Οι γιορτές του Ιούλη σε όλη την Λέσβο- Οι παραδόσεις της Λέσβου

Ιούλης Αλωνάρης επειδή κατά τον μήνα αυτόν γίνεται το αλώνισμα του σιταριού αλλά και Αηλιάς ή Αηλιάτης απο την γιορτή Προφήτη Ηλία στις 20/07.


Ο μήνας με τα περισσότερα πανηγύρια στα χωριά αλλά και με πολλές πολλές παροιμίες...

ΓΙΟΡΤΕΣ:

7 και 8 Ιουλίου το πανηγύρι στο Ίππειος προς τιμήν του Αγίου Προκοπίου.

14 Ιουλίου του Αγίου Κήρυκα

Πανηγύρι στην ΚΛΕΙΩ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ( Στις 13 /07 ξεκινάει το πανηγυρι ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΥΡΗΚΑ και στις 14 /07 στο Φαναρι στον Κορακα στο παρεκλησι ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΗΚΑ με οργανα και φαγητο την Κυριακη με αγωνες απο αλογα)

Στις 16,17 Ιουλίου τιμάτε η γιορτή της Αγίας Μαρίνας

Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στην Κάπη της Λέσβου .(Γιορτάζεται στο ομώνυμο εξωκλήσι που βρίσκεται στο οροπέδιο του Καβακλιού)

Πανηγύρι Κοινότητας Αγίας Μαρίνας με Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας, στη Μυτιλήνη και συμμετείχε στη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας.

Του Προφήτη Ηλία (20/7). Μία από τις φλογερές μορφές της Βίβλου, έφορος της βροχής, της βροντής & των κεραυνών. Όλα τα ξωκλήσια, που είναι κτισμένα προς τιμή του, βρίσκονται στις ελληνικές βουνοκορφές, γιατί εκεί ο τόπος ήταν πάντα ιερός.

Στο νησί μας έχουμε το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στην Αγιάσσο( πραγματοποιούνται τριήμερες εκδηλώσεις με λαϊκές κομπανίες στην Αγορά, στο Σταυρί και στο Καμπούδι, που περιλαμβάνουν περιφορά του ταύρου, λιτάνευση της εικόνας του Προφήτη που την κατεβάζουν καβαλαραίοι ανήμερα το πρωί από την κορυφή του όρους Όλυμπος όπου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι, μαγείρεμα του σφαγιασθέντος ταύρου και μοίρασμα στον κόσμο του παραδοσιακού εδέσματος «κισκέτς».) .

Σκάλα Ερεσσού (Γιορτάζει το ξωκλήσι που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου 'Αγιος Λιας', όπου την παραμονή γίνεται Αγρυπνία και ανήμερα το πανηγύρι του Αϊ Λια.)

Βατερά (ο πανηγύρι του Άη Λια (τ’ αγιού Λια ή συνοπτικά «τα Γιούλια») είναι ένα απ’ τα καλύτερα της περιοχής με μουσικές και χορούς ).

Σκαλοχώρι ( λιτάνευση εικόνας και παρέλαση απο καβαλάρηδες μετά ανάβαση απο τους προσκυνητές προς το εκκλησάκι )

Πελόπη-ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ(Στης 18-19-20 Ιουλίου πραγματοποιείται στη Πελόπη το τριήμερο πανηγύρι του προφήτη Ηλία . Το εκκλησάκι του προφήτου βρίσκεται στη κορυφή του λεπετύμνου με θέα όλο το νησί.Οι εκδηλώσεις του πανηγυριού ξεκινούν στις 18 Ιουλίου με περιφορά της εικόνας του αγίου από ιππείς στο χωριό καθώς επίσης και ενός ταύρου που θα σφαχτεί την άλλη μέρα για την ετοιμασία του παραδοσιακού κισκέκ.Στις 19 Ιουλίου το βράδυ ξεκινάει γλέντι στη πλατεία του χωριούμε όλους τους κατοίκους καθώς και από ολόκληρο το νησί είτε με άλογα είτε με τα πόδια θα ανέβουν στο εξωκλήσι τα χαράματα της 20ης Ιουλίου για να προσκυνήσουν την εικόνα του προφήτου. Τα ξημερώματα θα πραγματοποιηθεί η θεια λειτουργία και στη συνέχεια θα μοιραστεί το παραδοσιακό κισκέκ. Νωρίς το βράδυ στο χωριό αρχίζει ένας διαγωνισμός ομορφιάς αλόγων.

Άλογα από το χωριό άλλα και από άλλα μέρη του νησιού φτάνουν για να λάβουν μέρος. Στο τέλος του διαγωνισμού ο κόσμος πηγαίνει στα καφενεία του χωριού όπου το γλέντι συνεχίζεται μέχρι το πρωί.)

