Γιατί δείχνει ακόμα η δημοτική αρχή τις περσινές εικόνες καταστροφής;- Εύστοχο άρθρο του Π. Ζαφειριου για τον Τουρισμό

Διαβάστε το πρόσφατο άρθρο του πρωην πρόεδρου Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδος και πρωην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Λέσβου Π. Ζαφειριου για την τουριστική κρίση που βιώνει η Λέσβος όπου και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Δημοκράτης..


Αυτό που μας εξέπληξε είναι ότι ο δήμος Λέσβου ακόμα και στην γενική συνέλευση των προέδρων Ιαματικών Πηγών που έγινε στον Μολυβο η Δημοτική αρχή επέλεξε να δείξει και να προμοταρει τις περσινές εικόνες καταστροφής με τους πρόσφυγες αντί να αναδείξει τις ομορφιές του τόπου μας.

Διαβάστε το εύστοχο άρθρο του Π. Ζαφειριου


Ως ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των στόχων και επανεκκίνησης των προσπαθειών πάνω σε μια νέα υγιής βάση, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη μεγάλη κρίση που βιώνει αυτή τη στιγμή η Λέσβος στον τομέα του τουρισμού.

Δυστυχώς, παρά τη μικρή άνθηση που γνώρισε το νησί μας τα τελευταία χρόνια, φέτος εισέπραξε τη βίαιη αναστολή του τουριστικού ρεύματος εξαιτίας των γνωστών γεγονότων και καταστάσεων που συνέβησαν πέρυσι στον τόπο μας και επηρέασαν αρνητικά την εικόνα του νησιού μας στο διεθνές στερέωμα. Η Λέσβος, που κάποιοι ούτε καν την είχαν ακουστά, μετατράπηκε ξαφνικά σε νησί των μεταναστών νησί της αλληλεγγύης, νησί του πόνου, θάλασσα του θανάτου και όλα τα συναφή. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν θα μπορούσαν να ταυτιστούν με έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, στον οποίο οι επισκέπτες αναζητούν ηρεμία και ξεκούραση.

Οι δεκάδες επίσημοι επισκέπτες που κατέφθασαν στο νησί μας, ο πάπας της Ρώμης, ο γραμματέας του ΟΗΕ, υπουργοί, πρωθυπουργοί, διάσημοι ηθοποιοί, μόνο θετικές εντυπώσεις δεν άφησαν στα εκατομμύρια τηλεθεατών. Όλα τα παραπάνω φυσικά, εμπλουτίστηκαν από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, με τις εικόνες της περσινής μεγάλης προσφυγικής κρίσης του καλοκαιριού, με τις πλατείες και τους δρόμους της Μυτιλήνης γεμάτους με αντίσκηνα και υπνόσακους.

Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε και επισημάνθηκε από πολύ νωρίς, ήδη από το περασμένο φθινόπωρο, από το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, πράκτορες, ξενοδόχους και επιχειρηματίες, εντούτοις ελάχιστες ενέργειες έγιναν για την ανάσχεση της καταστροφής, την οποία βιώνουμε φέτος σε όλο της το μέγεθος.

«Καθημερινά εκφράζονται δεκάδες απόψεις και θέσεις πάνω στο ζήτημα διαχείρισης της κρίσης που βιώνουμε, προς το παρόν, όμως, είμαστε ακόμη στο επίπεδο της θεωρίας.

Ίσως το μεγαλύτερο επικοινωνιακό λάθος που γίνεται σε μεγάλο βαθμό αυτή την περίοδο, είναι η ομαδική γκρίνια και αναπαραγωγή της καταστροφής που βιώνουμε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης. Είναι λυπηρό να παρακολουθεί κανείς καθημερινά εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και της αυτοδιοίκησης, να μιλούν δημόσια για καταστροφή που οφείλεται στο μεταναστευτικό και ν' αναπαράγουν την κακή εικόνα και τη δυστυχία που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον τόπο μας. Σε αυτή την παγίδα, έχουν πέσει και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, που μεταφέρουν καθημερινά την απαισιοδοξία που κυριαρχεί.

Φυσικά δεν λείπουν και οι πρωτοβουλίες που γίνονται προς τη σωστή  μεν κατεύθυνση, άθελά μας ακυρώνονται όμως, από τη γενικότερη απόγνωση που κυριαρχεί και από το αίσθημα οίκτου που προσπαθούμε  να προκαλέσουμε στην εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη».

Τις σκέψεις του αυτές αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και τους τρόπους που θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν την κρίση που βιώνουμε, ώστε το επόμενο καλοκαίρι να έχουμε μια καλύτερη τουριστική εικόνα, μοιράστηκε με το «Δ» ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Παναγιώτης Ζαφειρίου.

«Παρακολούθησα τις εργασίες της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο της Μήθυμνας, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Αρχικά χάρηκα ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής να φιλοξενήσει τα στελέχη του Συνδέσμου στον όμορφο Μόλυβο και να τους ξεναγήσει στις ιαματικές πηγές του νησιού μας. Κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, που, όμως, εξελίχθηκε κατά την άποψή μου, κάπως στρεβλά. Ένιωσα απέραντη απογοήτευση, όταν παρουσιάστηκε στους επισκέπτες βίντεο, που έδειχνε εικόνες από τις βάρκες των μεταναστών και τη γενικότερη αναστάτωση που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα στον τόπο μας. Μετά απ' αυτό, ζητήσαμε από τους παρόντες δημάρχους να μας βοηθήσουν, ώστε να ενισχυθεί το ρεύμα του εσωτερικού τουρισμού.

Αυτός ο τρόπος προώθησης των συμφερόντων μας και του νησιού μας κατά την άποψή μου είναι λάθος. Κανένας επισκέπτης δεν θα έρθει στο νησί μας, επειδή μας λυπάται και θέλει να μας ενισχύσει. Ο τουρίστας επισκέπτης επιλέγει τον τόπο των διακοπών του με γνώμονα την ομορφιά, την καλοπέραση και φυσικά τις παροχές και τα ιδιαίτερα χαρίσματα ενός τόπου. Κανείς δεν πήγε διακοπές σε μια περιοχή για να ενισχύσει τους «ταλαιπωρημένους» επιχειρηματίες.

Το πρόβλημα της μετανάστευσης και η κρίση που βιώναμε πέρυσι το καλοκαίρι, είναι πια παρελθόν. Έχουν σταματήσει και οι μεταναστευτικές ροές και οι τουριστικές μας περιοχές πλέον, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Οι ενέργειες στις οποίες πρέπει από τώρα και στο εξής να εστιάσουμε, είναι η αλλαγή της εικόνας του νησιού μας και η προβολή των χιλιάδων υπέροχων πτυχών και παροχών που έχει να προσφέρει η Λέσβος στους επισκέπτες της.

Η Βόρεια Λέσβος για παράδειγμα, η Μήθυμνα και η Πέτρα, αποτελούν  μνημεία φυσικού και αρχιτεκτονικού κάλλους, μοναδικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, μέσα από στοχευμένες ενέργειες που μπορούν να οργανωθούν από τους φορείς της περιοχής και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να τις αναδείξουμε.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, θα ήταν το επόμενο καλοκαίρι να διοργανωθεί στο Μόλυβο ένα διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας, με επίκεντρο την περιοχή και προσκεκλημένους διάσημους φωτογράφους απ' όλο τον κόσμο. Μέσα από το φακό τους, θα απαθανατίσουν τις ομορφιές του τόπου μας και θα τις διαδώσουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, θα μπορούσε να είναι η διοργάνωση ενός συνεδρίου αρχιτεκτονικής, με θέμα τις ιδιαιτερότητες των οικισμών της Μήθυμνας και της Πέτρας και προσκεκλημένους διακεκριμένους επιστήμονες απ' όλη την Ευρώπη.


Υπάρχουν δεκάδες ενέργειες και ιδέες που θα μπορούσε να εφαρμόσει κανείς προκειμένου να αλλάξει την εικόνα του νησιού και να διαγράψει εκείνες της δυστυχίας και της μιζέριας που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα. Για όλα αυτά φυσικά θα χρειαστεί σχεδιασμός, συνεργασία, ψύχραιμη ματιά των γεγονότων και φυσικά τερματισμός του δημοσίου αυτομαστιγώματος που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στα κανάλια και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης».