Σύρος προσπάθησε να περάσει στην Τουρκία κολυμπώντας από την Μυτιλήνη

Περιστατικό ενδεικτικό της απόγνωσης που επικρατεί μεταξύ των χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου διαδραματίστηκε σήμερα στη Λέσβο.


Σύρος πρόσφυγας διεσώθη από το λιμενικό στην περιοχή της Κρατήγου, ενώ προσπαθούσε να περάσει κολυμπώντας στις τουρκικές ακτές.Σε κατάσταση κρίσης πανικού μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, απ όπου αναμένεται αύριο η έξοδός του.

Για περίπου δυόμισι μήνες ο πρόσφυγας από τη Συρία, είχε βρει καταφύγιο στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στις κατασκηνώσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ. Στο διάστημα αυτό έμαθε πως ο αδερφός του σκοτώθηκε στη Συρία γεγονός που τον συγκλόνισε και προκάλεσε την ψυχική του κατάρρευση. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο άνδρας προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του τις πρώτες μέρες μετά το άκουσμα του χαμού του αδερφού του.

Πρόσφατα επισκέφθηκε την Υπηρεσία Ασύλου στην Αθήνα, όπου έδωσε τη συνέντευξη για το αίτημά του. Χωρίς να έχει λεφτά και κάποιο δικό του στην Ελλάδα αποφάσισε να γυρίσει πίσω στο ΠΙΚΠΑ. Δυστυχώς στο ΠΙΚΠΑ όμως δεν υπήρχε πλέον η δυνατότητα να τον φιλοξενήσει άλλο και αυτό γιατί έχουν αυξηθεί τα περιστατικά ευάλωτων περιπτώσεων, όπως εξηγούν μέλη της δομής. Όταν κατάλαβε πως θα πρέπει να περιμένει για άγνωστο χρονικό διάστημα μέχρι να έχει κάποια εξέλιξη η υπόθεσή του ο Σύρος πρόσφυγας σε κατάσταση απελπισίας πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Τουρκία.

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική της απελπισίας που περιβάλλει εκατοντάδες πρόσφυγες. Η 16χρονη Αλίσσα από το Χαλέπι της Συρίας φιλοξενείται στον Καρά Τεπέ μαζί με τον άντρα της και είχε υποβάλει αίτημα για επανένωση με την οικογένειά της που βρίσκεται στη Γερμανία. Πριν μία εβδομάδα πήγε στην Αθήνα και μετά από την αρνητική απάντηση της υπηρεσίας ξαναγύρισε στη Λέσβο.

“Δεν δέχτηκαν το αίτημά μας να πάμε στη Γερμανία, όπου βρίσκεται η θεία μου. Μας είπαν ότι υπάρχει πιθανότητα να μας γυρίσουν στην Τουρκία. Περιμέναμε πάνω από δύο μήνες και ελπίζαμε ότι θα φεύγαμε από την Ελλάδα. Πλέον δεν έχουμε καμία ελπίδα. Ας μας γυρίσουν πίσω στη Συρία. Καλύτερα να είμαστε εκεί και να πεθαίνουμε παρά να ζούμε αυτόν τον εφιάλτη” είπε στην ΕΡΤ η 16χρονη Αλίσσα.


Πηγη : ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ/ Ηλίας Μαραβάς