Με ιδιαίτερη επιτυχία και μέσα σε κλίμα ευφορίας ολοκληρώθηκε η 5η Θερινή Ακαδημία Κλασσικής Κιθάρας «ΑΡΙΩΝ»

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μέσα σε κλίμα ευφορίας ολοκληρώθηκε  η 5η Θερινή Ακαδημία Κλασσικής Κιθάρας «ΑΡΙΩΝ» που διοργάνωσε και φέτος ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κιθαρίστας Κορίνας Βουγιούκα.


Τιμώντας την παρακαταθήκη του αρχαιότερου κιθαρωδού, Αρίωνα του Μηθυμναίου, η Θερινή Ακαδημία, που έλαβε χώρα από 03 έως 8 Αυγούστου στον Μόλυβο, είχε ως βασικούς προσκεκλημένους καθηγητές, σολίστ κιθάρας και μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως: ο Hubert Kaeppel, o Pirai Vaca, το κιθαριστικό σύνολο Acordes από την Κύπρο,  η Ελένη Σκάρκου, η Θεοδώρα Μπάκα, o Θοδωρής Τζοβανάκης, ο Κώστας Αμαξόπουλος, ο Τάσος Ρωσόπουλος και ο Κώστας Χίζαρης.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ, 90 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε σεμινάρια, μουσικά εργαστήρια, διαγωνισμούς, διαλέξεις, μουσικοθεατρικό εργαστήρι για παιδιά, συναυλίες και παράλληλες δραστηριότητες. Έτσι, για άλλη μια χρονιά, ο Μόλυβος πήρε τη μορφή μιας τεράστιας μουσικής σκηνής που φιλοξένησε και ανέδειξε τη δημιουργικότητα και το ταλέντο νέων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθώς και από το εξωτερικό.

Το επίπεδο των διαγωνισμών ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

Στην κατηγορία χωρίς όριο ηλικίας το 1ο βραβείο μοιράστηκαν ο Campbell Diamond (Αυστραλία) και ο Πτολεμαίος Αρμάος, ενώ το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στο Νίκο Φουντουκίδη.
Στην κατηγορία εως 17 ετών απονεμήθηκε 2ο βραβείο στο Θωμά Γράβα και την Χριστίνα Κουκουλιτάκη και 3ο βραβείο στην Ινώ Λουκίδου και τη Γαβριέλλα Βρενόζη.

Στο διαγωνισμό κιθαριστικών συνόλων απονεμήθηκε 1ο βραβείο στο σύνολο 'Αθηνά' του μουσικού σχολείου Παλλήνης.

Μεταξύ των δράσεων του φεστιβάλ, ξεχωριστή θέση κατείχε «Ο Μικρός Αρίων», το μουσικοθεατρικό εργαστήρι για παιδιά από 7-13 ετών. Στις έξι μέρες του εργαστηρίου, υπό την καθοδήγηση της Δήμητρας Παπασταύρου και του Αντώνη Βερβέρη, τα παιδιά προετοίμασαν και παρουσίασαν μια παράσταση πάνω στο βιβλίο της Φωτεινής Φραγκούλη  « οι Άγγελοι των κοχυλιών».

Η φετινή Διοργάνωση τελούσε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου και είχε την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου της Δημοτικής Ενότητας Μήθυμνας, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, της Στέγης Τεχνών Τρύφων, και της Σχολής Καλών Τεχνών παράρτημα Μήθυμνας.

Χορηγοί της Διοργάνωσης ήταν οι Aegean, Martinez , Φίλιππος Νάκκας, Blue Star Ferries, Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Μολύβου, Hellenic Seaways, Μουσική Διάδραση.

Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν οι ERT world, ΕΡΤ Περιφέρεια, Τρίτο Πρόγραμμα, Επικοινωνία Αιγαίου ( εμπρός) Ράδιο Αίολος .

Ο πρόεδρος του Φορέα, Νικόλαος Μόλβαλης ευχαρίστησε όλους τους παραπάνω συντελεστές της Θερινής Ακαδημίας,  τους προσκεκλημένους καθηγητές και καλλιτέχνες που πλούτισαν με την παρουσία και τις συναυλίες για άλλη μία φορά τον τόπο μας και προσέφεραν μοναδικές βραδιές στο κοινό του Μολύβου,  τους φοιτητές των σεμιναρίων, τα παιδιά που συμμετείχαν στο μουσικοθεατρικό εργαστήρι, όλους τους εθελοντές και τα μέλη του Φορέα για τη βοήθεια και την φιλοξενία που παρείχαν στους προσκεκλημένους και τόνισε πως: «Για πέμπτη χρονιά το ο «ΑΡΙΩΝ» θεμελιώνει σταθερά τη θέση του στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας. Πατώντας στα βήματα συνεργασίας ανάμεσα σε μουσικούς, μαθητές, εθελοντές μαζί με την τοπική κοινωνία, διεξήγαμε και φέτος μία λαμπρή διοργάνωση, κάτω από αντίξοες συνθήκες και σε πείσμα των καιρών. Για άλλη μια χρονιά η μουσική μας ένωσε. Το επίπεδο της φετινής διοργάνωσης καλλιέργησε προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερες δραστηριότητες στον χώρο της μουσικής. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας, λοιπόν, για την επόμενη χρονιά.»

Φωτογραφικό υλικό της Ακαδημίας στο κάτωθι link: