Ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου για το μεταναστευτικό…και τους συκοφάντες- Ανακοίνωση χωρίς ουσία όμως

Ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου

Θέλουμε να διαψεύσουμε το όργιο φημών εκπορευόμενο από συγκεκριμένα κέντρα, από ανεύθυνους, μικρόψυχους, ιδιοτελείς και ποταπούς συκοφάντες που στόχο έχουν να πλήξουν τη Δημοτική Αρχή και να ξεσηκώσουν τις τοπικές κοινωνίες, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή τους η ενέργεια. Η δοκιμή του σχεδίου σε πρώτη φάση ξεκίνησε στη Μόρια και σήμερα αυτή η φημολογία για δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας ή ακόμα και μεταφορά μεταναστών από άλλες περιοχές της Ελλάδος και την Τουρκία, υπάρχει σε κάθε γωνιά του νησιού μας.  Δε γνωρίζουμε αν οι ενέργειες αυτές βασίζονται μόνο στην ανευθυνότητα την εμπάθεια και το φθόνο των εμπνευστών τους ή αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο που στρέφεται ευθέως κατά της κοινωνίας μας. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Πέραν της κοινωνικής συνοχής πλήττεται η οικονομία τους νησιού μας, ο τουρισμός και δημιουργούνται εθνικοί κίνδυνοι.

Η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή σήκωσε το βάρος της ευθύνης αντιμετώπισης ενός πανευρωπαϊκού προβλήματος αναλαμβάνοντας ευθύνες και αρμοδιότητες που δεν της αναλογούν, επειδή άλλοι δεν τόλμησαν. Στέκεται στο ύψος των περιστάσεων με ψυχραιμία, στρατηγική και νηφαλιότητα και ήταν αυτή η οποία διεθνοποίησε το πρόβλημα και έθεσε την Ευρώπη προ των ευθυνών της, που επεσήμανε ότι είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο πρέπει να διαχειριστεί όλη η Ευρώπη, που πρότεινε ότι η διαχείριση των προσφυγικών ροών θα πρέπει να γίνεται στην Τουρκία. Ήταν αυτή που αντέδρασε στη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας σε ότι αφορά την κατασκευή στα νησιά μας κέντρων κράτησης και τον αποκλεισμό των προσφύγων σε αυτά,  που τόνισε ότι η Λέσβος όπως και η Ελλάδα πρέπει να προστατευθούν και να μην μετατραπούν σε θύματα  υλοποίησης υποχθόνιων σχεδιασμών.

Καλούμε λοιπόν τους συμπολίτες μας να απομονώσουν και να καταγγείλουν τους υπονομευτές της κοινωνικής συνοχής. Να μην υποκύψουν στο φόβο και να γνωρίζουν ότι θα είμαστε εκεί για να δώσουμε τις απαντήσεις, να ακυρώσουμε τα όποια σχέδιά και να κοιτάξουμε κατάματα τους συκοφάντες που κρύβονται στις σκιές. Δε θα διστάσουμε να στραφούμε εναντίον τους δια της νομικής ή και διοικητικής οδού, εφόσον πρόκειται για ένστολους, όπως έχουμε κάνει ήδη κατά ενός εξ αυτών. Θα είμαστε σκληροί και αμείλικτοι όχι επειδή μας αγγίζουν προσωπικά οι συκοφαντίες τους αλλά γιατί δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να βλάψει τους κατοίκους του νησιού μας.

 Επιτέλους καλούμε όλους τους πολιτικούς παράγοντες του νησιού να τολμήσουν να βγουν μπροστά και να αναλάβουν τις ευθύνες τους καταγγέλλοντας ανοιχτά αυτές τις πρακτικές. Ήρθε η ώρα να σταματήσουν να κρύβονται -όσοι κρύβονται- και να αναλάβουν ευθύνες τιμώντας το αξίωμα που τους εμπιστεύθηκαν οι συμπολίτες μας.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι όχι μόνο δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξει νέο κέντρο κράτησης στο νησί αλλά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να κλείσει και αυτό που ήδη υπάρχει.

Το νησί της Λέσβου, ήταν και θα παραμείνει το νησί της ειρήνης, της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων αξιών και δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε έναν απέραντο χώρο αποθήκευσης ανθρώπινων ψυχών.