Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στην Γ.Σ της CPMR στην Κωνσταντινούπολη

Χριστιάνα Καλογήρου: «Η συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα δημιουργεί προοπτικές για την οικονομία των νησιών μας»


«Να αποφασίσουμε να δουλέψουμε μαζί, να δώσουμε ευκαιρίες στους πολίτες ώστε να δημιουργήσουμε προοπτικές για το μέλλον».

Αυτό τόνισε η κα. Καλογήρου ανοίγοντας τη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Βαλκανικής και Μαύρης Θάλασσας της Ένωσης Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), στην Κωνσταντινούπολη, στις 30 και 31 Μαΐου.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου προήδρευσε στη Συνεδρίαση στην οποία  έλαβαν μέρος υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και εκπρόσωποι Περιφερειών από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Ουκρανία και τη Γεωργία.

Η κα. Καλογήρου τόνισε ότι «έχουμε τα εργαλεία και την τεχνογνωσία να μετατρέψουμε την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας σε έναν ισχυρό πόλο για την Ευρώπη. Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί: στον τουρισμό, τις μεταφορές, τη γαλάζια ανάπτυξη, την οικονομική και κοινωνική συνοχή, τη διαπεριφερειακή συνεργασία, το περιβάλλον. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι πάντα διαθέσιμα για να στηρίξουν τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες, αρκεί να είμαστε ξεκάθαροι στους στόχους και τις προτεραιότητές μας». 

Χαρακτηριστικά η κα. Καλογήρου αναφέρθηκε στην ανάγκη εξορθολογισμού των λιμενικών τελών ώστε να καταστεί εφικτή η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης –Μυτιλήνης - Θεσσαλονίκης που θα προσφέρει ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλες τις πλευρές.

Η συμμετοχή στη CPMR και ιδιαίτερα στην Επιτροπή για τη Βαλκανική και τη Μαύρη Θάλασσα, δίνει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την  τεχνογνωσία καθώς και την ισχυρή δικτύωση που παρέχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ παράλληλα αποτελούν θεσμικό και αξιόπιστο συνομιλητή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέλος, επισήμανε ότι «ο ρόλος των πολιτικών στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσεων σε κοινά προβλήματα και η δημιουργία νέων ευκαιριών για συνεργασίες. Οφείλουμε να συνεργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση, πάντοτε -βεβαίως- με σεβασμό στη διεθνή νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές αξίες».


Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου συζήτησε τις προοπτικές συνεργασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ), ενώ είχε διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους οικονομικών φορέων της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας.