξηση που να δείχνει ότι η Τουρκία καταπατά τη συμφωνία με την ΕΕ.

«Έχουμε έναν μέσο όρο 80-100 ατόμων την ημέρα, και από την αρχή της συμφωνίας αυτός ήταν, περίπου, ο μέσος όρος. Το να μιλάει, επομένως, κανείς για αύξηση των προσφυγικών ροών και κατάπτωση της συμφωνίας είναι λάθος και δημιουργεί έναν πανικό που δεν μας χρειάζεται», τόνισε.

Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια συμφόρηση στα νησιά, με ιδιαίτερη ένταση στη Χίο, τη Σάμο και τη Μυτιλήνη.

Προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες σε αυτά τα νησιά, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα να λαμβάνει μέτρα, όπως ημεταφορά στην Αθήνα, σε προαναχωρησιακά κέντρα υπό κράτηση, τωνκακοποιών στοιχείων.

«Αυτό», πρόσθεσε, «θα είναι μια ανακούφιση και ένα μήνυμα μαζί. Θα πρέπει οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να σεβαστούν τους νόμους της χώρας μας, όπως και η χώρα μας με τους νόμους της σεβάστηκε την ιδιαίτερη κατάστασή τους».

Για τους πρόσφυγες που δεν γίνεται να επιστρέψουν στην Τουρκία, ο κ. Μουζάλας 

ανακοίνωσε ότι θα μετακινηθούν σε camp στην ενδοχώρα, γεγονός που επίσης θα ανακουφίσει τα νησιά, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει εντολή να αυξήσει την αστυνόμευση στα νησιά.

Όπως επεσήμανε, «με τη βοήθεια του Πρωθυπουργού» προχωρούν διάφορες διπλωματικές κινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κκ Μουζάλας και Ξυδάκης, και σε κάποιες περιπτώσεις και ο κ. Τόσκας, θα επισκεφθούν τους ομολόγους τους στην ΕΕ για να τους θέσουν ζητήματα του προσφυγικού-μεταναστευτικού και ζητήματα του σχεδιασμού του Δουβλίνο ΙΙ.

Ο ίδιος ο κ. Μουζάλας προγραμματίζει ταξίδι στην Τουρκία, όπου θα συζητήσει με τον υπεύθυνο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό για τη συνέχιση της συμφωνίας και για τους όρους με τους οποίους θα συνεχιστούν οι επιστροφές.

Ειδικά για όσους επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν προχωρούν οι επιστροφές, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έναευρωπαϊκό κράτος δικαίου, εφαρμόζει τους νόμους του διεθνούς δικαίου και της συνθήκης της Γενεύης, δεν στερεί δικαιώματα από κανέναν.

«Αυτό θέλει χρόνο, πράγματι», είπε και προσέθεσε: «Παρόλα αυτά, σκεφτείτε πόσο μεγάλο βάρος θα σηκώναμε εάν στο όνομα μιας πρόσκαιρης ανακούφισης, γινόμασταν ο περίγελος όλου του κόσμου, ότι δηλαδή παραβιάζουμε ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε κράτος δικαίου, το δικαιϊκό μας σύστημα μας κάνει υπερήφανους και το εφαρμόζουμε».

Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι η συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό εντάσσεται στο πλαίσιο τηςτακτικής τους συνεργασίας, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται για έκτακτη συνάντηση, όπως παρουσιάστηκε από κάποια μέσα ενημέρωσης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