Ενημέρωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου για το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και τις προτάσεις της

Ενημέρωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου για το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και τις προτάσεις της


Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου συμμετέχοντας στη νέα Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και στην εξειδίκευση των νέων Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) 2014 – 2020 υπέβαλε τον Μάιο του 2016 έντεκα (11) ολοκληρωμένες προτάσεις εξειδίκευσης στην ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ήδη η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έχει απευθύνει δύο προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων οι οποίες αφορούν Α) «Αναβάθμιση των υποδομών πρωτοβάθμιας - δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» 7.500.000 ευρώ και Β) «Αναβάθμιση των υποδομών προσχολικής εκπαίδευσης» 3.287.000 ευρώ και οι οποίες έχουν στόχο τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών αλλά και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου αφού έλαβε υπόψη τις προτάσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης  (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας) και με τη συνεργασία των Δήμων της Περιφέρειας κατάθεσε, στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Πίνακες με τις ιεραρχημένες προτάσεις υποψήφιων έργων της Προσχολικής Εκπαίδευσης καθώς και της Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης κατατέθηκαν αντίστοιχοι Πίνακες με κοστολογημένο εξοπλισμό Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Οι δυνητικά δικαιούχοι, Δήμοι της Περιφέρειας και Υπουργείο Παιδείας, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις στην Α πρόσκληση μέχρις τις 12/7.2016 και στη Β πρόσκληση μέχρι τις 31/8/2016.

Διευκρινίζεται ότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. θα αξιολογήσει τις προτάσεις ως προς την πληρότητα την εκλεξιμότητα και ως προς τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Ενημερωτικά οι προτάσεις που υποβλήθηκαν είναι οι εξής:

Αναβάθμιση των υποδομών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης.

Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτηρίων και εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων ενέργειας.

Ενίσχυση των επενδύσεων για την προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τη δημιουργία τριών Σχολικών Πολιτιστικών Δικτύων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) για θέματα Γραμμάτων και Τεχνών.

Αναβάθμιση των υποδομών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, με βελτίωση των υποδομών κατάρτισης του μαθητικού δυναμικού.

Ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών της Περιφέρειας, με τη δημιουργία υποδομών για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, ειδικά με ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών.

Εκπαίδευση και κατάρτιση εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

Ανάπτυξη δικτύων εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μαθητικού πληθυσμού.

Αντιμετώπιση και περιορισμός της σχολικής διαρροής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην διαπολιτισμική εκπαίδευση.

Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των γνώσεων και των δεξιοτήτων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επίσης κατατέθηκαν άλλες έντεκα (11) προτάσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» το οποίο αφορά όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Ήδη για τη δράση 2. (Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτηρίων και εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων ενέργειας) πραγματοποιήθηκε καταγραφή στοιχείων, από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και τους Δήμους της Περιφέρειας, σε σχολεία για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Από την
Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Βορείου Αιγαίου