Χαράτσι 40€ στις μαστογραφίες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης καταγγέλλει το ΠΑΜΕ υγειονομικού

Η καταγγελία του ΠΑΜΕ υγειονομικού για χαράτσι στην ψηφιακή μαστογραφία στο Βοστάνειο νοσοκομείο Μυτιλήνης αναδεικνύει την αδυναμία του δημόσιου συστήματος υγείας στην ουσιαστική πρόληψη.


Τι πραγματικά συμβαίνει όμως με τον ψηφιακό μαστογράφο του Βοστάνειου; Ψηφιακός μαστογράφος δε λειτουργεί στο νοσοκομείο, λειτουργεί εξελιγμένος αναλογικός η ψηφιοποιημένος που είναι δωρεάν για όλες τις γυναίκες. Ωστόσο το νοσοκομείο διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο ο οποίος εδώ και δύο χρόνια  πακεταρισμένος στο υπόγειο του νοσοκομείου περίμενε  να ολοκληρωθεί η νέα πτέρυγα που στεγάζει και την μαιευτική κλινική.

Με την  ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας η διοίκηση ξεκίνησε τις διαδικασίες για την τοποθέτηση και λειτουργία του ψηφιακού μαστογράφου οι υπηρεσίες του οποίου όμως θα πρέπει να πληρώνονται από τις γυναίκες με 30 ή 40 ευρώ , όταν θα αρχίσει να λειτουργεί, αφού ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο την απλή μαστογραφία και μάλιστα με 16 μόλις ευρώ και καθόλου την ψηφιακή. Λίγα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν ψηφιακή μαστογραφία η οποία δεν είναι δωρεάν.

Το θέμα έφερε στο φως  το ΠΑΜΕ υγειονομικού καταγγέλλοντας εμπορευματοποίηση της υγείας και « καλώντας το λαό και τα σωματεία της Λέσβου να απαιτήσουν    την  παροχή πραγματικά δωρεάν και υψηλού επιπέδου Δημόσια υγεία, και την κατάργηση του χαρατσιού στις μαστογραφιες  και κάθε πληρωμής για την παροχή υπηρεσιών  υγείας (για πρόληψη, διάγνωση θεραπεία και αποκατάσταση) σε όλες τις δημόσιες δομές» .

Δε θα γίνονται δωρεάν μαστογραφίες στη Λέσβο;;

Το θέμα αφορά άμεσα το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης που εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει έναν αγώνα να αποκτήσει η μονάδα έναν μαστογράφο. Το θέμα μάλιστα είχε έρθει στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου και το υπουργείο ήταν θετικό προς αυτή την κατεύθυνση αλλά τίποτα δεν προχώρησε έκτοτε. Μετά  την απόφαση όμως του Βοστάνειου να λειτουργήσει τον ψηφιακό μαστογράφο αποφασίστηκε επίσης ο απλός αναλογικός αλλά ψηφιοποιημένος να παραχωρηθεί στο ΠΕΔΥ.

Είναι λοιπόν περισσότερο από ποτέ ο καιρός , το ΠΕΔΥ να αποκτήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το μηχάνημα αυτό και να μπορέσει να το λειτουργήσει εντελώς δωρεάν για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες του νησιού. Διαθέτοντας μάλιστα το αναγκαίο προσωπικό όχι μόνο για τον μαστογράφο αλλά κυτταρολόγο και γυναικολόγο  , μπορεί να παρέχει ολοκληρωμένη πρόληψη  σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα σε μια δομή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για ολόκληρο το νησί.


Πηγη ert.gr / Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη