Η τοποθέτηση της Αγλαΐας Κυρίτση για ΑΕΝΑΛ και για την παραλαβή μελέτης ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΘΕΡΜΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Τοποθέτηση Αγλαΐας Κυρίτση στο Π.Σ. στις 8/6/2016  για ΑΕΝΑΛ και παραλαβή μελέτης ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΘΕΡΜΗΣ ΛΗΜΝΟΥ


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Η τοποθέτηση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη κ. Αργυρίου ήταν μια πολύ καλή, ενημερωτική εισήγηση για το πώς εξελίχθηκε νομικά η υπόθεση της ΑΕΝΑΛ και σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα. Μια υπόθεση που ταλανίζει περισσότερο από 6 χρόνια, εργαζόμενους, παραγωγούς και προμηθευτές, οικονομικά αλλά και ουσιαστικά, και αναφέρομαι στον τομέα της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης. 

Ήταν, επαναλαμβάνω μια πολύ καλή εισήγηση η οποία προδίκαζε, όμως, τι ακριβώς θα συζητούσαμε σήμερα για την ΑΕΝΑΛ και το LESVOS SHOP και σε ποια κατεύθυνση. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη. Για άλλη μια φορά το μείζον αυτό θέμα για τη Λέσβο και τους πολίτες της δεν θα κουβεντιαστεί επί της ουσίας, αλλά  διαδικαστικά, επιφανειακά, διεκπεραιωτικά, παρατείνοντας για ακόμη δυο χρόνια το καθεστώς που επικρατεί έως σήμερα, παρατείνοντας παράλληλα την αγωνία των ανθρώπων που εργάζονταν και παρήγαγαν, χωρίς να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους που οδήγησαν τα πράγματα ως εδώ – και δεν εννοώ φυσικά να μετατρέψουμε την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου σε αίθουσα δικαστηρίου-  αλλά για να ειπωθούν τα πράγματα επί τον τύπον των ήλων. 

Και σας ρωτώ:

- Δεν θα έπρεπε να είχαν κληθεί για την πλήρη ενημέρωσή μας τα πλέον αρμόδια πρόσωπα που ευθύνονται αλλά και όσοι διεκδικούν; Προσκλήθηκε ο κ. Βογιατζής; Προσκλήθηκε ο κ. Διακορώνας; Εκπρόσωποι των εργαζομένων, των παραγωγών, των γυναικείων συνεταιρισμών, των προμηθευτών;

- Ποια η σχέση του LESVOS SHOP της ΑΕΝΑΛ -και η νομική και η ουσιαστική;

- Ποια είναι τα ακριβή οικονομικά στοιχεία; Σε πόσους συνεταιρισμούς χρωστάνε; Σε πόσους εργαζόμενους; Σε πόσους προμηθευτές;

- Γιατί ενώ γνωρίζουμε ότι από το 2009 υπάρχει άνοιγμα δεν κινήθηκαν οι διαδικασίες κλεισίματος ή πτώχευσης;

- Γιατί ενώ η απόφαση να τεθούν σε εκκαθάριση πάρθηκε στις 12/72011 φτάσαμε στις 27/5/2013 για να ορισθούν εκκαθαριστές;

- Υπάρχει κάποιο πόρισμα των ορκωτών λογιστών, των εκκαθαριστών κι αν ναι πού είναι; Γιατί δημοσιεύματα στις 15/5/2011 αναφέρουν ότι υπάρχει πόρισμα…

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα προκύπτουν και ζητούν απαντήσεις. Και θα έπρεπε σήμερα να υπήρχαν απαντήσεις εάν και αυτή η περιφερειακή αρχή , ύστερα από δυο χρόνια θητείας, ήθελε να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο. 

Πριν λοιπόν συζητήσουμε για τη δίχρονη παράταση του έργου των  εκκαθαριστών που εισηγείστε, θα πρέπει το σώμα να έχει μια σαφή εικόνα της κατάστασης και επιμένουμε σε αυτό. Δεν είναι δυνατόν το Π.Σ. να μαθαίνει από δημοσιεύματα και φήμες τα δεδομένα. Έχουν περάσει 5 ολόκληρα χρόνια και ξαναγυρίζουμε στο 2011.

Ο πρώην περιφερειάρχης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης είναι εδώ. Και επιτρέψτε μου να πω ότι με εξέπληξε, η ευκολία με την οποία είπε στην τοποθέτηση του ότι «εγώ θέλω να πληρωθούν οι εργαζόμενοι...». Και δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουμε, αλλά γιατί επί θητείας του το θέμα έμεινε κυριολεκτικά στον αέρα; Γιατί δεν πήρε την οδό της λύσης; Μήπως οφείλεται σε ολιγωρία ή επανάπαυση; 

Η κ. Νικολάρα με γραπτή ερώτησή της τον Απρίλιο ζήτησε αναλυτική ενημέρωση. Και ζήτησε αναλυτική ενημέρωση όχι για τα διαδικαστικά ζητήματα μεταξύ περιφέρειας και εκκαθαριστών αλλά για τα χρέη των 2 εταιρειών, τα ανοίγματα τους για πιθανές δικαστικές αποφάσεις από εργαζόμενους και προμηθευτές κ.λπ.

Αυτό επιτρέψτε μου να πω σημαίνει ότι η Περιφερειακή Αρχή πριν από την παράταση και πριν τη διεξαγωγή του μειοδοτικού διαγωνισμού για τον ορισμό νέων εκκαθαριστών, θα έπρεπε στοιχειωδώς να έχει μια εικόνα στα χέρια της και να μας την παρουσιάσει επίσημα.

