Διάλεξη του Καθηγητή Νίκου Ζούρου "Η περιπέτεια μιας ανασκαφής απολιθωμάτων στη Λέσβο"

Εμπειρίες από τις σωστικές ανασκαφές κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου


Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Επιμελητήριο Λέσβου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 η διάλεξη του Καθηγητή Νίκου Ζούρου, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με θέμα "Η περιπέτεια μιας ανασκαφής απολιθωμάτων στη Λέσβο - Εμπειρίες από τις σωστικές ανασκαφές κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου " που οργάνωσε το Επιμελητήριο Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η διάλεξη, η οποία αγκαλιάστηκε θερμά από τους φίλους του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που πλημμύρισαν την αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης - παρουσίασης της πρωτότυπης έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ» η οποία φιλοξενείται στο Επιμελητήριο Λέσβου.

Την εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελο Μυρσινιά, ο οποίος αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία του Επιμελητηρίου Λέσβου με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λέσβου αλλά και των επαγγελματιών της Λέσβου που εκπροσωπούνται από το Επιμελητήριο Λέσβου με στόχο την προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου καθώς επιδίωξη όλων είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης αλλά και η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Ακολούθως ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος πραγματοποίηση διάλεξη με θέμα "Η περιπέτεια μιας ανασκαφής απολιθωμάτων στη Λέσβο - Εμπειρίες από τις σωστικές ανασκαφές κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου». Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό μετέφερε τους συμμετέχοντες στους χώρους του εργοταξίου και παρουσίασε τα μοναδικής επιστημονικής αξίας ευρήματα απολιθωμάτων που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών διάνοιξης του οδικού άξονα και μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών. Παράλληλα, παρουσίασε τα σημαντικά στοιχεία που δίνει η μελέτη των ευρημάτων τα οποία αποκαλύπτουν πληροφορίες για τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που τα κατέστρεψαν και μέσω της διαδικασίας της απολίθωσης οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός μνημείου μοναδικής σε παγκόσμια κλίμακα σπουδαιότητας, που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που οργανώνονται καθημερινά για μικρούς και μεγάλους αλλά και τη δυνατότητα που παρέχει η έκθεση για επίσκεψη από άτομα με προβλήματα όρασης καθώς οι λεζάντες της έκθεσης είναι γραμμένες και σε γραφή Braille όπως και το σύνολο των κειμένων της ενώ έχουν ενταχθεί ειδικά εκθέματα απολιθωμάτων.

Ακολούθησε επιστημονική ενημέρωση των συμμετασχόντων της εκδήλωσης από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις εκθεματικές ενότητες και τα μοναδικά απολιθώματα.

Εντυπωσιακή έκθεση

H έκθεση «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ» οργανώνεται με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Λέσβου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Λέσβου στη Μυτιλήνη και θα διαρκέσει μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2016.

Η έκθεση μεταφέρει νοερά τους επισκέπτες της στους υπαίθριους χώρους του εργοταξίου κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών και των εργασιών μεταφοράς των απολιθωμάτων, τους χώρους της έρευνας και τους υπαίθριους και εργαστηριακούς χώρους των συντηρήσεων και αποτελεί ένα κάλεσμα προς τους επισκέπτες της προκειμένου να επισκεφθούν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και να γνωρίσουν το μοναδικό αυτό μνημείο με την παγκόσμια αναγνώριση.

Διαρθρώνεται σε 11 ενότητες που αναφέρονται σε τρεις βασικούς άξονες:

Α. Εισαγωγικές ενότητες για την παρουσίαση του Απολιθωμένου Δάσους και του Έργου του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου

Β. Την παρουσίαση των ευρημάτων των σωστικών ανασκαφών 2014-2015
Γ.  Την παρουσίαση των επιστημονικών εργασιών έρευνας, τεκμηρίωσης και ανάδειξης των απολιθωμάτων που περιλαμβάνει τις διαδικασίες χαρτογράφησης, ανασκαφής, συντήρησης, μεταφοράς  και προστασίας των υπαίθριων απολιθωματοφόρων θέσεων.

Στην έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από το ΔΡΟΜΟ» παρουσιάζονται:

Δεκάδες μεγάλοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων των υποτροπικών δασών που σαρώθηκαν από το ωστικό κύμα των μεγάλων εκρήξεων και τις πυροκλαστικές ροές που ακολούθησαν. Περιλαμβάνουν σπάνια και ενδιαφέροντα ευρήματα όπως ριζικά συστήματα, κορμούς, κλαδιά, ρίζες και φύλλα δένδρων.

Μαρτυρίες για τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που κατέστρεψαν τα υποτροπικά δάση και οδήγησαν στη δημιουργία του διατηρητέου μνημείου της φύσης, όπως ο κορμός που φέρει τα τεκμήρια της βίαιης θραύσης του από το ωστικό κύμα της ηφαιστειακής έκρηξης ή για τη διαδικασία της απολίθωσης όπως το κατώτερο τμήμα κορμού και το ριζικό σύστημα που απέμεινε στη φυσική του θέση,  σκεπάστηκε από ηφαιστειακή στάχτη και απολιθώθηκε από την κυκλοφορία ρευστών πλούσιων σε πυρίτιο.

Πληροφορίες για τις διαδικασίες της ανασκαφής, της συντήρησης, της μεταφοράς και της τεκμηρίωσης των ευρημάτων, της χαρτογράφησης και της ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων που διατηρούνται κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου.

Ενημέρωση & εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Το Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργανώνει καθημερινά ειδικές εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερα για τα παιδιά πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις όπου με τη βοήθεια των εκθεμάτων και της σύγχρονης τεχνολογίας έρχονται σε επαφή με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τις διαδικασίες ανάδειξης και προστασίας του.

Η έκθεση είναι πλήρως προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 10:30-13:30 & 19:00-21:30, Κυριακή 19:00-21:30.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2251047033, E-mail: lesvospf@otenet.gr. Επίσης, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της έκθεσης www.theforestundertheroad.gr καθώς και την ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου www.lesvosmuseum.gr.