Μόλυβος – καλλιτεχνικός!


Ποιητικό νησί η Λέσβος, μουσικό, καλλιτεχνικό, αρωματικό, γευστικό! Από το νησί έχει καταγωγή η Σαπφώ η «Δέκατη Μούσα» όπως τη χαρακτηρίζουν και η μεγαλύτερη ποιήτρια της αρχαιότητας, της οποίας τα ποιήματα διακρίνονται για το πάθος τους.

Αλλά και ο Αρίωνας, χαρισματικός λυρικός ποιητής και κιθαρωδός, ο Αλκαίος επίσης λυρικός ποιητής, ο Πιττακός ένας από τους εφτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, ο Θεόφραστος (σ.σ. το πραγματικό του όνομα ήταν Τύρταμος) πατέρας της Επιστήμης του Περιβάλλοντος και μαθητής του Αριστοτέλη, ο Τέρπανδρος αρχαίος μουσικός και ποιητής, εμπνευστής της λυρικής ποίησης, ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ.

Κείμενο - φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου

Τι να πούμε και για τον πεζογράφο Στρατή Μυριβήλη με τα γνωστά «Ζωή εν Τάφω», «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», η «Παναγιά η Γοργόνα». Ο Αργύρης Εφταλιώτης γεννημένος στην Εφταλού, που μετέφρασε στη δημοτική γλώσσα την Οδύσσεια του Ομήρου, αλλά και ο ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης γεννημένος στα Χίδηρα, ο Φώτης Κόντογλου, ο Ασημάκης Πανσέληνος και βεβαίως ο Οδυσσέας Ελύτης (σ.σ. το πραγματικό του όνομα ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλλης) ο πατέρας του οποίου καταγόταν από την Παναγιούδα (λίγο έξω από τη Μυτιλήνη) και η μητέρα του από τον Παπάδο.

Οσο για τον πανέμορφο, ατμοσφαιρικό, ρομαντικό Μόλυβο (61 χλμ. από Μυτιλήνη), που παλιά λεγόταν Μήθυμνα, ονομασία που οφείλεται σε μια από τις κόρες του Μάκαρα, η οποία παντρεύτηκε τον Λέσβο που έδωσε και το όνομά του στο νησί. Είναι διατηρητέος οικισμός από το 1956 και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1987, χτισμένος αμφιθεατρικά με πέτρινα σπίτια και κεραμιδένιες στέγες, και αποτελεί από τους πλέον τουριστικούς προορισμούς.

Το Κάστρο του δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του νησιού, και από κει, εκτός από την υπέροχη θέα, έχετε τη δυνατότητα να κατηφορίσετε τα λιθόστρωτα καλντερίμια του οικισμού. Η Αγορά του Μολύβου απλώνεται σε δυο δρόμους, γεμάτοι μαγαζάκια το ένα πλάι στο άλλο, τα δε σαλκίμια – ή αλλιώς γλισίνες- αυτά τα μοβ λουλουδάκια που δημιουργούν ίσκιο, μοσχοβολάνε και προ(σ)καλούν για φωτογραφίες! Ξεχωριστά και τα αρχοντικά του Μολύβου, του Γιαννάκου, του Κράλλη που στεγάζεται η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, η Δημοτική Πινακοθήκη με έργα αξιόλογων ζωγράφων και έξω απ' αυτήν η προτομή του Αργύρη Εφταλιώτη.

Γραφικό και το λιμανάκι του Μολύβου με τα ψαροκάικα και τα ταβερνάκια του που κατηφορίζουν οι επισκέπτες και απολαμβάνουν τα μεζεδάκια τους με συνοδεία – τι άλλο;- ουζάκι!

Σε απόσταση 5 χλμ. από το Μόλυβο είναι η Πέτρα, η οποία ξεχωρίζει με τον βράχο της στην κορυφή του οποίου βρίσκεται γαντζωμένο το εκκλησάκι της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας. Ανεβείτε τα 114 λαξευμένα σκαλοπάτια και προσκυνήστε την εικόνα. Κοντά στο Μόλυβο και η Εφταλού με τις ιαματικές της πηγές και τα λουτρά, ο Βαφειός στους πρόποδες του Λεπέτυμνου με φημισμένα ταβερνάκια, η Αργενος ορεινό χωριό και πανοραμική θέα, η Σκάλα Συκαμνιάς (13 χλμ. από το Μόλυβο) με γραφικό λιμανάκι, ταβερνάκια, το εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας με τοιχογραφία όπου εμπνεύστηκε ο Στρατής Μυριβήλης και έγραψε το ομώνυμο διήγημα, Συκαμνιά (2 χλμ. από τη Σκάλα) παραδοσιακός οικισμός με το σπίτι του λογοτέχνη Στρατή Μυριβήλη και την εκκλησία της Αγ. Φωτεινής, πολιούχο του χωριού.


Πηγη agelioforos.gr