Καταρρέει η απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν- Ξεπερνούν τους 265 οι νεκροί

Καταρρέει η απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, ξεπερνούν τους 265 οι νεκροί, πάνω από 1.054 οι τραυματίες. 2.839 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί, καταγγελίες για βαρβαρότητες κατά των στασιαστών.


Το  βράδυ της Παρασκευής η Τουρκία βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από νωρίς υπήρχαν φήμες περί απόπειρας πραξικοπήματος από τον στρατό κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι φήμες αυτές πήραν την μορφή πραγματικότητας με τον στρατό να βγαίνει στους δρόμους. Από την πλευρά του ο Νταγίπ Ερντογάν μέσω του κινητού του σε ζωντανή σύνδεση με την τουρκική τηλεόραση έκανε διάγγελμα στον τουρκικό λαό ζητώντας να βγει στους δρόμους. Κατά την διάρκεια της νύχτας υπήρξαν μάχες μεταξύ του στρατού και της αστυνομίας με νεκρούς και τραυματίες. Όσο η νύχτα περνούσε σιγά σιγά ο Ερντογάν άρχισε να αποκτά ξανά τον έλεγχο. 

Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο κατά 90% δηλώνει Τούρκος υπουργός

Η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει την κατάσταση "κατά 90% υπό έλεγχο" μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. 

Αυτό υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός για τα θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ομέρ Τσελίκ, σημειώνοντας ότι  αν και ορισμένοι στρατιωτικοί διοικητές εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από τους συνωμότες. 

Οι δηλώσεις του Τσελίκ μεταδόθηκαν απευθείας από το ιδιωτικό κανάλι NTV.
Το έθνος έδωσε την καλύτερη απάντηση στους τρομοκράτες, δήλωσε ο Τούρκους πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από μερίδα του στρατού. Στους 161 οι νεκροί, 1.440 οι τραυματίες. Σκοτώθηκαν 104 πραξικοποιηματίες, συνελήφθησαν πάνω από 1.500 ανακοίνωσε ο προσωρινός αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. 

«Την ισχυρή υποστήριξη στη δημοκρατία» που επέδειξαν η κοινωνία των πολιτών και οι πολιτικοί στην Τουρκία χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Χαιρετίζω την ισχυρή υποστήριξη που επέδειξαν ο λαός και όλα τα πολιτικά κόμματα στη δημοκρατία και στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας» έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Καταδικάζει η Γαλλία την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Καταδίκασε η Γαλλία την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η δημοκρατία στη χώρα θα υπερισχύσει.

«Ο τουρκικός λαός επέδειξε μεγάλη ωριμότητα και θάρρος υπερασπιζόμενος τους θεσμούς» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.
«Η Γαλλία ελπίζει πως η ηρεμία μπορεί να επιστρέψει σύντομα. Εκφράζει την ελπίδα ότι η τουρκική δημοκρατία θα βγει ενισχυμένη από αυτή τη δοκιμασία και πως οι θεμελιώδεις ελευθερίες θα τύχουν πλήρους σεβασμού» ανέφερε στη δήλωσή του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Φ. Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει κάθε πραξικοπηματική ενέργεια

To ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της τήρησης της συνταγματικής τάξης και καταδικάζει κάθε πραξικοπηματική ενεργεία που αποσκοπεί στην ανατροπή των δημοκρατικών θεσμών και ελευθεριών, τονίζει η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της για το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Η κ. Γεννηματά προσθέτει: 

Πιστεύουμε ότι η τουρκική ηγεσία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, οφείλει να δώσει χειροπιαστά δείγματα γραφής για την πίστη της στους δημοκρατικούς θεσμούς, την ομαλότητα, τον πλουραλισμό  και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και τις ελευθερίες των πολιτών της.

Πιστεύουμε ταυτόχρονα, ότι ο κ Ερντογάν μετά και αυτή την εξέλιξη, οφείλει να δώσει χειροπιαστά δείγματα γραφής για τη σταθερότητα και την Ειρήνη στην περιοχή, για την πιστή τήρηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το διάλογο και τη συνεργασία, με τα γειτονικά κράτη και τους γειτονικούς λαούς, σύμφωνα με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις δεσμεύσεις που καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς συνθήκες.

Μαζικά sms Ερντογάν στους Τούρκους πολίτες

Μαζικά sms σε τουρκικά κινητά τηλέφωνα έστειλε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν,  καλώντας τους Τούρκους να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ειρήνη.
Το μήνυμα με προέλευση «RT ERDOGAN», το οποίο υπογράφει με το πλήρες όνομά του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλεί επίσης τον λαό να κατέβει στους δρόμους εναντίον μιας «μικρής ομάδας στρατιωτικών».

Αίτημα του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα για τους Τούρκους στρατιωτικούς

Την επιστροφή στην Τουρκία των οκτώ μελών του τουρκικού στρατού που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο ζήτησε από την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Κανένας λόγος ανησυχίας» για τους Έλληνες μαθητές στην Τραπεζούντα

Κανένας λόγος ανησυχίας δεν πρέπει να υπάρχει στις οικογένειες των 93 μαθητών και των συνοδών τους εκπαιδευτικών, που βρίσκονται στην Τραπεζούντα, συμμετέχοντας μαζί με άλλους 3000 μαθητές, από 30 χώρες, στην Παγκόσμια Αθλητική Γυμνασιάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, αναφέρεται ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με την επικεφαλής της αποστολής στην Τραπεζούντα και ήδη προετοιμάζουν την ασφαλή επιστροφή των μελών της ελληνικής αποστολής στην Αθήνα, το ταχύτερο δυνατόν.

