Mε επιτυχία η εκδήλωση «Με κέντρο το νησί του Θεόφιλου» από τον Σύλλογο Μυτιληναίων Πετρούπολης

Το Σάββατο 28 Μαΐου 2016, Μυτιληνιοί συντοπίτες αλλά και φίλοι του Συλλόγου ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην πρόσκληση για ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι, που φιλοξενήθηκε στο κατάμεστο Θέατρο Πέτρας.


Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην μεγαλοσύνη της ψυχής και της ανθρωπιάς των κατοίκων της προσφυγομάνας Λέσβου, ανθρώπων του μόχθου, της αξιοσύνης και της προσφοράς.

Σκοπός της παράστασης, να προβάλλει τις πολιτιστικές γέφυρες του νησιού με άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως είναι η Θεσσαλία, η Λευκάδα, ο Έβρος, η Σμύρνη, η Πόλη, η Καππαδοκία. 

Με περίσσια αγάπη αλλά και με σεβασμό στην ιστορία, τις αξίες και τα έθιμα του τόπου, μία εξαιρετική ομάδα μουσικών, τραγουδιστών και χορευτών, μετέφερε στους θεατές το ξεχωριστό αναλλοίωτο άρωμα της αρχόντισσας του Αιγαίου, δημιουργώντας μια αυθεντική παραδοσιακή ατμόσφαιρα, αντάξια της λαμπρής πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. 

«Γυρίσαμε πίσω στο χρόνο και ταξιδέψαμε στ΄όμορφο νησί, αγγίξαμε ένα πέλαγος σαν το Αιγαίο αστείρευτες αναμνήσεις απ΄ αυτό το μέρος που παράδεισο το έχουμε ονομάσει στα κατάβαθα μέρη της ψυχής μας και νιώσαμε γι΄άλλη μια φορά ευγνωμοσύνη για τον τόπο που μας γέννησε.»

Η έναρξη της παράστασης έγινε από την χορωδία «Νοστωδία» του Συλλόγου, ενώ τραγούδησαν επίσης οι γυναίκες της χορωδίας του Ομίλου Παραδοσιακών Αναζητήσεων (ΟΠΑ). Παραδοσιακοί χοροί όπως απτάλικος, μπάλος, τσάμικο, ζωναράδικος, θιακός, σιληβριανός, συρτός Μικράς Ασίας, αΐβαλιώτικα ζεμπέκικα, μικρασιάτικα τσιφτετέλια, κασάπικα και καρσιλαμάδες ήταν λίγοι μόνο από τους σκοπούς που απέδωσε αυθεντικά η ορχήστρα Επτάσημο, η οποία συνόδευσε την εξαιρετική παραδοσιακή φωνή της Σταυρούλα Δαλιάνη. Ο Μάνος Κουτσαγγελίδης ταξίδεψε το κοινό με το κανονάκι του ερμηνεύοντας με πάθος παραδοσιακούς σμυρναίικους σκοπούς, ενώ ο Δημήτρης Μπάκος με την γκάιντα και ο Γιάννης Γευγέλης στα κρουστά συμπλήρωναν ιδανικά την «αφήγηση». 

Οι χορευτές του Συλλόγου με χειροποίητες παραδοσιακές ενδυμασίες και με την καθοδήγηση του καταξιωμένου χοροδιδάσκαλου Κώστα Πιπίνη, βίωσαν και μετέφεραν στο κοινό το μήνυμα της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς μας και προκάλεσαν πολλές φορές ένα δυνατό και αυθόρμητο χειροκρότημα. 

Σε αυτή τη προσπάθεια του Συλλόγου να διατηρήσει τις αξίες και τις λαΐκές παραδόσεις της πατρίδας μας, στάθηκε ακόμα μια φορά αρωγός ο δήμος Πετρούπολης, με τον δήμαρχο Βαγγέλη Σίμο να χαιρετίζει το έργο του Συλλόγου, όπως επίσης την στήριξή της εξέφρασε και η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής με την παρουσία του προέδρου της Νεκτάριου Βακάλη.

Η προσπάθεια όσων δούλεψαν για το άρτιο αυτό αποτέλεσμα αλλά και η αγάπη με την οποία οι θεατές αγκάλιασαν αυτήν την προσπάθεια των Μυτιληνιών Πετρούπολης, αναδεικνύει τον Σύλλογο Μυτιληναίων Πετρούπολης "Ο Θεόφιλος" σε ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο στην Αττική και πρεσβευτή του λεσβιακού πολιτιστικού μεγαλείου.

«Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται για να εξουδετερώσουν τη φθορά…»


Οδυσσέας Ελύτης