"Δραματική και πρωτόγνωρη” η φετινή κατάσταση στον Τουρισμό της Λέσβου.. και οι φορείς άφαντοι

"Δραματική και πρωτόγνωρη” χαρακτηρίζουν τη φετινή κατάσταση στον Τουρισμό οι επιχειρηματίες της Λέσβου... το νησί που όπως δείχνουν τα στατιστικά από την επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, αλλά και όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι, έχει πληγεί περισσότερο από όλα τα άλλα από το μεταναστευτικό κύμα.



Το χτύπημα όμως είναι διπλό: μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, ήδη έχει γίνει αισθητή η πτώση  στους Τούρκους τουρίστες, που τονώνουν με τις επισκέψεις την οικονομία του νησιού κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση της επιβατικής κίνησης στα πλοία της γραμμής Αϊβαλί- Μυτιλήνη κατά 50%, ποσοστό που έπειτα από τα τελευταία γεγονότα στη γειτονική χώρα αναμένεται να αυξηθεί.

Όπως υποστηρίζουν στο Capital.gr ιδιοκτήτες καταλυμάτων, η "βουτιά” στις πληρότητες των μονάδων φτάνει μέχρι και το 80% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, ακόμη και σε περιοχές που μέχρι πρότινος έσφιζαν από τουρίστες (Μόλυβος, Πέτρα, Εφταλού, Σκάλα Ερεσού).

Την ίδια ώρα, ο Τουρισμός του νησιού δέχεται ένα ακόμη πλήγμα από τη μείωση των δρομολογίων τσάρτερ, που επί δύο μήνες, και ενώ βρισκόμαστε ήδη στην "καρδιά” της τουριστικής περιόδου, ξεπερνά το 60%.

Χαρακτηριστικό δε της εικόνας που επικρατεί στους παραθεριστικούς οικισμούς της Λέσβου είναι πως πολλοί επιχειρηματίες, λόγω των σχεδόν ανύπαρκτων κρατήσεων, αποφάσισαν να μην λειτουργήσουν τις μονάδες τους φέτος το καλοκαίρι, ή τελικά άνοιξαν τα ξενοδοχεία στις αρχές του Ιουλίου, μη προσδοκώντας βέβαια πελάτες μέσω tour operators (εξάλλου ο κύριος όγκος των προκρατήσεων τουριστικών πακέτων γίνεται την άνοιξη), αλλά ελπίζοντας κυρίως στον εγχώριο τουρισμό και σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από μεμονωμένους ξένους τουρίστες. Το γεγονός όμως πως η Λέσβος έχει μικρής διάρκειας τουριστική σεζόν, η οποία διαρκεί συνήθως μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη, φρενάρει τις πιθανότητες ανάκαμψης.

Από την πτώση στον Τουρισμό, όπως λένε φορείς της αγοράς, δεν έχουν επηρεαστεί μόνο οι ξενοδόχοι, αλλά και όλες οι επιχειρήσεις που στηρίζονται στον κλάδο, όπως τα καταστήματα εστίασης και ενοικιάσεων αυτοκινήτων. Ενδεικτικό της χαμηλής ζήτησης που υπάρχει είναι πως οι τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων ξεκινούν από 15- 20 ευρώ ανάλογα με την περιοχή, ακόμη και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Στελέχη της τοπικής τουριστικής αγοράς αναφέρουν πως η ζημιά στη φετινή τουριστική κίνηση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις και το πλήγμα στην τουριστική εικόνα του νησιού τεράστιο, ενώ οι επιχειρηματίες εκφράζουν φόβους πως η παρούσα κατάσταση θα είναι δύσκολα αναστρέψιμη.

Πρόσφατα οι ξενοδόχοι της Λέσβου έστειλαν επιστολή προς της Κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για "κατάσταση έκτακτης ανάγκης” και ζητώντας μεταξύ άλλων επιστροφή του ΦΠΑ διαμονής και εστίασης στα επίπεδα του περσινού Σεπτεμβρίου, απαλλαγή εταιρειών από αεροπορικά τέλη και μείωση του κόστους των εισιτηρίων από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Πηγη capital.gr/ Βασιλική Κουρλιμπίνη