Κοινωφελής Εργασία στους Δήμους: ΟΛΑ όσα θέλετε να ξέρετε!

Στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη ανέργων στα νέα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, που θα υλοποιηθούν σε 17 Δήμους της Χώρας, θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας.


Η πρόσκληση που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) αφορά στον πρώτο κύκλο προσλήψεων 3.737 ανέργων, από τους συνολικά 6.918 που θα προσληφθούν στους 17 Δήμους.

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα είναι 8μηνης διάρκειας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, όπως κατοχυρώθηκαν έπειτα από νομοθετική πρωτοβουλία της Αν. Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ηλικίας έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ(ακαθάριστες αποδοχές 732,54).

Οι ωφελούμενοι, θα απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία βάση, εκτός Κυριακής και νυχτερινών βαρδιών.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η αίτηση θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, σε ημερομηνία που θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα έχουν ενταχθεί όλοι οι Δήμοι της Xώρας.

Δήλωση Αν. Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου

«Η υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων στην προσπάθεια επανένταξης τους στην αγορά εργασίας αποτελεί τον κεντρικό στόχο των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.
Ο νέος τρόπος υλοποίησης της κοινωφελούς εργασίας είναι αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απασχόλησης.

Ως γνωστόν, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, θεωρούνταν μέχρι πρότινος από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως παθητικές πολιτικές. Όμως σε μια χώρα, όπως η δική μας, όπου οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 75% του συνόλου των άνεργων, η παροχή μισθωτής εργασίας συνιστά ένα πρώτο βήμα επανεργοποίησης του ανέργου και επανασύνδεσης τους με την αγορά εργασίας. 

Μάλιστα, αυτό το βήμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και δίνει το παράδειγμα στην απορρυθμισμένη αγορά εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα θα αμείβονται ανελλιπώς κάθε μήνα, έχοντας πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται, στα χρόνια της κρίσης, με καθυστέρηση 3 έως 12 μήνες».  

Οι 17 Δήμοι

Οι 17 Δήμοι της Α’ φάσης της νέας γενιάς Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας είναι οι κάτωθι: 

Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Αγρίνιου, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Άργους - Μυκηνών, Αρταίων, Ασπροπύργου, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορδελιού-  Εύοσμου, Κορινθίων, Παιονίας, Παύλου Μελά, Περάματος, Σαλαμίνος, Σιντικής, Φυλής.

Στόχος: Η επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας

Η υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων στην προσπάθεια επανένταξης τους στην αγορά εργασίας αποτελεί τον κεντρικό στόχο των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. 
Στην Ελλάδα 7 στους 10 ανέργους είναι μακροχρόνια άνεργοι. 

Η διόγκωση της μακροχρόνιας ανεργίας τροφοδοτεί την αποθάρρυνση των ανέργων και την  επακόλουθη έξοδο τους από το εργατικό δυναμικό.

Έχει διαπιστωθεί ότι, περίπου το μισό της ροής από την απασχόληση προς την ανεργία και την μακροχρόνια ανεργία μεταφράζεται σε έξοδο από το εργατικό δυναμικό, διότι: (α) ο μακροχρόνια άνεργος παραιτείται από τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας και (β) διότι οι πιθανότητες πρόσληψης ενός ανέργου από μία επιχείρηση μειώνονται όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του εκτός εργασίας. 

Πέραν των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί η μακροχρόνια ανεργία στο ίδιο τον άνεργο, η υπερσυγκέντρωση μακροχρόνια ανέργων οδηγεί παράλληλα σε μαρασμό την τοπική οικονομία και στην επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών.

Η νέα γενιά προγραμμάτων αποσκοπεί στην υποστήριξη της  διαδικασίας επαναφοράς του ανέργου στον χώρο της εργασίας, συνδυάζοντας την αναβάθμιση του γνωστικού του επιπέδου με την προσφορά μιας θέσης εργασίας για 8 μήνες, σε μετρήσιμα κοινωφελή έργα για την τοπική κοινωνία.

Καινοτομίες του Προγράμματος

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα απασχολούνται σε έργα και υπηρεσίες, που για πρώτη φορά προσδιορίζονται από τους Δήμους εξαρχής, θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται σε κάθε στάδιο υλοποίησης τους.

Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι η εργασία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα θα παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα και δε θα γίνονται προσλήψεις απλώς και μόνο για την κάλυψη πάγιων αναγκών των Δήμων.

Τα έργα εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Περιβαλλοντικές βελτιώσεις (μικρά έργα προστασίας από πυρκαγιά, βελτίωση στη συλλογή και ανακύκλωση απορριμμάτων, συντήρηση πρασίνου πεζοδρομίων και νησίδων, συντήρηση κήπων και αλσών, φύλαξη δασών και κοινοχρήστων χώρων).

Έργα βελτίωσης και συντήρησης οδοποιίας (ασφαλτοστρώσεις, πλακοστρώσεις πλατειών και δρόμων, μικρά έργα προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια, όπως ράμπες για ΑΜΕΑ, επιδιόρθωση  σκαλοπατιών κ.λπ.).

