Ενημέρωση του Αγροτικού Σύλλογου Ανεμώτιας για τον εμβολιασμό «βρουκέλλωσης»

Με αφορμή το δελτίο εμβολιασμού για τη νόσο «βρουκέλλωσης» που απαραίτητα πρέπει να προσκομίσουν οι κτηνοτρόφοι- όπως τους ζητήθηκε από Γαλακτοκομική εταιρία του νησιού- ο Αγροτικός Σύλλογος Ανεμώτιας σημειώνει τα κάτωθει:


Η νόσος βρουκέλλωσης ή αλλιώς μελιταίος πυρετός θεωρείται ως η σημαντικότερη ζωοανθρωπονόσος. Το μικρόβιο μεταδίδεται κυρίως με κατανάλωση μολυσμένων ζωικών προϊόντων, με άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα και σπανιότερα από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της βρουκέλλωσης των ζώων είναι η κατάρτιση και η εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της νόσου. Ενώ δίνεται και προσοχή και σε προληπτικά μέτρα προστασίας. Εμβολιασμοί πραγματοποιούνται και στο νησί μας όπου για χρόνια εχει να αναφερθεί κρούσμα.

Το ζήτημα που προκύπτει εξ αιτίας αυτής της υποχρέωσης είναι το εξής: Η υποστελέχωση και υποβάθμιση των δημόσιων κτηνιατρείων τα τελευταία χρόνια οδηγεί σε ολοένα οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων. Καθώς ταυτόχρονα με την απαξίωση των δημόσιων κτηνιατρικών μονάδων θεσμοθετούνται υποχρεώσεις συμβάσεων μεταξύ κτηνοτρόφων με ιδιώτες κτηνιάτρους. Μια τέτοια αναπόφευκτη υποχρέωση είναι το μητρώο ιδιωτών κτηνιάτρων που δημιούργησε το νέο θεσμό του «κτηνιάτρου εκτροφής». Όπως ψηφίστηκε στη Βουλή και προώθησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πρόσφατα η νεοσύστατη Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου της οποίας μέλος είναι και ο Σύλλογος μας ανέδειξε και αυτό το θέμα. Σε επίσκεψη/ διαμαρτυρία στην Περιφέρεια τον Απρίλιο, διεκδίκησε/ πρότεινε μεταξύ των άλλων: Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο αγροτικός κόσμος του νησιού μας πρέπει να δυναμώσει με τη συμμετοχή του, τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία και να απαιτήσει τα έξοδα για ζωονόσους να καλύπτονται αποκλειστικά από το κράτος. Επειδή μόνο ο μαζικός και οργανωμένος αγώνας μπορεί να δώσει αξιοπρεπή προοπτική στην παραμονή όλων μας στον αγροτικό κλάδο. Καλύτερα όλοι μαζί παρά καθένας ξεχωριστά.

Δ.Σ  Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας
Ανεμώτια 3/6/2016