Μάλλον οι τοπικοί άρχοντες δεν θέλουν τουρίστες-Και ξανά ταλαιπωρία Τούρκων τουριστών στην Λέσβο

Δυσφήμιση και χθες για τον τουρισμό στα νησιά 


Δυσφήμιση και χθες για τον τουρισμό στα νησιά από την πολύωρη ταλαιπωρία τούρκων τουριστών στα τελωνεία αφού για ακόμα μία φορά κατέρρευσε το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου. Δεκάδες Τούρκοι επισκέπτες στο τελωνείο Μυτιλήνης και Σάμου , εκατοντάδες στα τελωνεία Χίου περίμεναν με τις ώρες στον ήλιο μέχρι που να δοθεί οδηγία απλοποίησης του ελέγχου με ταυτοπροσωπία.

Χειρότερη η κατάσταση στη Χίο  όπου 1.200 περίπου άτομα που έφθασαν χθες και εγκλωβίστηκαν στο τελωνείο, ενώ από την ταλαιπωρία και τη ζέστη λιποθύμησε μια γυναίκα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών. Νερά μοιράστηκαν από το δήμο Χίου και τουριστικά γραφεία, τα περισσότερα εκ των οποίων όμως ήταν ζεστά. Να σημειωθεί ότι από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί περί τις 4.500 αφίξεις, 100 οχήματα και μόνο χθες 16 θαλαμηγοί. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν και πολλοί Κωνσταντινοπολίτες που επιλέγουν τη Χίο για 3ήμερο και 4ήμερο διακοπών. Αίτημα εστάλη στα κεντρικά της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να επιτραπεί ο τυπικός έλεγχος των διαβατηρίων, κάτι που έγινε μετά από τρίωρη τουλάχιστον καθυστέρηση.

Διάβημα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έγινε τόσο από τον βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό.

Μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης τόνισε ότι σε επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό προστασίας του πολίτη ενημερώθηκε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης βίζας είναι το ίδιο σύστημα που γίνεται η καταχώρηση αιτημάτων ασύλου και χρειάζεται αναβάθμιση. Μέχρι όμως να γίνει αυτό ο κύριος Τόσκας δεσμεύθηκε να δίδεται γρήγορα η εντολή χειρόγραφης έγκρισης βίζας προκείμενου να μην ταλαιπωρούνται οι Τούρκοι επισκέπτες στους οποίους στηρίζεται φέτος η τουριστική βιομηχανία των νησιών.

Ερώτηση Μηταράκη

Άμεσα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της πολύωρης ουράς επισκεπτών από την Τουρκία στο Τελωνείο της Χίου, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Χίου της ΝΔ Νότης Μηταράκης με σχετική ερώτησή του. Αφορμή οι… «ουρές ωρών» στο Τελωνείο από τούρκους επισκέπτες που το πρωί της Τετάρτης έφθασαν στη Χίο από τον Τσεσμέ για να γιορτάσουν το μπαϊράμι τους. Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των διαβατηρίων «έπεσε» και με δεδομένη την ανυπαρξία επαρκών χώρων με κλιματισμό, εκατοντάδες τουρίστες να περιμένουν κάτω από τον ήλιο! Στην ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και Οικονομικών, ο κ. Μηταράκης ζητά «την άμεση λήψη μέτρων για να μην επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα με το σύστημα ελέγχου διαβατηρίων και για να μην δοθεί η χαριστική βολή στην τουριστική κίνηση η οποία ήδη πλήττεται σε μεγάλο βαθμό από το προσφυγικό».

Τοποθέτηση Περιφερειάρχη

«Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν πλήρως, την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των ελλείψεων, όπως τις ζητήσαμε με την κατεπείγουσα παρέμβασή μας την Παρασκευή. Η κυβέρνηση χωρίς καθυστέρηση, έχει υποχρέωση άμεσα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Τελωνείο της Χίου. Οι εικόνες αυτές, προσβάλλουν την Ελλάδα», τόνισε σε δήλωσή της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, με τις«ουρές ωρών« επισκεπτών από την Τουρκία όταν βγήκε εκτός λειτουργίας το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου διαβατηρίων.

«Ο τόπος μας που σηκώνει τον τελευταίο καιρό ένα πρωτόγνωρο ζήτημα, όπως το μεταναστευτικό – προσφυγικό, απαιτεί να ληφθούν αμέσως οι αναγκαίες αποφάσεις, ώστε ο περιορισμένος αριθμός τουριστών στα νησιά μας να μην περιοριστεί κι άλλο. Περιμένουμε την άμεση λύση του προβλήματος»., κατέληξε η κα Καλογήρου.

Συγκεκριμένα η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου με κατεπείγουσα επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, την Παρασκευή 1η Ιουλίου, και με αφορμή προβλήματα που σημειώθηκαν στη Σάμο, ζητούσε τη λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης σε μέσα και προσωπικό για τις πύλες εισόδου, ώστε να μην επηρεαστεί το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.


Πηγη ert.gr / Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης-Μυρσίνη Τζινέλη