Πρωτότυπη συσκευή για τα κουνούπια στην Λέσβο από την ομάδα LIFE CONOPS

Συνάντηση της ομάδας του LIFE CONOPS με εκπροσώπους της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου στο Π. Δημαρχείο του Δήμου Λέσβου


Την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016 μέλη της ομάδας του έργου LIFE CONOPS (Δρ Α. Μιχαηλάκης και Α. Σωτηρόπουλος) πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Λέσβο αφενός για να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος τοποθέτησης της πρωτότυπης συσκευής (που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου) και αφετέρου για να πραγματοποιηθεί συνάντηση ενημέρωσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του νησιού.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δ. Λέσβου και της Αντιδημαρχίας Ποιότητας Ζωής στο Παλαιό Δημαρχείο, παρευρέθηκαν από τον Δ. Λέσβου ο Αντιδήμαρχος κ. Ν. Καρασάββας, από την Περιφέρεια η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Πρωτογεράκη-Γόμου, από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας η κ. Χ. Κωνσταντούδη, από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας ο κ. Γ. Λαγουτάρης και η κ. Μ. Γιαννέλη και ο κ. Γ. Χασάπης από την εταιρεία Απολυμαντική Λέσβου. Επίσης παρευρέθηκε ο κ. Κ. Πετρέλης από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου.


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου LIFE CONOPS (www.conops.gr) που μελετά τη διαχείριση νέων ειδών κουνουπιών στην Ευρωπαϊκή επικράτεια. Στόχος της επίσκεψης είναι η μελλοντική συνεργασία του έργου LIFE CONOPS με την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, προκειμένου να εγκατασταθεί ειδική συσκευή στην περιοχή της Μυτιλήνης. Η διαχείριση της συγκεκριμένης συσκευής θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και θα γίνεται καταγραφή των ειδών κουνουπιών που έχουν χαρακτηριστεί ως «χωροκατακτητικά είδη» (invasive mosquito species). Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των συγκεκριμένων ειδών ανήκει και το γνωστό «Ασιατικό κουνούπι τίγρης». Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί αφενός ο έλεγχος της εξάπλωσης και της εγκατάστασης των συγκεκριμένων κουνουπιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, και αφετέρου η προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα για τη χώρα μας, τα δεδομένα που σχετίζονται με τη διασπορά και την εποχιακή διακύμανση των χωροκατακτητικών κουνουπιών κρίνονται απαραίτητα για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων καταπολέμησής τους.