Αυτό μας έλειπε Αυγουστιάτικα- Πορεία Αφρικανών μεταναστών στο κέντρο της Μυτιλήνης για τις συνθήκες διαβίωσης

Για κακές συνθήκες διαβίωσης στο χοτ σποτ της Μόριας διαμαρτυρήθηκε χτες το απόγευμα μια ομάδα προσφύγων από την Ερυθραία.


Περίπου 50 άνδρες και γυναίκες από την αφρικανική αυτή χώρα έκαναν μια ειρηνική  πορεία διαμαρτυρίας από το λιμάνι στην πλατεία Σαπφούς όπου με αυτοσχέδια πλακάτ ζητούσαν ελευθερία. 

Όπως είπαν οι άνθρωποι αυτοί , το φαγητο στη Μόρια είναι λίγο και κακής ποιότητας, κοιμούνται στο πάτωμα ενώ φαρμακευτική περίθαλψη δεν υπάρχει. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται πολλούς μήνες στο νησί χωρίς ενημέρωση για το τί μοίρα τους περιμένει. Δε θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα θέλουν να φύγουν στην Ευρώπη ενώ πίσω στη χώρα  τους περιμένει ο θάνατος.

Οι Ερυθραίοι είναι η τρίτη σε μέγεθος ομάδα των προσφύγων, μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς, που φεύγουν προς την Ευρώπη.

Η Ερυθραία, μία από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία το 1993.

Βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των διεθνών καταλόγων ως προς τις πολιτικές ελευθερίες, την ελευθερία έκφρασης, τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Αυθαίρετες συλλήψεις, βασανιστήρια και εξαφανίσεις πολιτικών αντιπάλων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Εκθεση των Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε «συστηματικές, γενικευμένες και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από το καθεστώς της Ερυθραίας, σε τέτοια έκταση που μπορεί να συνιστούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».


Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