Πενταμελής αντιπροσωπεία από το Γεωπάρκο Zhijindong Cave UNESCO Global Geopark στη Λέσβο

Διεθνές ενδιαφέρον για τις δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου


Διεθνές ενδιαφέρον προσελκύουν οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων της Λέσβου και την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού.

Πενταμελής υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από το Γεωπάρκο Zhijindong Cave UNESCO Global Geopark ήλθε στη Λέσβο για να γνωρίσει από κοντά τη μεθοδολογία και τις πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί στα πλαίσια της αναγνώρισης της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Eπικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Καθηγητής κ. Lijun Zhu, Γενικός Διευθυντής Φυσικών Πόρων της Επαρχίας Guizhou. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο κ. Zhengfang He, Διευθυντής του Γεωπάρκου Zhijindong Cave, η κα. Lina Huang, Υποδιευθύντρια του Γεωπάρκου Zhijindong Cave και τα στελέχη του Γεωπάρκου κα. Jun Wei, και κα. Hongmei Wang.

Στόχος της επίσκεψης στη Λέσβο ήταν η ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών στα πλαίσια του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και η διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω διμερούς συνεργασίας στους τομείς της έρευνας, της προστασίας της γεωλογικής κληρονομιάς και της προβολής των φυσικών μνημείων των δύο περιοχών.

Ειδικότερα, εξετάστηκε η δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα της προστασίας και συντήρησης φυσικών μνημείων, διαχείρισης προστατευταίων περιοχών και ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού. Εξετάστηκαν οι δυνατότητες παραγωγή κοινών θεματικών εκθέσεων, προβολής,  διασύνδεσης μουσείων, προετοιμασία κοινών εκδόσεων για την προβολή των δύο περιοχών.

Η Κινεζική αντιπροσωπεία προσκάλεσε τον Καθ. Νίκο Ζούρο να επισκεφθεί την περιοχή του Γεωπάρκου Zhijindong Cave στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Γεωπάρκων Ασίας – Ειρηνικού το οποίο θα  πραγματοποιηθεί στην Κίνα το Σεπτέμβριο του 2017. 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ZHIJINDONG CAVE (ΚΙΝΑ)

To Παγκόσμιο Γεωπάρκο Zhijindong Cave (Κίνα) αναγνωρίσθηκε από την UNESCO το Σεπτέμβριο του 2015.

Βρίσκεται στο οροπέδιο Guizhou στη νότια Κίνα. Αποτελείται από τρεις εντυπωσιακές προστατευόμενες περιοχές γεωλογικής: το Σπήλαιο Zhijindong, την κοιλάδα του ποταμού Qijiehe και την λίμνη Dongfenghu.

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Zhijindong Cave διαθέτει πολλές και ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας καρστικές γεωμορφές με μεγάλη ποικιλία από σχήματα και τύπους, μεταξύ των οποίων και σπήλαια, φαράγγια, φυσικές γέφυρες και καταβόθρες και αποτελεί πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών.