Αγοράζει τα αρχοντικά-σύμβολα της Λέσβου ο Δήμος με απόφαση Γαληνού…-405.000€ για το αρχοντικό Κατσανη

Ο Δήμαρχος προανήγγειλε την αγορά αρχοντικών που αποτελούν σύμβολα του νησιού, προκειμένου να συντηρηθούν και να διασωθούν.


Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, τη νέα πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για την καταβολή 405.000 ευρώ, προκειμένου να εξαγοράσει ο Δήμος το Αρχοντικό Κατσάνη, για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Κ. Κατσαρός, αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η νέα πρόταση του Ταμείου, είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Δήμου και ότι θα γίνει προσπάθεια η εξόφληση του ποσού να ρυθμιστεί σε 10 ετήσιες δόσεις, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με την καταβολή των χρημάτων.

Ο Κ. Κατσαρός ανέφερε επίσης, ότι κατά την διάρκεια προηγούμενης επίσκεψής του στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα, βρήκε τον φάκελο του Κατσάνειου με όλο το ιστορικό της υπόθεσης, ωστόσο δεν βρήκε σ' αυτόν την μελέτη για την κατασκευή του κτιρίου. Πρόσθεσε δε, ότι υπήρξε δέσμευση από την πλευρά των στελεχών του Υπουργείου ότι το επόμενο διάστημα θα αναζητηθεί και θα παραδοθεί η μελέτη στο Δήμο, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Για άλλη μια φορά, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για το θέμα της εξαγοράς του κτιρίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να πληρώσει με τα χρήματα των δημοτών για να αγοράσει ένα κτίριο, το οποίο από λάθος δόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ είναι αμφιβόλου καταλληλότητας για τη στέγαση σχολείου.

«Δεν θέλουμε να αγοράσουμε ένα παλιό κτίριο για να το φωτογραφίζουν οι τουρίστες, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» Στρατής Καραγεωργίου. Αν θέλαμε κάτι τέτοιο, δεν θα είχα καμία αντίρρηση. Το κτίριο όμως, αυτό, θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση ενός σχολείου και εκτιμώ ότι ο χώρος δεν είναι κατάλληλος και ο Δήμος θα ξοδέψει πολλά χρήματα για την αγορά και την επισκευή του. Εκτιμώ ότι αθροιστικά η ιστορία θα μας στοιχήσει πολύ περισσότερο απ' ό,τι αν ξεκινούσαμε τη διαδικασία για την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου σχολείου, στο οποίο θα στεγαστεί και το Ειδικό Σχολείο».

Αναφερόμενος στο θέμα ο επικεφαλής της παράταξης «Άλλος Δρόμος» Στρατής Γεωργούλας, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι παράτυπα η προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας, συμπεριέλαβε το αρχοντικό Κατσάνη στα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, με αποτέλεσμα σήμερα ο Δήμος Λέσβου να πρέπει να διαθέσει ένα μεγάλο ποσό από το υστέρημα των δημοτών, προκειμένου να το πάρει πίσω: «Η παράταξή μας συνεχίζει να καταψηφίζει την πρόταση, η οποία ακολουθεί την ίδια πολιτική σε βάρος των δημοτών της Λέσβου, καθώς καλούνται να πληρώσουν πολλές χιλιάδες ευρώ, για να πάρουν πίσω την περιουσία τους. Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να μην παίξει αυτό το παιχνίδι και να πούμε «όχι» στο ΤΑΙΠΕΔ».

Πηγή Δημοκράτης Μυτιλήνης