Τέσσερα τμήματα από τα εννιά ενέκρινε η Διοίκηση ΟΑΕΔ για τα ΕΠΑΣ Μυτιλήνης

Τέσσερα τμήματα από τα εννιά ενέκρινε η Διοίκηση ΟΑΕΔ για τα ΕΠΑΣ Μυτιλήνης

Για μια ακόμη φορά, διαψεύστηκαν οι διαβεβαιώσεις της κεντρικής εξουσίας, που αφοράν στη στήριξη της περιφέρειας και δη της Λέσβου, που όλοι σπεύδουν κατά τ' άλλα να την χτυπήσουν στην πλάτη, αναγνωρίζοντας το δυσανάλογο βάρος του προσφυγικού μεταναστευτικού που επωμίστηκε και τις δυσμενείς συνέπειες που υφίσταται και που κανείς δεν γνωρίζει σε τι βάθος χρόνου θα συνεχίσει να υπομένει. Τούτη τη φορά, η διαμαρτυρία έρχεται από τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς του ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ Μυτιλήνης, καθώς η κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ, ενέκρινε ΜΟΝΟ 4 από 9 ειδικότητες που είχε μέχρι πρότινος. Απόφαση που οδηγεί σε άνευ προηγουμένου συρρίκνωση μιας από τις μεγαλύτερες ΕΠΑΣ της χώρας.

Στην έγγραφη διαμαρτυρία τους, οι εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Μυτιλήνης, ζητούν την συμπαράσταση των τοπικών φορέων του Δήμου, της Περιφέρειας, αλλά και των βουλευτών, προκειμένου να εγκριθούν όσες ειδικότητες ζητήθηκαν από την Διεύθυνση των ΕΠΑΣ Μυτιλήνης για το 2016 2017, επισημαίνοντας 7 κύρια σημεία που ενδυναμώνουν το δίκαιο αίτημά τους.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:

«Παρά τις διαβεβαιώσεις της Μ. Καραμεσίνη  (Διοικήτριας του ΟΑΕΔ), μετά από προσωπική της επίσκεψη στις ΕΠΑ.Σ. Μυτιλήνης, καθώς και άλλων αρμόδιων φορέων που κατά καιρούς αναφέρθηκαν γενικότερα στην Τεχνική Εκπαίδευση στα ΜΜΕ, ότι στόχος είναι η αναβάθμισή της και όχι η κατάργησή της, με λύπη διαπιστώσαμε ότι για το Σχολικό Έτος 2016 2017 εγκρίθηκαν από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ μόνο τέσσερις ειδικότητες.
Είναι προφανές ότι τούτο οδηγεί στην τεράστια συρρίκνωση μιας από τις μεγαλύτερες ΕΠΑ.Σ της χώρας, η οποία μέχρι πρότινος λειτουργούσε με εννέα ειδικότητες πλήρης σε αριθμό μαθητών (περίπου 300 στο σύνολο από πολλά μέρη της Ελλάδας), επισύροντας σειρά συνεπειών:

-Μείωση των θέσεων εργασίας του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο εκτός από το εκπαιδευτικό έργο επιτελούσε και διοικητική υποστήριξη, δεδομένης της μείωσης του μόνιμου διοικητικού προσωπικού και της αδυναμίας έγκαιρης ολοκλήρωσης εργασιών απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία της σχολής.

-Μείωση των μαθητών που απασχολούνταν σε Δημόσιο (ΔΕΥΑΛ, Νοσοκομείο, Δήμος Λέσβου, Περιφέρεια Β. Αιγαίου, Ελληνικός Στρατός κλπ.) και ιδιωτικό τομέα καλύπτοντας βασικές ανάγκες που το κράτος, αλλά και οι ιδιώτες αντίστοιχα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

-Στέρηση της δυνατότητας μεγαλύτερου αριθμού μαθητών να αποφοιτούν με αναγνωρισμένη προϋπηρεσία (σχετική με την ειδικότητα στην οποία φοίτησαν), ένσημα, και δυνατότητα να λάβουν βοήθεια από το ταμείο ανεργίας, έως ότου βρουν δουλειά.
-Μείωση των μαθητών που έρχονται να φοιτήσουν στις ΕΠΑ.Σ. Μυτιλήνης από άλλα μέρη της Ελλάδας στηρίζοντας έτσι και την οικονομία του νησιού (ενοικίαση σπιτιών, σίτιση κλπ.).
-Μη αξιοποίηση υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής αξίας πολλών χρημάτων, προκειμένου για τη μόρφωση νέων παιδιών.

-Μη αξιοποίηση υπάρχουσας τεχνογνωσίας από πλευράς εκπαιδευτικών, τόσο αυτών που επί πολλά χρόνια υπηρετούν αυτό το επάγγελμα, όσο και των νεότερων, που με την όρεξη και τις σύγχρονες τεχνικές γνώσεις αναβαθμίζουν το εκπαιδευτικό έργο.

-Αδυναμία συνέχισης του κοινωνικού φιλανθρωπικού έργου των μαθητών και καθηγητών των ΕΠΑ.Σ. (π.χ. εθελοντική αιμοδοσία, γεύματα αγάπης, παρασκευή άρτων για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, εθελοντικές υπηρεσίες σε Γηροκομείο και Νοσοκομείο κ.ά.).


Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης