Αρνητικό ρεκόρ για τον τουρισμό της Λέσβου- Μείωση επισκεπτών κατά 65%

Τα στοιχεία των αφίξεων επισκεπτών με πτήσεις τσάρτερ που δόθηκαν επίσημα στη δημοσιότητα από το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, για το μήνα Μάιο δείχνουν μείωση επισκεπτών κατά 65% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό Μάιο.


Συγκεκριμένα στη Λέσβο με πτήσεις τσάρτερ από δυτικοευρωπαϊκές χώρες το Μάιο ήρθαν 4217 επισκέπτες ενώ το Μάιο του 2015 είχαν έρθει 12.043! Ο αριθμός των φετινών αφίξεων ας σημειωθεί ότι αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 20ετίας!

Ανάλογη είναι και η μείωση στις αφίξεις αεροσκαφών. Από 85 αφίξεις πέρυσι το Μάιο, φέτος ήρθαν μόλις 38 πτήσεις και αυτές με λιγοστούς επιβάτες που αποβιβάσθηκαν στη Λέσβο, ενώ οι πτήσεις συνεχίστηκαν με τον περισσότερο κόσμο να κατευθύνεται σε άλλους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Συνολικά οι φετινοί επισκέπτες της Λέσβου τον Μάϊο προέρχονται από μόλις έξι χώρες, την Αγγλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία. Με παραδοσιακές αγορές για το νησί όπως αυτές της Αυστρίας και της Γερμανίας να στέλνει μόλις 415 και 534 αντίστοιχα επισκέπτες.

Ανάλογη ήταν η μείωση και τον Απρίλιο του 2016 όπου φέτος γιορτάστηκε και το Πάσχα των καθολικών, αφού αντί των 2037 αφίξεων πέρυσι, στη Λέσβο ήρθαν μόλις 862 επισκέπτες.
«Η Λέσβος έχει καταρρεύσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, ο οποίος μετέφρασε τη μείωση κατά 65% των επισκεπτών του νησιού κατά το μήνα Μάιο σε απώλεια πέντε περίπου εκατομμυρίων ευρώ για το νησί. Κάνοντας την απλή αριθμητική πράξη του πολλαπλασιασμού των 8.000 τουριστών που δεν ήρθαν το Μάιο με 600 ευρώ που είναι ο μέσος όρος της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης. 

«Δυστυχώς, αν και προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο και μέσο, από τον περασμένο Σεπτέμβρη να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και να αντιληφθούν όλοι την ζημιά που θα βιώναμε φέτος, δεν εισακουστήκαμε. Προτείναμε λύσεις γιατί ξέρουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα, αλλά λύσεις δεν δόθηκαν. Τώρα πια είναι αργά για δάκρυα, συσκέψεις και αποφάσεις γιατί, όπως αποδείχθηκε, αυτές δεν οδηγούν σε λύσεις» κατέληξε ο κ. Αντωνίου.

Όπως παράγοντες του τουριστικού χώρου στη Λέσβο υποστηρίζουν, «η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε πέρυσι τον Αύγουστο, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατούσε στο νησί από την έκρηξη των προσφυγικών ροών. Η κατάσταση αυτή είχε ως συνέπεια ‘να γυρίσουν την πλάτη στο νησί’ οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά γραφεία. Σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι ήταν δυσοίωνες. Διάφορες Ευρωπαϊκές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για τραγικές καταστάσεις στις ακτές της Λέσβου με στόχο τις χορηγίες και τις πωλήσεις ενώ δημοσίευαν παλιές φωτογραφίες από ναυάγια και αφίξεις λεμβών που μήνες τώρα είναι παρελθόν».