Δηλαδή, σήμερα κ. Καλογήρου και κ. Αργυρίου, αν υποθέσουμε ότι αναλάβουν οι επόμενοι εκκαθαριστές και τελειώσουμε με αυτήν την οδύσσεια, μπορείτε να μας πείτε τι θα στοιχίσει, ως τάξη μεγέθους, η λύση και η εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ και του LESVOS SHOP;

Και προφανώς δεν ζητάει κανείς τα ακριβή ποσά, αλλά μια τάξη μεγέθους. Κι εσείς κ. Καλογήρου και ο κ.Γιακαλής θα έπρεπε να την είχατε προσεγγίσει. Πολύ περισσότερο σήμερα, που τα οικονομικά της Περιφέρειας είναι σε δύσκολη κατάσταση... 

Με τους εργαζόμενους τι γίνεται 5 χρόνια μετά; Πόσα λεφτά τους οφείλονται; Πόσα οφείλονται στους γυναικείους συνεταιρισμούς; Μπορεί κάποιος να μας δώσει μια εικόνα;

Και προσέξτε τώρα… Φτάνουμε 5 χρόνια μετά και συνολικά 7 εάν δοθεί η δίχρονη παράταση, και ενώ η πτωχευτική νομοθεσία έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της αποικίας-Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται μετά τις τράπεζες και το δημόσιο, που σημαίνει ότι μπορεί τελικά και να μην αποζημιωθούν.

Τα ζητήματα λοιπόν για μας είναι αυτά, χωρίς αντιδικίες και συνδικαλισμούς... 

Προφανώς και ως παράταξη συμφωνούμε να πληρωθούν άμεσα τα χρέη προς όλους τους συνεταιρισμούς που επλήγησαν από αυτή την αθέλητη ή ηθελημένη –ο σωστός έλεγχος θα δείξει- κωλυσιεργία. Προφανώς και ως παράταξη θα αγωνιστούμε για να εξοφληθούν άμεσα και όλοι οι εργαζόμενοι.

Τέλος, προτείνουμε το μείζον αυτό θέμα να επανέλθει σε νέο Π.Σ. για μια επι της ουσίας και όχι τυπική-διαδικαστική συζήτηση.

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ: ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΘΕΡΜΗΣ -ΛΗΜΝΟΣ 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 
το θέμα επιτρέψτε μου να πω δεν είναι η έγκριση των 7 χιλιάδων ευρώ για το έργο και η απόφαση του Π.Σ για την παραλαβή της μελέτης από την αντίστοιχης αρμοδιότητας γεωλόγο της Περιφέρειας. 

Το θέμα για μας είναι η παραχώρηση των ακινήτων του δημοσίου στο νέο υπερ-ταμείο στο οποίο εξ όσων γνωρίζουμε εντάσσονται και παραχωρούνται και τα ακίνητα της Τ.Α. καθώς και οι ιαματικές πηγές, οι οποίες ορίζονται ως δημόσια περιουσία. Γι’ αυτό και καταθέσαμε έγγραφη ερώτηση προς τον Πρόεδρο του Π.Σ και ζητάμε να μας απαντήσει εγγράφως ποια είναι τα ακίνητα του δημοσίου στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειάς μας και εντάσσονται στο νέο υπερ-ταμείο. 

Σας έχω ήδη προωθήσει την ερώτηση της παράταξής μας και σας παρακαλώ να την επισυνάψετε στην τοποθέτησή μου.

Αίτημα για συζήτηση στο Π.Σ. του θέματος
των ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται στα νησιά μας
και περνούν στο υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων


8 Ιουνίου 2016

Προς: Πρόεδρο Π.Σ. Βορείου Αιγαίου, Δημοσθένη Χατζηγιάννη
Κοιν/ση: Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου

Αξιότιμε κ. πρόεδρε,

Όπως θα γνωρίζετε, πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή νόμος για την υπαγωγή όλης της δημόσιας περιουσίας στο νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο οποίος εύλογα έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Με την παρούσα επιστολή-αίτημα σας ζητάμε να τεθεί προ ημερησίας διατάξεως στη συνεδρίαση του Π.Σ. Βορείου Αιγαίου, της Τετάρτης, 8 Ιουνίου 2016, το θέμα των ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και περνούν στο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων ή να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ κατά την οποία η Περιφερειακή αρχή θα μας δώσει τον πλήρη κατάλογο των ακινήτων του δημοσίου που βρίσκονται στα νησιά μας και περνάνε στο νέο υπερ-ταμείο.

Είναι μείζονος σημασίας να γνωρίζει το Π.Σ. και κυρίως ο λαός του Βορείου Αιγαίου αναλυτικά ποια ακίνητα παραχωρούνται προς «αξιοποίηση».

Το θέμα είναι από κάθε άποψη εξαιρετικά σημαντικό και επιβάλλεται η έκτακτη συζήτησή του, στην οποία πρώτον θα ενημερωθούμε, δεύτερον θα συζητήσουμε αναλυτικά τις συνέπειες της σχεδιαζόμενης εκποίησης και τρίτον θα πάρουμε απόφαση με την οποία θα δεσμευόμαστε ως Περιφερειακό Συμβούλιο για την άσκηση όλων των δυνατών πιέσεων, ώστε να μην προχωρήσει η επικίνδυνη και για το Βόρειο Αιγαίο εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Με τιμή


Αγλαΐα Κυρίτση, επικεφαλής
της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή