Στα πρόθυρα της καταστροφής πολλές τουριστικές επιχειρήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο

Από τον συνδυασμό του προσφυγικού με τις εξελίξεις στην Τουρκία


Οι εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μια καλή τουριστική περίοδο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα μείνουν όπως φαίνεται στα χαρτιά.

Η προσφυγική κρίση σε συνδυασμό με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έχει οδηγήσει πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως στη Λέσβο και στη Σάμο στα πρόθυρα της καταστροφής.

Οι 18.373 Ευρωπαίοι τουρίστες που προσγειώθηκαν πέρσι τον Ιούλιο στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, έγιναν φέτος 6.841, μειώθηκαν δηλαδή κατά 62,8%!

Όπως δείχνουν τα πράγματα,  η δραματική μείωση της τουριστικής κίνησης στη Λέσβο θα οδηγήσει στην απώλεια 495. 000 διανυκτερεύσεων, γεγονός που με τη σειρά του θα "εξαερώσει"  742.500 ημερομίσθια.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν η Σάμος, η Χίος, η Λέρος, η Κάλυμνος και η Νίσυρος, ενώ στην Κω η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη.

«Πρέπει να υπάρχει μία στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού.  Αφορά προφανώς στην μη αύξηση του ΦΠΑ, να υπάρξει παράταση ενός έτους για τα κόκκινα δάνεια, να υπάρξει η επιδότηση εργασίας ώστε να διατηρήσουν οι επιχειρήσεις τους εργαζόμενους και βέβαια να υπάρξει μία μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή στο θέμα του ΙΚΑ»  δηλώνει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου  Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο Star.

Ο Σύνδεσμός Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων από κοινού με τη Γενική Συνοσμοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, απέστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό,  ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση των παραπάνω μέτρων, για τον περιορισμό της καταστροφής.


Πηγη star.gr