Ερώτηση του Χ. Αθανασίου για την κατάργηση ειδικοτήτων στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Μυτιλήνης

Θέμα: “Κατάργηση ειδικοτήτων στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Μυτιλήνης”


           
Ο Βουλευτής Νομού Λέσβου Χαρ. Αθανασίου κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γ. Κατρούγκαλο, με θέμα την κατάργηση ειδικοτήτων στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Μυτιλήνης.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρει ότι η διοίκηση των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Μυτιλήνης διαβίβασε έγγραφα αιτήματα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου, του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, του Δήμου Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Συλλόγου Υδραυλικών Μυτιλήνης, του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μυτιλήνης και της ΔΕΥΑ Λέσβου από τα οποία προκύπτουν οι απαραίτητες ειδικότητες για το σχολικό έτος 2016-2017. 

Πιο συγκεκριμένα, προέκυψαν οι παρακάτω ειδικότητες:

Μαγειρικής τέχνης
Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής
Αισθητικής Τέχνης
Διοικητικών Καθηκόντων
Οικονομικών Καθηκόντων
Τεχνίτες Υποστήριξης Συστημάτων Η/Υ
Τεχνίτες  Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων
Τεχνίτες Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων
Τεχνίτες Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτων
 Γεωπόνοι
 Ζωοτεχνικοί

Εν συνεχεία, με  την εγκύκλιο 51090/23-06-2016 του Υπουργείου Εργασίας, εγκρίθηκαν μόνο 4 ειδικότητες και συγκεκριμένα οι:

Μαγειρικής Τέχνης
Τεχνιτών Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων
Τεχνιτών Υποστήριξης Συστημάτων Η/Υ
Διοικητικών Καθηκόντων

Ακολούθως, με την συμπληρωματική εγκύκλιο 54438/04-07-2016, εγκρίθηκε και η ειδικότητα της Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής.

            Τα ανωτέρω δείχνουν ότι μία από τις μεγαλύτερες ΕΠΑΣ της χώρας, η οποία μέχρι πρότινος λειτουργούσε με 9 ειδικότητες, πλήρης σε αριθμό μαθητών (περίπου 300 μαθητές προερχόμενοι και από άλλα μέρη της Ελλάδος) τείνει να υποβαθμιστεί και στο τέλος να καταργηθεί, επισύροντας μια σειρά συνεπειών σε ένα τόπο όπως η Λέσβος που τόσο πολύ έχει ταλαιπωρηθεί από το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα από τις αρχές του 2015 και έχει επιβαρυνθεί από τη μέχρι στιγμής ασκούμενη φορολογική πολιτική, ήτοι:

Μείωση των θέσεων εργασίας του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού το οποίο, εκτός από το εκπαιδευτικό έργο, επιτελούσε και διοικητική υποστήριξη, δεδομένης της μείωσης του μόνιμου διοικητικού προσωπικού και της αδυναμίας έγκαιρης ολοκλήρωσης εργασιών, απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία της σχολής.

Μείωση των μαθητών που απασχολούνται στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καλύπτοντας βασικές ανάγκες που το κράτος αλλά και οι ιδιώτες αντίστοιχα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Στέρηση της δυνατότητας μεγαλύτερου αριθμού μαθητών να αποφοιτούν με αναγνωρισμένη προϋπηρεσία (σχετική με την ειδικότητα στην οποία φοίτησαν), ένσημα και δυνατότητα να λάβουν βοήθεια από το ταμείο ανεργίας, έως ότου βρουν δουλειά.

Μείωση των μαθητών που έρχονται να φοιτήσουν στις ΕΠΑΣ Μυτιλήνης από άλλα μέρη της Ελλάδας στηρίζοντας έτσι και την οικονομία του νησιού (ενοικίαση σπιτιών, σίτιση κλπ)
Απαξίωση του πάγιου και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Μη αξιοποίηση υπάρχουσας τεχνογνωσίας από πλευράς εκπαιδευτικών τόσο αυτών που επί χρόνια υπηρετούν αυτό το επάγγελμα όσο και των νεώτερων που με την όρεξη και τις σύγχρονες τεχνικές γνώσεις αναβαθμίζουν το εκπαιδευτικό έργο.

Αδυναμία συνέχισης του κοινωνικού – φιλανθρωπικού έργου των μαθητών και καθηγητών των ΕΠΑΣ (π.χ. εθελοντική αιμοδοσία, γεύματα αγάπης, παρασκευή άρτων για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, εθελοντικές υπηρεσίες σε Γηροκομεία και Νοσοκομείο κ.α.)

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Διοικήτριας κας. Καραμεσίνη, ότι η σχολή ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Μυτιλήνης είναι πρότυπη και πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις των εγκαταστάσεων και της οργάνωσης από μόνιμο και ωρομίσθιο προσωπικό και θα είχε την αμέριστη υποστήριξή έγκρισης ειδικοτήτων αλλά και της περαιτέρω οργάνωσης της σχολής, ώστε να εξακολουθήσει να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι σήμερα αλλά και καλύτερα, διαπιστώνουμε την υποβάθμισή της και την απομόνωση των νέων που ζουν σε νησιά, από τις ευκαιρίες εκπαίδευσης, έναντι αυτών που ζουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, θεωρούμε άδικη τη μείωση των ειδικοτήτων σύμφωνα με τις οποίες λειτουργούσαν τα ΕΠΑΣ.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός


Πρόκειται να εγκρίνετε άμεσα και τις υπόλοιπες ειδικότητες των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Μυτιλήνης, όπως είχαν ζητηθεί.