Θερινό σχολείο στο Πλωμάρι για το προσφυγικό

Ξεκινά σήμερα στο Πλωμάρι το Διεθνές Μεταπτυχιακό Θερινό Σχολείο με τίτλο ‘Πολιτισμοί, Μεταναστεύσεις, Σύνορα’ (‘Cultures, Migrations, Borders’).


Το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Institute of Migration and Ethnic Studies του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά το Διεθνές Μεταπτυχιακό Θερινό Σχολείο το οποίο ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου 2016.

Στόχος του Θερινού Σχολείου είναι να φέρει σε επαφή φοιτητές και ερευνητές στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο αντικείμενο των συνόρων και της μετανάστευσης.

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει στους εκπαιδευόμενους αφενός μια διεπιστημονική θεωρητική κατάρτιση από εξειδικευμένους διδάσκοντες έξι ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και αφετέρου μια σειρά εκπαιδευτικών επιτόπιων δράσεων. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους εκπαιδευόμενους το επιθυμούν να συζητήσουν την έρευνά τους και να αναπτύξουν ένα δίκτυο σχέσεων και ενημέρωσης.

Το νησί της Λέσβου, ως σημαντική πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και την Ευρώπη και γεωγραφικό επίκεντρο της Ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης, συνιστά ιδανικό τόπο για τη διεξαγωγή του Θερινού Σχολείου.

Το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου εντάσσει στις εργασίες του συζητήσεις γύρω από τις θεωρητικές, πολιτικές και ηθικές διαστάσεις των ραγδαίων και βίαιων μετασχηματισμών τους οποίους παράγει η προσφυγική κρίση σε τοπικό, εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Ειδικότερα περιλαμβάνει σεμινάρια για τους μετακινούμενους πληθυσμούς, τη διάβαση των συνόρων και τις συναφείς διαπολιτισμικές συναντήσεις, το καθεστώς ασύλου και τις θεσμικές διαστάσεις της μεταναστευτικής συνθήκης καθώς και για την «ανθρωπιστική διακυβέρνηση» και τις πολιτικές της «ανθρωπιστικής δράσης». Στο ίδιο πλαίσιο θα διεξαχθούν δύο εκπαιδευτικές εκδρομές στην Μυτιλήνη και το Αϊβαλί και εργαστήριο πάνω στην εμπειρία της κινητοποίησης γύρω από το «προσφυγικό».

Τα μαθήματα και οι δράσεις του Θερινού Σχολείου διεξάγονται στα αγγλικά. Επιστημονικοί υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι Ευθύμιος Παπαταξιάρχης και Έλια Πετρίδου, καθηγητές κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Προσκεκλημένοι καθηγητές είναι οι Barak Kalir, Flip Lindo και Κατερίνα Ροζάκου από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, η Heath Cabot από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, η Jane Cowan από το Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ, η Sarah Green από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, η Laurie Kain Hart από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η Μαρίκα Ρόμπου-Λεβίδη από το ΤΕΙ Ηπείρου και η Πηνελόπη Τοπάλη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Θερινό Σχολείο παρέχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://migbord2016.pns.aegean.gr/