Υποδομές κοινής ωφέλειας(πάρκα, αθλητικά κέντρα, ελεύθεροι χώροι).

Συντήρηση και αναδιαμόρφωση κτηριακών κοινωνικών υποδομών (μικροεπισκευές σε κέντρα υγείας, στις κοινωνικές δομές των Δήμων επισκευές, χρωματισμοί σε σχολεία  και συναφείς υποδομές).

Ενίσχυση του έργου των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων (πρόβλεψη για την υποστήριξη της παιδικής ηλικίας, μέσα από τη δημιουργική απασχόληση ιδιαιτέρως δε, για τις μετασχολικές ώρες, τα Σάββατα, και τις καλοκαιρινές διακοπές, βρεφονηπιοκόμοι για την ημερήσια φύλαξη των παιδιών όσων εργάζονται στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς, ενισχυτική διδασκαλία για παιδιά και προγράμματα αναλφαβητισμού για ενήλικες).

Επιπλέον, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προχώρησαν στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού με την επωνυμία «Λογαριασμός ενίσχυσης ειδικών προγραμμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης», με σκοπό την επιχορήγηση Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου αυτών, για την υλοποίηση έργων/εργασιών μικρής κλίμακας, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Επισημαίνεται ότι, ο Ειδικός αυτός λογαριασμός θα καλύπτει μέρος των αναγκών των Δήμων σε υλικά, μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων, μηχανήματα, που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων τους.

Για πρώτη φορά, τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας δίνουν τη δυνατότητα στον άνεργο να βελτιώσει το βιογραφικό του, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνατότητες επανένταξής του στην αγορά εργασίας μετά το τέλος του προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, εφόσον το επιθυμεί ο άνεργος, κατάρτιση στην «Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας» (ΤΠΕ) και σεμινάρια με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες από τον ΟΑΕΔ.

Η κατάρτιση των ανέργων θα συνοδεύεται από πιστοποίηση

Εφόσον οι ωφελούμενοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν το παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η κατάρτιση/επιμόρφωση θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας. Συνεπώς, οι ωφελούμενοι που θα συμμετάσχουν στη Δράση της Κατάρτισης θα απασχολούνται τέσσερις (4) ημέρες την εβδομάδα και θα καταρτίζονται μία (1) ημέρα την εβδομάδα.

Στην περίπτωση που κάποιος ωφελούμενος δεν επιλέξει να παρακολουθήσει το παραπάνω πρόγραμμα Κατάρτισης, θα εργάζεται και τις πέντε (5) ημέρες της εβδομάδας.
Συμβουλευτική

Ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει δύο συμβουλευτικές στους ωφελούμενους του Προγράμματος, κατά την είσοδο και την έξοδο σε αυτό.

Η Δράση της Συμβουλευτικής είναι υποχρεωτική για όλους τους ωφελούμενους του Προγράμματος και χωρίζεται σε δύο μέρη:

- Η πρώτη Συμβουλευτική είναι ατομική και πραγματοποιείται κατά την έναρξη του Προγράμματος. Κατά τη διάρκεια αυτής γίνεται επικαιροποίηση του Ατομικού Σχεδίου Δράσης (ΑΣΔ) κάθε ωφελούμενου, ενώ σε αυτή την πρώτη Συμβουλευτική ο ωφελούμενος δηλώνει αν επιθυμεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των τυπικών προσόντων που προβλέπεται από το Πρόγραμμα. Η δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα Κατάρτισης, η οποία γίνεται σε αυτή τη φάση, αποτελεί οριστική επιλογή και δεν μπορεί να αλλάξει.

- Η δεύτερη Συμβουλευτική πραγματοποιείται στο τέλος του Προγράμματος και αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό-επαναπροσανατολισμό των συμμετεχόντων. Ο ωφελούμενος επιστρέφει στον ΟΑΕΔ της περιοχής του και επισκέπτεται ξανά τον εργασιακό σύμβουλο, με τον οποίο επικαιροποιεί εκ νέου το Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) του με τις νέες δεξιότητες που απέκτησε κατά τη διάρκεια του προγράμματος Κατάρτισης.

Κατάρτιση

Η Δράση της Κατάρτισης είναι προαιρετική.

Ξεκινά μετά το δεύτερο μήνα υλοποίησης του Προγράμματος και περιλαμβάνει το ακόλουθο εκπαιδευτικό αντικείμενο:

Πρόγραμμα Κατάρτισης στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διάρκειας 120 ωρών και περιλαμβάνει τρία επίπεδα γνώσεων: στοιχειώδεις, βασικές, προχωρημένες. Οι ωφελούμενοι που θα επιλέξουν να το παρακολουθήσουν θα συμμετάσχουν, μετά το πέρας του, σε εξετάσεις πιστοποίησης στις γνώσεις και δεξιότητες Πληροφορικής. 


Πηγη epolli.gr