32 από τις 33 παραλίες διαπιστώθηκε ότι διαθέτουν εξαιρετικής ποιότητας νερά στην Λέσβο

32 από τις 33 παραλίες οι οποίες ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι διαθέτουν εξαιρετικής ποιότητας νερά και μία, καλής

Ο Αύγουστος έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και μαζί με αυτόν η χαλαρή διάθεση των διακοπών και οι καθημερινές αποδράσεις στις παραλίες.

Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλίσει κάποιος ένα ολιγοήμερο ή πολυήμερο ταξίδι με την οικογένεια και τους φίλους του, ο καθένας μπορεί ν' απολαύσει την Αυγουστιάτικη ραστώνη, ακόμη και στις πιο κοντινές παραλίες που βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα από το σπίτι μας ή κοντά στη γειτονιά μας.

Στη Λέσβο εκτός από τις γνωστές δημοφιλείς παραλίες που έχουν βραβευτεί με τη γαλάζια σημαία, υπάρχουν δεκάδες άλλες όμορφες ακτές, εξίσου καθαρές και ειδυλλιακές και μπορούν να αποτελέσουν μοναδική επιλογή για τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις.
Κάθε χρόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ποιότητα των νερών σε παραλίες και ακτές της χώρας, προκειμένου να ενημερώσουν επίσημα τους λουόμενους για την καταλληλότητα των νερών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου, σε κάθε σημείο δειγματοληψίας λήφθηκαν κατ' ελάχιστον 6 δείγματα, ένα προκαταρκτικό (πριν την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου) και τα υπόλοιπα κατανεμημένα κατά την κολυμβητική περίοδο. Σε κάθε περίπτωση δε, το διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών δειγματοληψιών, δεν υπερβαίνει το μήνα.

Σε όλα τα σημεία παρακολούθησης έγινε επανέλεγχος των συντεταγμένων και της περιγραφής τους, ώστε να είναι δυνατή η προσέγγισή τους βάσει αυτών των δύο χαρακτηριστικών από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο πολίτη ή δημόσιο φορέα.

Στη Λέσβο ελέγχθηκαν 33 παραλίες, στις 32 από τις οποίες τα νερά κρίθηκαν εξαιρετικής ποιότητας, ενώ μόνο σε μία παραλία τα νερά κρίθηκαν καλής ποιότητας.

Συγκεκριμένα, απολύτως καθαρές με εξαιρετικής ποιότητας νερό κρίθηκαν οι παρακάτω ακτές:

Δ.Ε. Μυτιλήνη: Τσαμάκια, παραλία Καλαμάρη (Επάνω Σκάλα), Ξενία Βίγλα 1, Ξενία Βίγλα 2, Νεάπολη, Κράτηγος, παραλία Χαραμίδας, Άγιος Ερμογένης, παραλία Θέρμα.
Λ. Θερμής: Παραλία Κανόνι, Ακτή Πεταλίδι, Σκάλα Μιστεγνών.
Δ.Ε. Μήθυμνας: Παραλία Κάγιας, παραλία Εφταλούς Άγιοι Ανάργυροι, παραλία Μήθυμνας.
Δ.Ε. Πέτρας: Παραλία Πέτρας, Άναξος, παραλία Αμπέλια.
Δ.Ε. Ερεσού - Αντίσσης: Παραλία Σκ. Ερεσού.
Δ.Ε. Πολιχνίτου: Βατερά, Νυφίδα 1, Νυφίδα 2, Σκάλα Πολιχνίτου.
Δ.Ε. Καλλονής: Ακτή Μεντούσι, Σκάλα Καλλονής 1.
Δ.Ε. Πλωμαρίου: Παραλία Αγίου Ισιδώρου.

Δ.Ε. Γέρας: Τάρτι, Τσίλια, Νταμπακαριό, Απιδιάς Λάκκος, Χαλατσές, Ευρειακή.
Καλής ποιότητας χαρακτηρίστηκαν τα νερά στην παραλία Σκάλας Καλλονής 2.
Τα παραπάνω στοιχεία βασίζονται αποκλειστικά στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν από το αρμόδιο Υπουργείο. Να διευκρινιστεί ότι η Λέσβος διαθέτει πολύ περισσότερες παραλίες από αυτές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ελέγχου, τα νερά των οποίων μπορεί να είναι εξίσου καλής και εξαιρετικής ποιότητας, όπως και των υπολοίπων παραλιών.


Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης