Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λέσβου «Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λέσβου καταγγέλλει το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά πανελλαδικά και εκατοντάδες στη Λέσβο και φέτος αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωή» (ΕΕΤΑΑ) για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ.


   Φέτος οι αιτήσεις, που κατατέθηκαν συνολικά στο πρόγραμμα ήταν αυξημένες σε σχέση με το 2015, καθώς για όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια, το κόστος του παιδικού σταθμού, δημοτικού ή ιδιωτικού, είναι δυσβάσταχτο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, πάρα πολλοί είναι οι γονείς που δεν καταθέτουν καν αίτηση, γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που προϋποθέτει η ένταξη στο πρόγραμμα.

   Ωστόσο, τα παιδιά που τελικά θα πάρουν το πολυπόθητο «κουπόνι» (voucher) είναι πανελλαδικά μόλις 84.800, και στη Λέσβο μόλις 315! Δηλαδή, σε όλα τα υπόλοιπα αφαιρείται το δικαίωμα της προσχολικής αγωγής, με τους γονείς τους να κάνουν αγώνα δρόμου να «εναρμονίσουν» την εργασία τους, την ανεργία τους ή τη μερική τους απασχόληση με την επιβίωση των παιδιών τους!

   Η αιτιολογία της απόρριψης της αίτησης ήταν ότι το κονδύλι του προγράμματος δεν φτάνει για να χρηματοδοτήσει τόσες θέσεις!! Η Προσχολική αγωγή δεν μπορεί να στηρίζεται στη χρηματοδότησή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης, είναι λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα κάθε παιδιού, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια ή ως δώρο, αλλά ως βασική ανάγκη, πρώτα απ' όλα του μικρού παιδιού, που δεν χωράει σε περισπούδαστες προβληματικές και αναλύσεις από τις οποίες μένουν έξω οι πολιτικές της ΕΕ, της κυβέρνησης, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

   Με απόφαση της κυβέρνησης, από εδώ και στο εξής, η χρηματοδότηση που προβλέπεται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για τη φιλοξενία παιδιών, δεν θα δίνεται στους παιδικούς σταθμούς, αλλά απευθείας στον κάθε «ωφελούμενο» ξεχωριστά, δηλαδή στους γονείς. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τελευταία στιγμή, ο κάθε γονιός θα αναζητά μόνος του τον παιδικό σταθμό που θα στείλει το παιδί του. Επιπλέον, μέσα από αυτή τη διαδικασία οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί πριμοδοτούνται καθώς χιλιάδες γονείς θα προτιμήσουν πιθανά τους ιδιωτικούς έναντι των δημοτικών σταθμών. Ταυτόχρονα, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δεν θα μπορούν να προγραμματίσουν τη λειτουργία τους, καθώς μέχρι τελευταία στιγμή δεν θα ξέρουν πόσα παιδιά πρόκειται να φιλοξενήσουν, επομένως, δεν θα μπορούν και να χρηματοδοτηθούν ή να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό, θα στερηθούν δηλαδή σημαντικούς πόρους αλλά και προσωπικό, δεδομένου ότι η χρηματοδότησή τους εξαρτάται πλέον σε μεγάλο ποσοστό από τη λειτουργία του προγράμματος ΕΣΠΑ.

   Οι επιχειρούμενες αλλαγές επιβεβαιώνουν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η μετατροπή της προσχολικής αγωγής -ενός συλλογικού, δηλαδή κοινωνικού δικαιώματος, που θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του κράτους- σε ατομική υπόθεση της κάθε οικογένειας που καλείτε να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Διεκδικούμε:

Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά -Ελλήνων και μεταναστών- χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός. Να αξιοποιηθούν κρατικά και δημοτικά κτήρια για να καλυφτούν οι ανάγκες. Να μην υπάρχουν τροφεία και κανενός είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς.
Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

Αποκλειστικά κρατικούς - δημόσιους - δωρεάν - σύγχρονους - ασφαλείς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού. Μόνιμο, εξειδικευμένο κι επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που ν' ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.

Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για ν' αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή Λέσβου να φροντίσει ώστε απρόσκοπτα να λειτουργήσουν όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί διεκδικώντας επιπλέον κονδύλια.