Συνεχίζονται οι κλοπές καταστημάτων και κατοικιών από μετανάστες στην Μόρια-Προτάσεις του Χ. Αθανασίου

Συνεχίζονται παρά τις συνεχής συνελεύσεις των κάτοικων οι κλοπές και παραβιάσεις κατοικιών και καταστημάτων της Μοριας από μετανάστες.


Χθες (05-06-2016) το μεσημέρι, συνελήφθη στη Μόρια της Λέσβου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, ένας 22χρονος υπήκοος Αφγανιστάν,  σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, χθες τα ξημερώματα, ο 22χρονος μπήκε σε οικία 23χρονου ημεδαπού στην παραπάνω περιοχή, παραβιάζοντας την είσοδό της και αφαίρεσε ένα κόσμημα αξίας 100 ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Χθες (05-06-2016)  το απόγευμα, συνελήφθησαν στη Μόρια της Λέσβου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, δύο (2) υπήκοοι Αλγερίας ηλικίας 25 και 33 ετών,  σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, χθες το πρωί, οι δύο συλληφθέντες, από κοινού με έναν ακόμη συνεργό τους αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, εισήλθαν σε κατάστημα στην παραπάνω περιοχή, εκμεταλλευόμενοι την προσωρινή απομάκρυνση του ιδιοκτήτη  από αυτό και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 140 ευρώ, καθώς και 15 συσκευασίες τσιγάρων και καπνού.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Προτάσεις από τον βουλευτή Ν. Λέσβου της Ν.Δ Χαράλαμπο Αθανασίου

Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια επισκέφθηκε, την Παρασκευή 3 Ιουνίου, ο βουλευτής Ν. Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευστράτιο Καραγεωργίου καθώς και μέλη της τοπικής οργάνωσης. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διαπιστώσει ο ίδιος προσωπικά το μέγεθος του προβλήματος και τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο, μετά και τα τελευταία γεγονότα της 1ης Ιουνίου που οδήγησαν στην προσωρινή εκκένωση του Κέντρου και τον τραυματισμό αστυνομικών και μεταναστών. Σε ένα χώρο που αρχικά είχε σχεδιασθεί για την προσωρινή φιλοξενία 550 ατόμων, έως ότου ολοκληρωθεί η καταγραφή τους και μεταφερθούν σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, σήμερα έχουν εγκλωβιστεί επί μήνες πάνω από 3.000 άνθρωποι.

Εν συνεχεία, ο βουλευτής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας κ. Νικόλαο Τρακέλλη και μέλη του τοπικού συμβουλίου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αλλεπάλληλα περιστατικά παραβατικότητας των μεταναστών, που έχουν ταλαιπωρήσει τους κατοίκους της γύρω περιοχής και από κοινού να συντονίσουν τις δράσεις τους προς την εξεύρεση λύσης.

Την επομένη το απόγευμα (Σάββατο 04 Ιουνίου), συμμετείχε σε Ανοιχτή Συνέλευση στο αίθριο χώρο του Δημοτικού Καταστήματος Μόριας, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, ο βουλευτής του Συ.Ριζ.Α κ. Γιώργος Πάλλης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρύσανθος Αργυρίου, ο κ. Παύλος Μιχαλακέλλης ως εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Ο κ. Αθανασίου αφού άκουσε προσεκτικά τα σοβαρά παράπονα των κατοίκων της Μόριας, δικαιολόγησε απόλυτα την αγανάκτησή τους αφού βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και το αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας τους να ξεθωριάζει. Ακολούθως, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις πολιτικές των ανοιχτών συνόρων που υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια και που οδήγησαν στις αθρόες εισροές των μεταναστών – προσφύγων στη χώρα μας διαμέσου και του νησιού μας, και καυτηρίασε τις μετέπειτα πολιτικές που ευθύνονται για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στο νησί μας εδώ και μήνες, για την εξαθλίωση και ώθησή τους σε παραβατικές πράξεις.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις λύσεις που προτείνει ως βουλευτής αλλά και ως πολίτης, επισημαίνοντας πως πλέον δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις και πως όλοι μαζί πρέπει να προτάξουμε το συμφέρον του τόπου. Οι προτάσεις του έτυχαν της πλήρους αποδοχής όλων των παρευρισκόμενων και περιελήφθησαν σε σχετικό ψήφισμα που εκδόθηκε.

Τέλος, συμφωνήθηκε η άμεση έναρξη εργασιών (από τη Δευτέρα 06/06/2016) του Δήμου και της Περιφέρειας στην περιοχή του Κέντρου της Μόριας, ώστε να προληφθούν κάποιες πιθανές ζημιές που μπορεί να προκληθούν ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου η οποία ξεκίνησε με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Μετάβαση συνεργείων, με την επίβλεψη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα των λυμάτων του Κέντρου τα οποία αναβλύζουν στα γύρω ελαιοκτήματα, στους χειμάρρους και στα ρέματα, ενώ ήδη αυτά έχουν προκαλέσει τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.


2. Αποψίλωση της γύρω περιοχής από συνεργεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε επέκταση πυρκαγιάς σε παρακείμενα κτήματα ή και στον οικισμό, καθώς και ψεκασμός για τα κουνούπια τα οποία είναι πιθανόν να αποτελέσουν φορείς μετάδοσης επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους μετανάστες.