Τον Οκτώβριο στην Λαμπεντούζα το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης

Σας αποστέλλουμε το οριστικό πρόγραμμα και το ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας που αφορά στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων από την Προσφυγιά με τον τίτλο “Η Ευρώπη ξεκινά στη Λαμπεντούζα”.


Σας υπενθυμίζουμε ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου επιλέχθηκε, μετά από συνεργασία των Διευθύνσεων Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης των Υπουργείων Παιδείας Ιταλίας και Ελλάδας, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των προσφύγων και τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης αυτής, έχει επιλεγεί κατόπιν κλήρωσης το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης προκειμένου να διαμορφώσει και να παρουσιάσει σχετικό υλικό εντός της σχολικής μονάδας, καθώς και στην τελική συνάντηση εργασίας στη Λαμπεντούζα.

Στις 3 Οκτωβρίου του 2013, 368  μετανάστες πέθαναν σε ένα φοβερό ναυάγιο έξω από το Ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα. Ήταν μία από τις πιο σκληρές τραγωδίες στη μακριά διαδρομή του θανάτου από τότε που ξεκίνησε η μαζική μετανάστευση από τη Βόρεια Αφρική λίγα χρόνια πριν. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι περισσότεροι από 2600 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο από το 2011 μέχρι σήμερα. Η Ιταλική Βουλή έχει για τον λόγο αυτόν, καθιερώσει μια Ημέρα Μνήμης κάθε 3η Οκτώβρη, προκειμένου να τιμήσει τους ανθρώπους που πέθαναν και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, όσον αφορά στην τραγωδία των μεταναστών.

Η πρωτοβουλία “Η Ευρώπη ξεκινά στη Λαμπεντούζα” στοχεύει να ενθαρρύνει τους Ιταλούς και τους Ευρωπαίους μαθητές να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες μάθησης που αφορούν ειδικά στα θέματα της παγκόσμιας αλληλεξάρτησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στη μετανάστευση και στα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.

Τα σχολεία λοιπόν καλούνται να συζητήσουν τα θέματα αυτά, προκειμένου να διαδώσουν τον πολιτισμό της πληροφόρησης, της συνύπαρξης και της ειρήνης, ο οποίος στηρίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι δραστηριότητες θα ολοκληρωθούν στη Λαμπεντούζα, όπου οι μαθητές από την Ιταλία και την Ευρώπη θα συναντηθούν από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου, προκειμένου να εμβαθύνουν στο συλλογισμό τους, να τιμήσουν τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει δύο σκέλη:

1. Εντός του Σεπτεμβρίου του 2016- Οι μαθητές των Ιταλικών και Ευρωπαϊκών σχολείων (ηλικίας 16-18 ετών) συμμετέχουν σε διδακτικές δραστηριότητες και εργαστήρια στα σχολεία τους. Αυτές οι δραστηριότητες θα έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή υλικού (π.χ. δοκιμίων, σχεδίων ζωγραφικής, φωτογραφιών, βίντεο, πολυμέσων διαφόρων ειδών), το οποίο επικεντρώνεται σε θέματα μετανάστευσης. Θα δείξουν τα έργα τους κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Λαμπεντούζα και 3 από τα έργα αυτά θα επιλεγούν και θα δοθούν ως δωρεά στο Μουσείο Διαλόγου και Εμπιστοσύνης.


2. Από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2016- μια αντιπροσωπεία τριών μαθητών και ενός εκπαιδευτικού από κάθε σχολείο θα συναντηθεί στο νησάκι της Λαμπεντούζα, όπου θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια, συζητήσεις, παραστάσεις.