Στην Πανυγειονομική Απεργία στις 8 Ιουνίου οι Γιατροί του ΕΣΥ Λέσβου

Συμμετέχουμε στην Πανυγειονομική Απεργία στις 8 Ιουνίου και στην παράσταση διαμαρτυρίας στον Υπουργό Υγείας, στις 10 Ιουνίου


Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης, κυρίως λόγω της οικονομικής ασφυξίας και των μεγάλων ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού.

Η ολοκλήρωση της ψήφισης των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου, που περιελάμβαναν την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, την φοροεπιδρομή στα φτωχά λαϊκά στρώματα, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και την επιβολή αυτόματου «κόφτη» στις δαπάνες, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, όπου δεν υπάρχει ελπίδα για ουσιαστική βελτίωση της δημόσιας περίθαλψης.

Η οικονομική ασφυξία αποτυπώνεται στη ακόμα μεγαλύτερη μείωση των λειτουργικών δαπανών για όλα τα νοσοκομεία της χώρας από το 1,3δισ. € το 2015, στο 1,15δισ. € το 2016. Πιο συγκεκριμένα η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης μειώθηκε από τα 10,9 εκατ.€ το 2015, στα 9 εκατ. € το 2016 (με δυνατότητα προσαύξησης στα 9, 9 €). Οι δαπάνες για φάρμακα του Νοσοκομείου μειώθηκαν από τα 5,5 εκατ. € το 2015 στα 2,9 εκατ. € το 2016 (με δυνατότητα προσαύξησης στα 3,2 εκατ. €). Το πρώτο αποτέλεσμα των περικοπών είναι η απόλυση 3 ιατρών (1 παθολόγου, 1 πνευμονολόγου και 1 ψυχιάτρου), που είχαν προσληφθεί με μπλοκάκι και εργάζονταν στο Βοστάνειο μέχρι τέλους Μαΐου, των οποίων η σύμβαση είχε ανανεωθεί πριν 2 μήνες! Ένας καρδιολόγος πρόκειται να απολυθεί τον Ιούλιο και ένας ογκολόγος σε λίγους μήνες. Οι ιατροί αυτοί είναι απολύτως απαραίτητοι για την ασφαλή εφημέρευση και λειτουργία του Νοσοκομείου. Απλήρωτες παραμένουν οι οφειλόμενες εφημερίες του 2012, οι πρόσθετες εφημερίες που έχουν εκτελεστεί στο Βοστάνειο από τον Ιούλιο του 2015 και οι τακτικές εφημερίες των Κ.Υ. και της Μ.Υ. – ΠΕΔΥ Μυτιλήνης του Δεκεμβρίου του 2015. Με μια πρωτοφανή και απαράδεκτη κίνηση η Διοίκηση επιβάλει χαράτσι 30 – 40€ για κάθε ψηφιακή μαστογραφία που εκτελεί σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, για να αντισταθμίσει την ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Οι 5 θέσεις γιατρών επί θητεία που προκηρύχθηκαν, δεν αρκούν να καλύψουν τις πολλαπλάσιες ανάγκες που υπάρχουν στο Βοστάνειο, στα Κ.Υ. και στη Μ.Υ. – ΠΕΔΥ Μυτιλήνης. Σε 26 ανέρχονται οι κενές θέσεις ιατρών από τις 95 προβλεπόμενες στον οργανισμό του Βοστανείου. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου ζητά να προκηρυχθούν άμεσα ακόμα 4 θέσεις (2 νευροχειρουργών και 2 αναισθησιολόγων) και να προστεθούν 10 οργανικές θέσεις στον απαρχαιωμένο οργανισμό. Αντίστοιχα κενά γενικών ιατρών ή παθολόγων, παιδιάτρων κτλ. υπάρχουν στα Κ.Υ. και τη Μ.Υ. – Π.Ε.Δ.Υ. Μυτιλήνης, όπου καμιά θέση ιατρού δεν προκηρύχθηκε. Επίσης μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν σε αγροτικούς και ειδικευόμενους ιατρούς που εξαναγκάζονται σε μετανάστευση, βιώνοντας το σημερινό επαγγελματικό και επιστημονικό αδιέξοδο. Το πάγωμα της εξέλιξης των γιατρών του ΕΣΥ για 2 χρόνια και η εξαίρεση από την δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με το παλιό σύστημα, όπως οι στρατιωτικοί και οι εκπαιδευτικοί δείχνουν την κυβερνητική αδιαφορία για μας.

Οι ελλείψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού (οδηγών ασθενοφόρου, διοικητικών, εργαζομένων στη φύλαξη και την καθαριότητα κτλ) έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση και δυσλειτουργία αρκετές υπηρεσίες στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια περίθαλψη. Οι μεγάλες ελλείψεις ιατρών και προσωπικού δεν μπορούν να καλυφθούν με αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών, με ιδιωτικούς εργολάβους, με «ωφελούμενους» πενταμηνίτες, με επικουρικό προσωπικό, με μπλοκάκια και μέσω του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο χώρος της δημόσιας περίθαλψης έχει εξελιχθεί σε χώρο εφαρμογής όλων των «ελαστικών σχέσεων εργασίας» εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι ελλείψεις υγειονομικού υλικού (πχ γάζες, γάντια, σύριγγες), καυσίμων, τεχνικής υποστήριξης κτλ είναι καθημερινό φαινόμενο. Τα Κ.Υ. και η Μ.Υ. – ΠΕΔΥ Μυτιλήνης από τον Μάρτιο λειτουργούν χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας!

Δεν γίνεται να ορθοποδήσει η δημόσια περίθαλψη, στα ασφυκτικά πλαίσια των μνημονίων και της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Μοναδική διέξοδος είναι η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ., με τους αγώνες μας. Οι εργαζόμενοι της Γαλλίας μας δείχνουν τον δρόμο. Απαιτούμε να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. και της Μ.Υ.-ΠΕΔΥ, μαζί με τις νέες που προτείνονται, με ιατρούς επί θητεία, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να μην απολυθεί κανείς γιατρός ή εργαζόμενος με μπλοκάκι ή άλλη ελαστική σχέση εργασίας. Να σταματήσει το αίσχος των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με μόνιμους διορισμούς. Να δοθούν κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων σε απομακρυσμένες «άγονες» περιοχές. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρών από μονάδα σε μονάδα και από νησί σε νησί και να αποσυνδεθούν τα Νοσοκομεία Λήμνου και Μυτιλήνης. Να πληρωθούν οι οφειλόμενες εφημερίες του 2012 και του 2015. Απρόσκοπτη εξέλιξη και αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου και των αδικιών εις βάρος των γιατρών. Κρατική χρηματοδότηση και αυξήσεις των κονδυλίων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής εφημέρευση και λειτουργία του Βοστανείου και των Κ.Υ. και της Μ.Υ. – ΠΕΔΥ Μυτιλήνης. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια επιβολής χαρατσιών στις ψηφιακές μαστογραφίες. Δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για όλους.

Μυτιλήνη, 03 Ιουνίου 2016


ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