Πρόταση για δημιουργία νέων χώρων parking δικύκλων στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ PARKING ΔΙΤΡΟΧΩΝ (ΜΗΧΑΝΑΚΙΩΝ).    

    
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης, συζητήθηκε εκτενώς πρόταση που αφορά στη δημιουργία νέων χώρων parking δικύκλων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπως αυτή  παρουσιάστηκε στην έγγραφη εισήγηση του Προέδρου Πάνου Πίτσιου.  

Το πλήρες κείμενο της εισήγησης είναι το ακόλουθο:  

«“Όπως και πάρα πολλοί δημότες της Μυτιλήνης, είμαι κι’ εγώ δικυκλιστής εδώ και δεκαετίες, θεωρώντας ότι το μηχανάκι είναι άκρως εξυπηρετικό για την ικανοποίηση των αναγκών μου.

Σε καθημερινή βάση χρησιμοποιώ το μηχανάκι μου και κινούμαι στο κέντρο της πόλης, σταματώντας και παρκάροντας όπου με βολεύει και με διευκολύνει, αδιαφορώντας για το αν είναι σωστό και νόμιμο.

Δηλαδή, αν θέλω να πάω σ’ ένα συγκεκριμένο προορισμό, είναι εξαιρετικά βολικό να πάω με το μηχανάκι μου ακριβώς απ’ έξω, να το αφήσω ψευτοπαρκάροντάς το κάτω από το πεζοδρόμιο, αλλά αν δεν υπάρχει χώρος και πάνω σ’ αυτό ή ακόμη και πάνω στην  πλατεία, να κάνω τη δουλειά μου και στη συνέχεια να το πάρω και να φύγω !!!

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρκάρω λίγο πιο μακριά στις οριοθετημένες θέσεις parking δίτροχων και να περπατήσω 30 ή 50 ή 100 μέτρα. Αυτή είναι η απόλυτη “μαγεία” του να κυκλοφορείς με το μηχανάκι. Κάνω ό,τι ακριβώς με βολεύει, χωρίς να με ενοχλεί κανείς !!!” 

Η παραπάνω συμπεριφορά μου, είναι απολύτως πραγματική και ουδόλως αποτελεί σχήμα λόγου. Έτσι ακριβώς λειτουργώ εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και τώρα που είμαι εκλεγμένος Πρόεδρος της Μυτιλήνης, διότι απλά με εξυπηρετεί.

Ακριβώς ίδια συμπεριφορά έχουν όλοι οι αγαπητοί “συνάδελφοι” δικυκλιστές της Μυτιλήνης. Πόσο μάλλον, αφού σε μεγάλο βαθμό το ίδιο ισχύει ακόμη και για τους οδηγούς αυτοκινήτων.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε όλοι οι δικυκλιστές μαζί, με πρώτο εμένα, δημιουργείται η πλήρης αταξία και μία τριτοκοσμική εικόνα στο κέντρο της πόλης, σε ένα απόλυτο συνονθύλευμα σταματημένων δικύκλων & αυτοκινήτων, τραπεζοκαθισμάτων, πεζών, κ.λπ., που δεν συνάδει με τη λειτουργία μιας σύγχρονης μοντέρνας ευρωπαϊκής πόλης, πόσο μάλλον όταν επιθυμία όλων είναι να αποκτήσει τουριστική ταυτότητα.  

Με δεδομένη τη βούλησή μας για δημιουργία και νέων πεζοδρόμων στο ιστορικό κέντρο, το υφιστάμενο αυτό πρόβλημα διογκώνεται ακόμη περισσότερο.

Απ’ την άλλη μεριά, είναι επίσης δεδομένη η βούληση όλων, να ενισχύεται η χρήση δικύκλων έναντι των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα (υπό άλλες καινοτόμες συνθήκες, που ακόμη έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, ούτε η χρήση των μηχανοκίνητων δικύκλων θα έπρεπε να ενισχύεται). 

Η άμεση και εφικτή λύση για αποσυμφόρηση από την ανεξέλεγκτη στάθμευση δικύκλων – μηχανακιών, ιδιαίτερα για τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η δημιουργία νέων χώρων parking, πέραν των υφιστάμενων, αποκλειστικά μοτοποδηλάτων στο κέντρο της πόλης και πλησίον των πεζοδρόμων εις βάρος των αυτοκινήτων, ώστε να μην ευσταθεί η φθηνή δικαιολογία που όλοι χρησιμοποιούμε, ότι “πάω με το μηχανάκι μέχρι τον προορισμό μου, γιατί δεν έχω που να το βάλω !!!”.  

Με τη δημιουργία των νέων ειδικών χώρων parking δικύκλων (που ούτως ή άλλως υπάρχουν πολλοί), όλοι οι δικυκλιστές θα πρέπει να “διδαχθούμε” ότι δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε με το μηχανάκι ακριβώς απ’ έξω από τον προορισμό μας. Θα αλλάξουμε νοοτροπία και συμπεριφορά, θα απολέσουμε ένα μέρος της βολής μας, θα παρκάρουμε στους οριοθετημένους με σαφείς πινακίδες χώρους parking δικύκλων και θα περπατούμε λίγο περισσότερο απ’ ότι μέχρι σήμερα.

Για την άμεση εξεύρεση και οριοθέτηση των νέων χώρων parking μοτοποδηλάτων στο κέντρο της πόλης, προτείνω τον ορισμό μιας Επιτροπής Εργασίας, η οποία κατόπιν επιτόπιας αυτοψίας, θα καταγράψει τα πιθανά σημεία και θα εισηγηθεί σχετικά, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Συμβούλιο της Δ/Κ Μυτιλήνης, προκειμένου να  τοποθετηθούν άμεσα οι σχετικές πινακίδες».

Η παραπάνω εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Σώμα, το οποίο αποφάσισε  ότι η Επιτροπή Εργασίας για την εξεύρεση και οριοθέτηση των νέων χώρων parking μοτοποδηλάτων στο κέντρο της πόλης, θα απαρτίζεται από τους: Γιάννη Τσεκούρα (Πρόεδρο), Πάνο Πίτσιο, Νίκο Καρασάββα, Θεόδωρο Στεργίου, Μαρία Χρήστου και Παναγιώτη Γιανούλο. Η εν λόγω Επιτροπή εξουσιοδοτείται να φέρει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Συμβούλιο της Δ/Κ Μυτιλήνης πλήρη εισήγηση – πρόταση με καταγραμμένους χώρους, εντός διαστήματος μίας εβδομάδας.     
   
Ο Πρόεδρος Μυτιλήνης,                                              Ο Γραμματέας του Συμβουλίου


   Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                               Γιώργος Καρίνος