'Δεν υπάρχει πλάνο Β στη διαχείριση του μεταναστευτικού'

H Προϊσταμένη του Τμήματος Τύπου και ΜΜΕ της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Κλημεντίνη Διακομανώλη μίλησε στο Δημοτικό Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό Κω - 3/8/2016


Η κα Διακομανώλη αναφέρθηκε αρχικά στην εκστρατεία ενημέρωσης που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Κω σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση και σε συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση, ώστε να πληροφορηθούν πρόσφυγες και μετανάστες για τα δικαιώματά τους σωστά, αναλόγως της ιδιαιτερότητας της περίπτωσής τους, αλλά και για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραπληροφόρησης. Παρόμοιες δράσεις πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Λέσβο και στη Χίο, ενώ αυτή την εβδομάδα, εκτός από την Κω, λαμβάνουν χώρα στην Λέρο και τη Σάμο. "Είναι σημαντικό", ανέφερε η κα Διακομανώλη, "να βλέπουν και οι άνθρωποι αυτοί ότι υπάρχει μέριμνα, αν και δεν πρόκειται φυσικά για εύκολη άσκηση".

Στη συνέχεια, η κα Διακομανώλη αναφέρθηκε στην Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, "δεν καταρρέει – είναι σε ισχύ" παρά την σαφή "ένταση" που υπάρχει το τελευταίο διάστημα. "Τα δείγματα όμως που έχουμε εμείς μέχρι στιγμής δεν μας δημιουργούν ανησυχία", ανέφερε συμπληρωματικά. Επίσης, η κα Διακομανώλη αναφέρθηκε στο θέμα των ροών, και την οριακή αύξηση που παρατηρείται σε αυτές. Πριν την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οι ροές έφταναν τα 1500-1600 άτομα την ημέρα, υπενθύμισε, ενώ τώρα δεν υφίσταται μια παρόμοια κατάσταση. "Δεν υπάρχει πλάνο Β", ανέφερε η κα Διακομανώλη, "υπάρχει πλάνο Α και αυτό είναι η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας".

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Τύπου και ΜΜΕ της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες επανεγκατάστασης στην Τουρκία, μετεγκατάστασης σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη μέλη αλλά και εθελουσίων επιστροφών σε Συρία και Τουρκία. Η κα Διακομανώλη αναγνώρισε το τεράστιο βάρος που έχουν επωμιστεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά αναφέρθηκε παράλληλα και στην παροχή βοήθειας από την ΕΕ, είτε σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων είτε σε υλική υποδομή είτε με την ενίσχυση ευρωπαϊκών υπηρεσιών, όπως η Frontex, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα ουσιαστικά στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου άνευ προηγουμένου. Βέβαια, πολλά εξαρτώνται από την καλή θέληση και την πρωτοβουλία των κρατών μελών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχώς προσπαθεί να εντείνει την ενδεδειγμένη ανάληψη ευθυνών από τα κράτη μέλη, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η κα Διακομανώλη υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες των αιτήσεων ασύλου είναι ουσιαστικά αρμοδιότητα της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια τόσο με προσωπικό, όσο και με την εκστρατεία ενημέρωσης που συντελείται αυτές τις μέρες στα νησιά με παροχή πληροφοριών από ειδικούς στη γλώσσα των μεταναστών και προσφύγων.


Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη της κας Διακομανώλη εδώ: http://bit.ly/2aKDeZg