Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο δήμαρχος Λέσβου-Προβληματισμός στις αρχές με την αύξηση αφίξεων μεταναστών

Προβληματισμός στις αρχές της Λέσβου με τη μεταφορά  στο λιμάνι της Μυτιλήνης νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών λόγω αδυναμίας καταγραφής τους  από την υπηρεσία πρώτης υποδοχής.


Χθες έφτασαν στο νησί  175   πρόσφυγες και οι περισσότεροι από αυτούς για ώρες  περίμεναν στο λιμάνι,  ενώ άλλοι 90 που έφθασαν σήμερα στο νησί βρίσκονται αυτή την ώρα στο ίδιο σημείο, περιμένοντας μέσα σε κλούβες τις αστυνομίας σον περίφρακτο χώρο. Η πρώτη υποδοχή που επικαλείται έλλειψη προσωπικού αλλά και χώρων φιλοξενίας μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή ζήτησε από το λιμεναρχείο να μη μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο λιμάνι. Δεν πρόκειται για μεγάλο αριθμό προσφύγων και σε καμία περίπτωση οι εικόνες αυτές δε θυμίζουν το περσινό καλοκαίρι , οι αρχές ωστόσο θέλουν να προλάβουν καταστάσεις που τείνουν να δημιουργηθούν.

Έντονη αντίδραση του λιμενάρχη που ενημέρωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και της δημοτικής αρχής που κάλεσε έκτακτη σύσκεψη όλων των αρμοδίων για να συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του . Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο δημαρχείο έχουν προσκληθεί οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές εκπρόσωποι της πρώτης υποδοχής και των δομών φιλοξενίας, η περιφέρεια , οι βουλευτές του νομού.

Ο Δήμαρχος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου , καθώς πέρυσι με χιλιάδες αφίξεις καθημερινά , οργανώθηκε η διαδικασία καταγραφής και δε νοείται τώρα με μερικές δεκάδες αφίξεις να μπλοκάρει το σύστημα. Το δεύτερο σοβαρό θέμα που βάζει ο Σπύρος Γαληνός είναι η αποσυμφόρηση του νησιού, σήμερα στη Λέσβο σύμφωνα με τα στοιχεία βρίσκονται περί τους 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες  ξεπερνώντας τη δυναμικότητα των δομών. Οι αρμόδιοι υπουργοί εδώ και δύο μήνες μιλούν για μέτρα ανακούφισης και αποσυμφόρησης των νησιών χωρίς να έχει γίνει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα αν και δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση μεταναστευτικών ροών , να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη διαχείρισή τους.


Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ/ Ρεπορταζ: Ηλίας Μαραβάς – Μυρσίνη Τζινέλλη