Την Λέσβο επισκέφτηκε δημοσιογραφική αποστολή από τη Γερμανία

Με τις καλύτερες εντυπώσεις αναχώρησε από τη Λέσβο η δημοσιογραφική αποστολή από τη Γερμανία.


Το ανωτέρω press trip διοργανώθηκε από τον ΕΟΤ και το Γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο της μεγιστοποίησης προβολής της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού και της αναστροφής του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί λόγω του προσφυγικού ζητήματος. Στην αποστολή που έφτασε στη Λέσβο στις 29 Ιουλίου και αποχώρησε στις 3 Αυγούστου, συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι:

Philipp Eins, δημοσιογράφος του lifestyle τουριστικού περιοδικού Reisen Exclusiv (www.reisenexclusiv.com). Το εν λόγω περιοδικό εκδίδεται τέσσερις φορές ετησίως σε 95.000 αντίτυπα και παρουσιάζει εδώ και 16 χρόνια ιδιαίτερους τουριστικούς προορισμούς και πολυτελή ξενοδοχεία. Ο δημοσιογράφος έχει συνεργαστεί με τον εθνικό γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό, τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Βόρειας και της Δυτικής Γερμανίας, καθώς και με τα περιοδικά Stern, Focus και τις εφημερίδες Welt, Tagesspiegel και Taz.

Jens Hoffmann, δημοσιογράφος ταξιδιωτικών θεμάτων, εξειδικευμένος σε θέματα γαστρονομίας και παρουσίασης ξενοδοχείων, εκδότης του περιοδικού House & Hotel Magazin (www.houseandhotel.com) με 50.000 συνολικό αριθμό αντιτύπων. Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού προσελκύει 100.000 επισκέπτες το μήνα, με διεθνές αναγνωστικό κοινό. Προτάσεις και άρθρα του περιλαμβάνονται στο TRAVELBOOK, συνδυασμός ταξιδιωτικού περιοδικού, οδηγού και portal παροχής υπηρεσιών με 1,48 εκατομμύρια unique users, 3.803.131 visits online, 20.797.453 page impressions, καθώς και στο διεθνές διαδικτυακό σύστημα ξενοδοχειακών κρατήσεων HRS με μέσο μηνιαίο όρο επισκέψεων 12 εκατομμύρια και με περισσότερες από 7 εκατομμύρια page impressions.

Robin Hartmann, διευθυντής ενός βραβευμένου γραφείου σύνταξης διεθνούς εμβέλειας. Στους πελάτες του συγκαταλέγονται αξιόλογα ονόματα των γερμανικών εντύπων, όπως η ZEIT και TRAVELBOOK. Συνεργάζεται με το διεθνές τμήμα της Deutsche Welle.  


Το πρόγραμμα των επισκέψεων της δημοσιογραφικής αποστολής στη Λέσβο, υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας. Ειδικότερα, κατά την επίσκεψη στο νησί οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στο κάστρο Μολύβου, στο Αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης, στο Μοναστήρι του Ταξιάρχη, στην Παναγία της Πέτρας, στην Παναγία της Αγιάσου, στην Παναγιά τη Γοργόνα στη Συκαμιά και στον Καθολικό Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη. Επισκέφτηκαν την Μυτιλήνη, το Πλωμάρι, τον Μόλυβο, την Πέτρα, το Σίγρι, την Ερεσό, την Αγιάσο, τα Βατερά, τον Πολιχνίτο, το Μεγαλοχώρι, την Βατούσα, τους Αγίους Αναργύρους και τον υγροβιότοπο Καλλονής.

Είχαν την ευκαιρία να κολυμπήσουν στην Ερεσό, τον Άγιο Ισίδωρο, την Πέτρα και τα Βατερά, να κάνουν πεζοπορία στην περιοχή της Καρύνης και να συμμετάσχουν σε παρουσίαση γευσιγνωσίας ούζου και λαδιού στο Μουσείο Ούζου Ισιδώρου Αρβανίτη και στο Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά, αντίστοιχα. Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκανε η «Γιορτή του Όστρακου» στη Σκάλα Πολιχνίτου με τη συναυλία από τα «Σαντούρια της Αγιάσου» που ακολούθησε και τους έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουν την τοπική κουλτούρα και να συμμετάσχουν χορεύοντας και οι ίδιοι.

Οι δημοσιογράφοι εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους από την επίσκεψή τους στο νησί, αφού τόνισαν ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν πολλές ενδιαφέρουσες και διαφορετικές πτυχές του προορισμού. Σχολίασαν με ενθουσιασμό τον αυθορμητισμό και τη φιλοξενία των κατοίκων, εντυπωσιάστηκαν από την αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών και την μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους και του Πάρκου της Νησιώπης και απόλαυσαν την τοπική κουζίνα.

Το σύνολο της δαπάνης καλύφθηκε από τον ΕΟΤ, ενώ σημαντική για την πραγματοποίηση της φιλοξενίας ήταν η συμβολή, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους για την παροχή αδειών και τη συνοδεία στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Στη φιλοξενία συνέδραμαν επίσης το Μουσείο Ούζου Ισιδώρου Αρβανίτη και το Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά καθώς και οι γεωγραφικοί φορείς τουρισμού του νησιού: Φορέας Τουρισμού Μολύβου και Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού που υποδέχθηκαν τους δημοσιογράφους στην περιοχή τους και τους έδωσαν αναμνηστικά δώρα.

Για το Σεπτέμβρη έχουν ήδη προγραμματιστεί σε συνεργασία με τον ΕΟΤ press trips με τηλεοπτικά κανάλια από την Τουρκία και την Ιταλία και με blogger από την Ολλανδία σε συνεργασία με την TUI.