Η επιτροπή της Λέσβου για την ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ στο Εκλογικό Σύστημα των Βουλευτικών Εκλογών

Μια και ήρθε στην επικαιρότητα πάλι η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ στο Εκλογικό Σύστημα των Βουλευτικών Εκλογών, ας θυμηθούμε τις σχετικές κινήσεις που έχουν γίνει στο Νησί μας στο Παρελθόν.


Πολλές φορές μαζικοί φορείς της Λέσβου έχουν ταχθεί υπέρ της Απλής Αναλογικής με ψηφίσματά τους. Το 1983 δημιουργήθηκε παλλεσβιακή επιτροπή για την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής με πρόεδρο τον ¨Δάσκαλο¨ Απόστολο Αποστόλου.

Πέρα από την προώθηση ψηφισμάτων και συγκέντρωση υπογραφών, η παλλεσβιακή επιτροπή διοργάνωσε συγκεντρώσεις  με ομιλητές  τον Στάθη Παναγούλη, Γεράσιμο Αρσένη και τον Ευάγγελο Μαχαίρα.

Τη μεγαλύτερη ευρύτητα απέκτησε το 1987, όταν στη Βουλή κατατέθηκε Πρόταση Νόμου για την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής από τους Βουλευτές: Γεώργιο Μαύρο (τότε ανεξάρτητο), Γιάννη Μπούτο (ανεξάρτητο), Νίκο Καλούδη (ΚΚΕ), Κώστα Κάππο (ΚΚΕ), Λεωνίδα Κύρκο (ΕΑΡ), Χαράλαμπο Πρωτόπαπα (ΚΟΔΗΣΟ), Στάθη Παναγούλη (ΕΣΠΕ), Μανώλη Δρετάκη (Συνεργαζόμενο ΚΚΕ), Δ. Λιβανό (ΔΗΑΝΑ), Νίκο Ψαρουδάκη (Χριστιανική Δημοκρατία), Δημήτρη Νιάνια (ΔΗΑΝΑ), και Γιάννη Ζίγδη (ΕΔΗΚ).

Η πρόταση νόμου προέβλεπε ολοκληρωμένο εκλογικό σύστημα για τις Βουλευτικές και τις Δημοτικές Εκλογές έτσι ώστε κάθε κόμμα και κάθε συνδυασμός να παίρνει τόσες έδρες στη Βουλή ή στα Δημοτικά Συμβούλια, όσες ακριβώς του αναλογούν με βάση τους ψήφους των πολιτών.

Η πρόταση νόμου απορρίφθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία με το επιχείρημα της μη ¨σταθερής¨ κυβέρνησης και της ¨ακυβερνησίας¨.

Αντίστοιχα με την ευρύτητα της Πανελλαδικής Επιτροπής και στη Λέσβο άνθρωποι από διάφορους πολιτικούς χώρους στήριζαν το Δημοκρατικό αυτό Μέτρο με τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή ή την υπογραφή των ψηφισμάτων.


Σας στέλνουμε σχετικές φωτογραφίες από συγκεντρώσεις για την Απλή Αναλογική στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.