Τη σύλληψη πάνω από 2.800 πραξικοπηματιών ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός

Η απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε στην Τουρκία στη διάρκεια της νύχτας από στασιαστές στρατιωτικούς προκάλεσε 161 θανάτους και 1.440 τραυματισμούς, χωρίς να υπολογίζονται οι πραξικοπηματίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Γιλντιρίμ, σε συνεντευξη Τύπου στην Άγκυρα, είπε πως 2.839 στρατιωτικοί συνελήφθησαν σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία χαρακτήρισε «κηλίδα» στη τουρκική δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι «υπό πλήρη έλεγχο».

Στ. Θεοδωράκης: Η δύναμη δεν είναι πια στη σκανδάλη

Η δύναμη δεν είναι πια στη σκανδάλη όπως νόμιζαν κάποιοι αραχνιασμένοι στρατιωτικοί εγκέφαλοι. Η δύναμη είναι στην παλάμη, αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο Facebook, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Τουρκία και προσθέτει:

Η δύναμη είναι στο κινητό που έδωσε τη δυνατότητα στον Ερντογάν να κινητοποιήσει τους οπαδούς του και μαζί όλους εκείνους που προτιμούν μια κουτσουρεμένη έστω δημοκρατία από μια στρατιωτική δικτατορία. Ανάμεσα τους χιλιάδες χρήστες των κοινωνικών δικτύων αλλά και δημοσιογράφοι που ήταν σε σύγκρουση με τον «Σουλτάνο» μέχρι που εμφανίσθηκαν τα τανκς στις γέφυρες του Βοσπόρου. Γιατί πάντα ο φόβος για το υπέρτατο κακό, αμβλύνει τις αντιθέσεις και γεννά απροσδόκητες συμμαχίες. Τέλος εποχής λοιπόν για τα πραξικοπήματα (τουλάχιστον στη γειτονιά μας). Η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα προστατευθούν και θα διευρυνθούν από τους πολίτες και όχι από κάποιους πειραγμένους πραξικοπηματίες.

Το ξενύχτι πάντως και οι σκέψεις που όλοι κάναμε βλέποντας μια χώρα και ένα στρατό σε πανικό, ελπίζω να έπεισαν και τους πιο επιπόλαιους εξ ημών ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βρεθεί ποτέ απομονωμένη και μόνη.


Τηλέφωνα επικοινωνίας για Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία

Για πληροφορίες που αφορούν στην αρωγή Ελλήνων πολιτών στην Τουρκία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Υπουργείο Εξωτερικών στα τηλέφωνα 210 368 1730 /1259, καθώς και με το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας Άγκυρας, (0090312) 448 0647, 448 0387, το Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης, (0090212) 3938290-1-2, 3938294, το Γενικό Προξενείο Σμύρνης, (0090232) 4643160 και το Προξενείο Αδριανούπολης, (0090284) 2355804.

Σύμφωνα με τις, μέχρι στιγμής, πληροφορίες οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία είναι καλά στην υγεία τους.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κοτζιά με τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε προ ολίγου τηλεφωνική επικοινωνία σε εγκάρδιο κλίμα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα καταδικάζει κάθε απόπειρα πραξικοπήματος και στηρίζει την πάλη του τουρκικού λαού για δημοκρατία και προάσπιση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία.

Πρακτορείο Ανατολή: Συλλήψεις ανώτατων στρατιωτικών για την απόπειρα πραξικοπήματος

Με την κατηγορία της προδοσίας συνελήφθησαν ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστρατηγός Μετίν Ιγιντλί, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
H σύλληψη των δύο ανωτάτων στρατιωτικών έγινε με ένταλμα του Γενικού Εισαγγελέα της Αγκυρας.

Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί κατηγορούνται οτι ήταν εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Γ. Κουμουτσάκος: Η απάντηση σε κάθε εκτροπή δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο αυταρχισμός

«Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία φαίνεται να απέτυχε» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ότι «αποφεύγεται έτσι μια κατάσταση εκτροπής με απρόβλεπτες συνέπειες εντός και εκτός Τουρκίας».

Τόνισε ακόμη ότι η απάντηση σε κάθε εκτροπή δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο αυταρχισμός.

Όλγα Γεροβασίλη: Σε ετοιμότητα από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση

«Από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί και τα επιτελεία βρίσκονται σε ετοιμότητα ... οι επικοινωνίες είναι συνεχείς» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες στην έκτακτη εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις εξελίξεις στην Τουρκία.


Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην Μογγολία για την σύνοδο Ασίας-Ευρώπης, είχε διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Τουσκ, την ύπατη Εκπρόσωπο, κυρία Μογκερίνι και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ «για κοινή αντίδραση στα τεκταινόμενα στην Τουρκία», αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.