ΤΟ «ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» (Αγ. Παρασκευή Λέσβου). Γίνεται προς τιμή του Αγ. Χαραλάμπους. Πρόκειται για μια ταυροθυσία.Διαρκεί πέντε ημέρες, διοργανώνει το «Ισνάφι (Συντεχνία) των ζευγάδων» στην Αγία Παρασκευή Λέσβου και περιλαμβάνει το σπάνιο τελετουργικό της ταυροθυσίας (κουρμπάνι )Αποτελεί μια γιορτή που διαρκεί 3 ημέρες. Για πρακτικούς λόγους, επειδή δεν είναι εύκολη η μετάβαση στο ξωκλήσι του αγίου την ημέρα της γιορτής του (10/2), το πανηγύρι γινόταν αρχικά την πασχαλινή περίοδο («πριν φύγει το Χριστός Ανέστη»), ή τέλη της ανοιξιάτικης περιόδου, στη συνέχεια μεταφέρθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο ή Ιούλιο. Καθοριστικό ρόλο έπαιζε η άφιξη κάθε χρόνο των ξενιτεμένων Αγιοπαρασκευιωτών, κυρίως από την Αυστραλία, αφού συνήθως ένας απ’ αυτούς έκανε την καθόλου ευκαταφρόνητη χορηγία για την αγορά του ταύρου, εκτελώντας έτσι κάποιο τάμα του.

22 Ιουλίου - Αγίας Μαγδαληνής στη Σκόπελο (Το πανηγύρι στη μνήμη της Αγίας Μαγδαληνής ήταν μία λαμπρή διαδικασία από τα παλιότερα χρόνια και όπως αναφέρεται και στο βιβλίο του Μάκη Αξιώτη «Στα χνάρια τα παλιά – Οδοιπορικό γύρω από τον Κόλπο της Γέρας»: «Εδώ κάτω από τα μεγάλα πυκνόφυλα πλατάνια γίνεται το μεγάλο πανηγύρι που μαζεύει κόσμο από όλο το νησί. Όλη τη νύχτα χορεύουν τον «μπαλό» στα καφενεία. Με την αύριο (23 Ιουλίου) γίνεται το «σώσε». Οι Σκοπελιανοί αφήνουν το χωριό τους και «συνοπαίρνουν» στον κάμπο μετά από αυτό το πανηγύρι. Παλτά έμενε μόνο ο «πασβάντης» (πληρωμένος από τον κοινότητα φύλακας) να το φυλάει».).

25 Ιουλίου- Αγίας Άννας στη Σκάλα Καλλονής.Εορτή που διαρκεί 2 μέρες. Ξεκινάει με την περιφορά της εικόνας της Αγία Άννας με συνοδεία στολισμένου ταύρου, ακολουθεί μουσική από τοπικά συγκροτήματα την παραμονή, στις 24 Ιουλίου. Την επομένη μοιράζεται το παραδοσιακό κισκέκι και το βράδυ κλείνει με μουσική και χορό.

26 Ιουλίου Αγίου Ερμολάου στον Παλαιόκηπο.

26 Ιουλίου Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι.(Γιορτάζεται με μεγάλη μεγαλοπρέπεια στο Ακράσι η Αγία Παρασκευή και ιδιαίτερα ο μέγας Εσπερινός.Ακολουθεί μεγάλο γλέντι ).

Επίσης Μεγάλες γιορτές για την χάρη της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου γίνονται στα χωριά στη Βρίσα, στα Χίδηρα, και στην Πηγή με γλέντι σε όλες τις τοπικές ταβέρνες μέχρι το πρωί
27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονα , ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός.

27 Ιουλίου και στο Πέραμα Λέσβου , ο Άγιος Παντελεήμονας τιμάται με ένα τρόπο ξεχωριστό: την ημέρα της γιορτής του, στις 27 Ιουλίου, οι κάτοικοι τοποθετούν ένα όσο το δυνατόν πιο μακρύ κορμό δέντρου στην προβλήτα. Στη μια άκρη του, αυτή που βρίσκεται πάνω από τη θάλασσα, τοποθετούν την ελληνική σημαία.

Ο κορμός αλείφεται με γράσο και κατόπιν, ξεκινά ένας πρωτότυπος διαγωνισμός: νικητής είναι εκείνος που θα καταφέρει να φτάσει τη σημαία περπατώντας πάνω στον κορμό.( Εθιμο “Στύλου”)

Στις 27 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμονα, στην Σκάλα Ερεσού στην περιοχή 'Πορτός' γιορτάζει το ξωκλήσι του Αγίου, όπου την παραμονή τελείται Εσπερινός και ανήμερα γίνεται πανηγύρι.

Στην Aποθήκα βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα που στήν χάρη του στης 27 Iουλίου γίνεται διήμερο πανηγύρι.

Στο ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, στη Μεγάλη Τσιχράντα, (πανηγύρι στις 27 Ιουλίου ένα πανηγύρι για το οποίο οι Σκουταριώτες δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία.).

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ.( Με κάθε λαμπρότητα γιορτάζετας η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα στο ομώνυμο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο στο Πλωμάρι).

Πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στον Γαβαθά –Αντισσα. (ένα είδος πανηγυριού με εσπερινό από το προηγούμενο βράδυ και πανηγυρική λειτουργία το πρωί της εορτής. Μετά το τέλος της λειτουργίας ο κόσμος πάει για καφέ σε συγγενικά σπίτια η στα καφενεία του Γαβαθά συνδυάζοντας μπάνιο στην όμορφη παραλία και φαγητό το μεσημέρι.)

Πηγη www.lesvoskitchen.gr