Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι πολιτιστικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Ακρασι

ΟΛΟΚΛΗΡΏΘΗΚΑΝ ΟΙ πολιτιστικές εκδηλώσεις των 2 συλλόγων στο ΑΚΡΑΣΙ Λέσβου, οι οποίες ομολογουμένως από όλο τον κόσμο είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Αναλυτικά:



Για τρίτη συνεχή χρονιά μία σκέψη χρόνων έγινε πραγματικότητα . Πάρτι στη Δρώτα το Σαββάτο 13/8/206, με τη δύση του ήλιου. Οι ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ Σύλλογοι Ακρασίου - Νεοχωρίου, οργάνωσαν πάρτη – γλέντι στη παραλία της Δρότας, ένα ακόμη διαμάντι της περιφέρειας Πλωμαρίου. Φορώντας την καλή μας διάθεση, οπωσδήποτε το μαγιό μας  χαρήκαμε το Αυγουστιάτικο  φεγγάρι απ’ την όμορφη παραλία του νησιού μας.

Μουσικό σχήμα Δυτική από το Αιβαλί και με την συμμετοχή του Ακρασιώτη Τάκη Σωτηρχέλλη έδωσαν τα αποθέματα της μουσικής τους αγάπης, έφτιαξαν το κέφι όσων βρέθηκαν κάτω στην παραλία της Δρώτας  και ιδιαίτερα της πολυπληθούς νεολαίας των 2 χωριών (Ακρασίου και Νεοχωρίου). 

Τα ΔΣ των πολιτιστικών Συλλόγων των παραπάνω χωριών ευχαριστούν όλους όσους βρέθηκαν εκεί στο ραντεβού. Πιστεύουμε ότι με καλή διάθεση, θετική ενέργεια και με όνειρα, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να ζωγραφίσουμε και να δημιουργήσουμε πολλά πράγματα ωφέλημα στα ορεινά και γραφικά χωριά μας. 

Ραντεβού του χρόνου με πολύ αγάπη.

Βίντεο 1ο
Βίντεο 2ο
Βίντεο 3ο
Βίντεο 4ο

2. ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ για τον ΜΕΓΆΛΟ Σαντουριερη ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΑΤΖΕΛΛΗ ή «ΒΕΒΑ»

Μεγάλη επιτυχία είχε η συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Ακράσι Λέσβου την Παρασκευή 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ αφιερωμένη στον μεγάλο ΣΑΝΤΟΥΡΙΕΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΑΤΖΕΛΛΗ ή «ΒΕΒΑ
Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν: 1. Ο Δημήτρης Κοφτερός με τους μαθητές του και τα σαντούρια τους.2. Την Πεμη Βαλάκου Βερβέρη και τους μαθητές της από το Μουσικό Λύκειο Μυτιλήνης. 3. Τον Κώστα Καλδέλλη, και τον  Τάκη Σωτηρχέλλη που τραγούδησαν. Και τέλος τον Παναγιώτη Γ. Χατζέλλη γιο του Γιώργου Χατζέλλη ο οποίος μίλησε για τον πατέρα του. Εκτενή αναφορά έκανε και ο Δημήτρης Κοφτερός ο οποίος μετά από έρευνες του μας παρουσίασε τον μεγάλο Σαντουριέρη Γιώργο Χατζέλλη και μαλιστα όλη την μουσική του διαδρομή.

 Ευχαριστούμε ολους τους παραπάνω από τα βαθυ της καρδιάς μας. Επίσης ευχαριστούμε όλους τους εθελοντες οι οποίοι βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Πάρα πολύς κόσμος ήρθε στην εκδήλωση αυτή. Η συναυλία κράτησε πάνω από 2 ώρες. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ακρασίου θέλουν να ευχαριστήσουν όλους όσους παραβρεθηκαν στην εκδήλωση μας αυτή.

Βίντεο 6ο
Βίντεο 7ο

Βίντεο 4ο
Βίντεο 5ο
Βίντεο 1ο
Βίντεο 2ο
Βίντεο 3ο


Τι να πει κανείς για τους μικρούς μας ηθοποιούς Ακρασιώτες οι οποίοι κατέχουν και από μουσική και ηθοποιία. Με την βοήθεια της συζύγου του Στάθη Σάπικα Χριστίνας και του ίδιου, μας ταξίδεψαν την ΚΥΡΙΑΚΗ 7 Αυγούστου στο πρώην Δημοτικό σχολείο (πολιτιστικό κέντρο του χωριού μας ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ) στο παρελθόν και ξαναζήσαμε στιγμές από τον παλιό Ελληνικό κινηματογράφο. Πολλά ευχαριστώ στην Χριστίνα και στο σύζυγο της Στάθη.

Eυχαριστούμε τα παιδιά του χωριού μας που μας ταξίδεψαν μέσα από το θέατρο στο παλιό Ελληνικό κινηματογράφο. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς όλους, όπως επίσης και όλους τους εθελοντές Ακρασιώτες και φίλους του Ακρασίου, οι οποίοι βοήθησαν πάρα πολύ πίσω από την σκηνή. Την εκδήλωση προλόγισε η Χριστίνα Τσίρκα. Παρουσιάστριες της θεατρικής παράστασης  ήταν η Παρασκευή Κοντού και η Μανωλα Μυρσίνη.

Βίντεο 1ο

Βίντεο 2ο

Βίντεο 3ο

Βίντεο 4ο

Βίντεο 5ο

Βίντεο 6ο

(φωτο και άλλο βιντεο προσεχως)



Η ΓΙΟΡΤΗ του ΤΡΑΧΑΝΑ ΑΦΙΕΡΩΘΗΚΕ στην μνήμη του
ΜΕΡΑΚΛΗ Ακρασιώτη ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΗ, τον οποίο χάσαμε προσφατα.

To Σαββάτο, 6 Αυγούστου, 9 μμ έγινε η ΓΙΟΡΤΗ του ΤΡΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ο Καλοκαιρινός Χορός των Συλλόγων του χωριού μας στην γραφική πλατεία του χωριού μας. Με ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ  μουσική και την προσφορά φαγητού και ποτων (υπήρχε και νηστίσιμο πιάτο), το μεγάλο κέφι η επιτυχία της γιορτής ήταν δεδομένη και αξέχαστη κάτω από τα δροσερά πλατάνια του γραφικού χωριού μας. 

Πέρα από τους επίσημους καλεσμένους του Δήμου Λέσβου και της Περιφέριας Β Αιγαίου, παρα πολύς ήταν ο κόσμος που παραβρέθηκε (πάνω από 350 άτομα) και τους οποίους ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ που βοήθησαν στην γιορτή μας αυτή, το χορευτικό του Πολιτιστικου Συλλόγου Πλωμαριου και τέλος τους μουσικούς του παραδοσιακού συγκροτήματος Μεσοτόπου.

Λειτουργησε επίσης και εκθεση φωτογραφίας με δυο θεματα: Το ΠΑΛΙΟ Ακράσι (παλιες φωτογραφίες με την κοινωνική και οικονομική ζωή των προγόνων μας) και το σύγχρονο – σημερινό Ακράσι με φωτογραφίες του Κώστα Σταματέλλη.


Μια πολύ ωραία εκδήλωση έγινε το βράδι της 5/8/16 στα πλαισια των πολιτιστικών εκδηλώσεων των 2 συλλόγων, στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ακρασίου. Υπεύθυνοι για την όλη εκδήλωση ήταν [b] ο Στάθης Σαπικας και η σύζυγος του Χριστίνα Τσίρκα και τους οποίους ευχαριστούμε.[/b] Στην αρχή της εκδήλωση ξεναγησε στο υπερσύγχρονο εργαστάσιο τους νεους  ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμου Χρήστος Κουτλής και τους εξήγησε την ολη διαδικασία της παραγωγής του ελαιολάδου.

Η εκδηλωση ειχε ιστορικά στοιχεια από την αρχαια εποχή μεχρι σήμερα, εξηξαν στον κοσμο την σχεση του λαδιού με την κοινωνική και θρησκευτική ζωή του τόπου, ποιοι ξεκινησαν παλιοι Ακρασιώτες τις διαδικασίες ίδρυσης  του πρώτου ελαιουργικού συνεταιρισμού, νεοι και νεες του χωριού μας διαβασαβ κειμενα σχετικά με το λαδι και την ελιά,
ειδαμε μικρά σκετς παιγμενα πάλι από τους μικρους νεους και νεες του χωριού μας σχετικά με το που χρησιμοποιηται το λάδι, πως μαζευαν τις ελιές. Τέλος μας χόρεψαν παραδοσιακους παλιους σκοπούς (Πέρα στους περα κάμπους κλπ)
και μοιραστικαν από τους 2 συλλογους για τα γλυτόματα τηγανίτες με μέλι και ψωμί μέσα στο λάδι και την ρίγανη, νόστιμες λιχουδιές των παιδικων μας χρόνων….

Λειτουργησε επίσης και εκθεση φωτογραφίας με δυο θεματα: Το ΠΑΛΙΟ Ακράσι (παλιες φωτογραφίες με την κοινωνική και οικονομική ζωή των προγόνων μας) και το σύγχρονο – σημερινό Ακράσι με φωτογραφίες του Κώστα Σταματέλλη.

Βίντεο 1ο

Βίντεο 2ο

Βίντεο 3ο

Βίντεο 4ο



Tο πρωί της Κυριακής 30 Ιουλίου 2015 μετά την εκκλησία στην πλατεία του χωριού έγινε διαγωνισμός επιτραπέζιων παιχνιδιών στο πινόκ και στο τάβλι που διοργάνωσαν οι δύο πολιτιστικοί σύλλογοι Ακρασίου. Διεξήχθησαν μεγάλες μάχες και στα δύο επιτραπέζια παιχνίδια. Έγιναν πολλοί αγώνες, προημιτελικοί, ημιτελικοί και τελικοί. Μετά το τέλος δόθηκαν στους νικητές στον καθένα από ένα γραπτό έπαινο και ένα παραδοσιακό γλυκό υποβρύχιο 

Για την ιστορία στο μεν Πινόκ νικήτρια τριάδα ήταν ο κύριος Ευστάθιος Ιων. Σωτήρχος, ο κύριος Γεώργιος Δημ. Τυροπώλης και ο κύριος Παναγιώτης Βενετής. Στο δε τάβλι ο κύριος Παναγιώτης Γεωργ. Χατζέλλης.

Και του χρόνου με υγεία σε όλους τους συμμετέχοντες.

 
Βίντεο 5ο
Βίντεο 6ο
Βίντεο 7ο
τελικός πινόκ
Βίντεο 8ο
Ανάδειξη νικητων πινοκ
Βίντεο 9ο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ



Τα ΔΣ των ΣΥΛΛΟΓΩΝ